Кулеба роз’яснив ситуацію з можливими компенсаціями у справі зі збитим в Ірані літаком

Кулеба роз’яснив ситуацію з можливими компенсаціями у справі зі збитим в Ірані літаком

В ефірі Українського радіо Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, чого вдалося досягти у перемовинах з Іраном щодо збитого українського Boeing

0:00 0:00
10
1x

"Заява не є заявою іранського уряду, це не є офіційна позиція Іранської держави. І ми цю позицію в ході переговорів не обговорюємо і не розглядаємо", – відповідає Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на заяву голови Центральної страхової організації Ірану Голамреза Сулеймані, яку напередодні процитувало видання Reuters  про те, що Іран не буде компенсувати авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" вартість літака, збитого в січні в небі над Тегераном, тому що він був застрахований європейськими фірмами.

Зазначалося, що ця позиція стосувалася виключно літака, а не можливої компенсації сім’ям загиблих.

Міністр МЗС України Дмитро Кулеба розповідає, що довкола "Іранської справи" дуже багато різних різних заяв та коментарів. "Це дійсно, емоційно важка історія. Але нам вдалося домогтися головного, нам вдалося всадити Іран за стіл переговорів. Друге, чого вдалося досягти – це отримати офіційне підтвердження Ірану про те, що він погоджується виплатити всі компенсації, передбачені міжнародними угодами, учасником яких він є", – говорить голова МЗС. 

Далі потрібно пройти певний шлях, каже Дмитро Кулеба. "Мають бути встановлені всі обставини справи. На основі цих фактів, які будуть встановлені, можна буде перейти до розрахунку компенсацій. І потім ми перейдемо вже до виплати".

Міністр наголошує, що в цьому процесі Україна виступає з лідерських позицій і представляє інтереси групи країн, громадяни яких постраждали під час авіакатастрофи. "Ми ні на які компроміси, які принижуватимуть жертв трагедії або їх родичів, або не задовольнятимуть наших вимог – не підемо".

"Я був дуже незадоволений ходом діалогу з Іраном з моменту як став міністром і до першого раунду переговорів, який відбувся. Але, тепер я обережно задоволений тим, як все відбувається. І, сподіваюся, що Іран дотримуватиметься конструктивної позиції, і це дозволить врегулювати це питання", – говорить Дмитро Кулеба.

"Горе від того, що сталося, завжди залишиться з нами, але справедливість, яку ми можемо, дати людям, принаймні, дозволить нам перегорнути цю сторінку і спільно співчувати та згадувати цю трагедію", – зазначив глава МЗС.

Нагадаємо, 8 січня в Ірані було збито пасажирський літак "Боїнг 737", що належав компанії "Міжнародні авіалінії України". Лайнер виконував прямий рейс "Тегеран - Бориспіль". За попередніми даними, на борту літака перебувало 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. З них, за повідомленням РНБО, 11 громадян України. За даними тодішнього міністра МЗС України Вадима Пристайка, більшість загиблих у авіакатастрофі – громадяни Канади та Ірану. 

фото - Reuters