Тенденції місцевих виборів-2020: досвідчені господарники чи нові обличчя?

Тенденції місцевих виборів-2020: досвідчені господарники чи нові обличчя?

Як політичні сили готуються до місцевих виборів, на кого роблять ставки та чи зіграє в черговий раз тарифно-комунальна карта в ефірі Українського радіо розповідає політичний експерт Дмитро Васильєв.

0:00 0:00
10
1x

Трохи менше місяця залишається до офіційного старту передвиборчої кампанії на місцевих виборах. Політичні партії вже активно готуються до битви за голоси виборців. На завершальному етапі визначення кандидатів у мери міст.

Чи вимальовується певна тенденція щодо потенційних кандидатів розповідає експерт: "Більшість політичних сил вже заявили про своїх кандидатів, деякі ще визначаються. Тенденція полягає в тому що будуть або неочікувані рішення, як з висуванням жінки від однієї з нових партій на посаду міського голови Києва, або з іншого боку політичні партії з історією намагатимуться  висунути кандидата, який має політичний досвід, а головне досвід господарника. Крім того, особливість цих виборів полягає в тому, що багато кандидатів самостійно заявляли про свій намір балотуватися, але потім їхні політичні сили визначалися з іншим кандидатом".

На питання, що змінилося кардинально, а що залишилося традиційним у підготовці до місцевих виборів пояснює Дмитро Васильєв: "По-перше, ми завершуємо надзвичайно важливу фазу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Це особливо важливо для тих новостворених ОТГ, де пройдуть перші вибори місцевого самоврядування. Разом з тим і міста мільйонники дуже серйозно отримають від цієї реформи, тому що бюджетна децентралізація створила умови,  коли міста самостійно заробляють гроші. У них є достатньо непогана податкова база, тому місцеве самоврядування у великих містах стає надзвичайно привабливою історією. Разом з тим залишилося політиканство. Політичні сили робитимуть підрахунок голосів по всій Україні, щоб показати загальний залік отриманих голосів. Для них це буде важлива політична кампанія. Тут слід зазначити, що на місцевих виборах люди більш схильні голосувати за своїх місцевих перевірених лідерів, ніж за представників політичних сил".

 Зазвичай перед виборами політичні партії активно спекулюють темами зниження тарифів на комунальні послуги. Чи спрацює ця технологія на місцевих виборах пояснює експерт: "Поки що я не бачив жодної заяви від кандидатів щодо зниження тарифів. Це пов’язано з тим, що на тарифи впливає центральна влада, і крім того в нас доволі монополізований ринок надання комунальних послуг. Тому більшість кандидатів будуть з обережністю говорити про тарифи, адже не зможуть остаточно впливати на рішення по їхньому регулюванню".

Чи вплинула пандемія коронавірусу на електоральні вподобання українців і чи не зроблять вони ставку на лікарів у місцевих органах владу пояснює Дмитро Васильєв: "Якби вибори відбувалися зараз можливо це би спрацювало. Не зрозуміло якою буде друга хвиля захворюваності. Люди втомилися від самого факту епідемії, від невизначеності і доволі критично налаштовані на рішення як місцевої, так і центральної влади щодо карантинних обмежень. Люди зрозуміли, що коронавірус це не така страшна хвороба, як чума, тому лікарям буде складно знайти переконливі тези для перевиборчої кампанії".

На фото Дмитро Васильєв Liga.net