Підвищення мінімалки – шлях до інфляції чи стимулювання економіки?

Підвищення мінімалки – шлях до інфляції чи стимулювання економіки?

Чи витримає українська економіка підвищення мінімальної зарплати до 5000 гривень в умовах падіння ВВП та які ще існують альтернативи стимулювання економіки в ефірі Українського радіо пояснює економіст Дмитро Яблоновський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Минулої п’ятниці у Верховній раді був зареєстрований президентський законопроєкт 3963 про зміни до державного бюджету на 2020 рік, яким передбачається поступове підвищення у поточному році мінімальної зарплати до 5 тисяч грн. З 1 січня 2020 року мінімалка вже зросла на 12% і на сьогодні становить 4723 грн. Уряд пропонує до липня 2021 року підвищити мінімальну зарплату на третину в кілька етапів: до 5 тисяч у вересні 2020  року, до 6 тисяч у січні 2021 і до 6500 у липні 2021.

Чому саме зараз з’явився цей законопроект пояснює експерт: "Через два місяці відбудуться місцеві вибори і очевидно, що будь-яка влада в Україні хоче зробити щось приємне для своїх виборців. Я за те щоб, українці заробляли багато, але тут постає питання інструменту – як це робити і коли? Якщо стимулювати зростання доходів, а економіка при цьому не зростатиме, це призведе до інфляції. І тут не питання чи це ліберальний підхід економіста чи ні. Це об’єктивний закон. Якщо виробити більше грошей, а виробництво при цьому не зростатиме, то це призведе лише до зростання цін".

Чи на часі таке підвищення мінімальної зарплати і яким чином ще можна покращити економічне становище українців розповідає Дмитро Яблоновський: "Усе складніше, ніж здається. По-перше, у нас значна частка економіки в  тіні, а відтак і значна частина зарплати. Якщо, наприклад, людина отримувала в конверті 10 тисяч гривень, а офіційно лише мінімалку, то таке підвищення сприятиме тому, що роботодавцю доведеться більшу частину зарплати платити офіційно. Питання в тому, чи перекладе роботодавець додаткове податкове навантаження на працівника чи платитиме його сам. Якщо він сам платитиме, то це ще один інфляційний важіль. З одного боку це добре  адже буде більше податкових надходжень до бюджету. Разом з тим, якщо підприємці закладуть це у свої витрати, відповідно вони збільшать відпускні ціни. Чи буде це суттєве збільшення цін важко сказати. Надто великого сплеску інфляції не буде, але окремі групи товарів, які купують люди з низькими доходами можуть здорожчати. Економісти погоджуються, що держава може стимулювати економіку в певних випадках. Але питання, як це зробити. Щоб стимулювання мало довготривалий ефект потрібно робити це через зростання інвестицій, а не споживання. Стимулювання інвестицій передбачає, наприклад, більш дешеві кредити, коли створюються умови для бізнесу, аби він не виводив гроші закордон, а залишав їх в країні, створював виробництво і нові робочі місця. Це більш складні інструменти, однак влада хоче показати швидкий результат, тому намагається стимулювати споживання".

На фото Дмитро Яблоновський