Від пенсій до ліків: як "Укрпошта" діджиталізує найвіддаленіші села

Від пенсій до ліків: як "Укрпошта" діджиталізує найвіддаленіші села

Днями на маршрути вийшли 500 пересувних відділень Укрпошти у шести нових напрямках. З 2018 року такі працюють у Чернігівській області, а у цьому році — вже у Київській, Херсонській, Одеській, Черкаській, Чернівецькій областях та на Закарпатті. Вони обслуговують найвідаленіші та найменші населені пункти регіонів. Всього Укрпошта планує запустити 2 тисячі таких автівок, що дасть можливість обслуговувати всю Україну, розповів в ефірі Українського радіо генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

0:00 0:00
10
1x

"Маршрути та графіки пересувних відділень – каже Ігор Смілянський, – ми складємо місто за містом, село за селом".

 Він розповідає, що в Україні відсутні карти доріг. Тому маршрути роботи по кожній області працівники "Укрпошти" складають "вручну": "Їздять на автівках з телефонами і фотографують, за скільки можна доїхати з одного місця до іншого, також дивляться, скільки в селі мешкає людей. Ми комп’ютеризували в Україні всі села – 2 тисячі плюс населення. Там працює відділення. Села 2 тисячі мінус будуть працювати саме через пересувні відділення".

Гендиректор розповідає як працюватиме пересувне відділення. "Автівка приїжджає в село, начальник відділення з ноутбуком йде до сільради обслуговувати людей, а листоноша з водієм-охоронцем розвозять листи, пенсії, посилки по селу. Тоді вони їдуть до іншого села".

Таким чином заощаджується час в ресурси, підрахували в "Укрпошті". Великим плюсом від всього цього Смілянський називає можливість діджиталізувати всю країну. "Ми повинні бути спроможними надавати всі послуги – і банківські, і поштові, і коли є зв’язок і коли його немає. Коли ми запустимо останнє відділення, можна буде сказати, що ми повністю комп’ютеризували країну. В кожній точці країни людина матиме можливість отримувати всі державні послуги, і ми це зробимо без копійки державних коштів", – додає він.

До того ж пересувні відділення забезпечуватимуть жителів віддалених сіл продуктами та ліками, які замовляють через інтернет, каже Смілянський. "Якщо немає інтернету, людині не треба нікуди йти. Зараз іде тендер, і в мене є бажання, щоб кожний листоноша мав смартфон, за допомогою якого він міг допомогти кожній людині і прийняти платежі, і видати готівку, і замовити ліки чи товари".

Якщо це – невелике село, зазначає гендиректор Укрпошти, то приїздитимуть один раз на тиждень, якщо більше, ніж сто людей проживає – двічі, ще більше – тричі. У великих селах буде місцевий листоноша, який працюватиме п’ять днів на тижден.
"В Україні 10 тисяч населених пунктів з населенням від ста до п’ятисот мешканців. Найняти листоношу у цих селах, це 0,2 – 03, ставки. Так зарплата буде 9 -10 тисяч.
Проєкт дозволить платити гідні заробітні плати. І вік тут зовсім не показник", – додає Смілянський.

Всі ці проєкти, запевняє гендиректор, запускаються виключно на гроші "Укрпошти": "І я би хотів спростувати деякі чутки. "Укрпошта" – акціонерне товариство. Тобто, ми можемо розраховувати виключно на те, що заробляємо, або залучаємо кредитні кошти. Ми говорили про автівки. Я би хотів відразу запустити усі 2000 авто відразу, але, в мене немає коштів, щоби їх відразу придбати. Місяць тому ми сплатили державі 202 мільйонів дивідендів. Тобто, ця сума більша ніж за увесь період існування Укрпошти".

фото - facebook.com/ukrposhta