Як зміняться ціни на основні продукти, які купують українці ─ прогноз експерта

Як зміняться ціни на основні продукти, які купують українці ─ прогноз експерта

В Україні з початком послаблення карантину зросли роздрібні продажі. Водночас аналітики прогнозували, що українці навпаки рідше відвідуватимуть торгово-розважальні центри. У травні роздрібний товарообіг зріс на 15% порівняно з квітнем. Експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі Українського радіо прокоментував, якою є тенденція розвитку роздрібної торгівлі після карантину та як зміняться ціни на основні продукти, які купують українці.

"Минулого року українська роздрібна торгівля і сфера послуг були драйвером росту українського економіки. Цього року ситуація склалася так, що вся роздрібна торгівля пішла на карантин, і ми сьогодні станом на перше півріччя маємо -5,2%, тобто падіння українського ВВП, що свідчить про те, що основний драйвер "ліг" під тиском карантинних обмежень", ─ зазначив Олег Пендзин.

Тим не менш, порівнюючи імпорт травня і червня, експерт зазначив, що він виріс на 20%.

"Це говорить про те, що роздрібна торгівля, яка вийшла з карантину, почала достатньо швидко відновлюватися, знову поїхав імпортний товар, знову ми побачили працюючі торгівельно-розважальні комплекси. Як наслідок, люди стали трошки більше витрачати, частіше стали ходити в заклади. Люди за ними скучили і об’єктивно ми побачити ріст відвідування, і роздрібна торгівля почала трохи відновлюватися. Але до остаточного відновлення економіки ще дуже далеко", ─ сказав він.

Пендзин прокоментував, як зміняться ціни на основні продукти, які купують українці.

"У зв'язку з тим, що заклади громадського харчування у період карантину пішли з ринку, у всьому світі ми побачили невеличке падіння на ті продукти, які, як правило, активно закуплялися фаст-фудами і використовувалися у закладах громадського харчування. Це рослинні олії, цукор, зернові. Зараз ситуація змінюється, і ми бачимо процес відновлення загального обсягу попиту на ринку", ─ зазначив експерт.

Якщо говорити про ціни загалом, то Пендзин зауважив, якими будуть ціни на овочеву продукцію.

"Ціни, насамперед, на овочеву групу на сьогодні трошки нижчі ніж були на аналогічну дату минулого року. Але набагато вищі, ніж були на початок року. На початку року ми мали достатньо низькі ціни, і зараз вони пішли вверх. Хоча сьогодні по сезонній продукції ми маємо найменші ціни. Я думаю, що ще 15-20 днів і ми почнемо активно збирати картоплю. Ми побачимо, що цього року на ринку її буде менше. Тому що Західна Україна достатньо серйозно потерпала від погодних проблем. Окрім цього, не всі відсадилися. Напевно, картопля покаже ріст по ціні. І приблизно так само потягне за собою всю городину. Ми будемо мати достатньо непоганий ріст на ту продукцію, яку українці, як правило, запасають собі на зиму", ─ сказав він.

Що стосується зернових, то з 1 серпня починається новий маркетинговий рік в аграрному секторі. І ми вже матимемо приблизні очікування на врожай, але вже можна сказати, що він буде трошки менший ніж минулого року.

"Але Україні треба близько 20 мільйонів тон зернових для того, щоб повністю задовольнити свої потреби, і зменшення загального врожаю просто зменшить наш експортний потенціал, тобто менше валюти прийде в країну", ─ пояснив експерт.

Пендзин також додав, що "на сьогодні в Україні європейські ціни на продукти харчування. Більше того, по деяких позиціях є навіть вищі по ціні, оскільки є нюанс з українським оподаткуванням. Тому українська олія в Іспанії є дешевшою, ніж в Україні".

Фото: Уніан