Виборчі перегони у США: як партії готуються до можливого зовнішнього втручання у вибори

Виборчі перегони у США: як партії готуються до можливого зовнішнього втручання у вибори

Демократи Конгресу США звернулися до ФБР з проханням провести брифінг щодо загрози втручання у вибори у США. Кореспондентка "Голосу Америки" Ірина Соломко в ефірі Українського радіо розповіла, як в Америці готуються до можливого зовнішнього втручання у вибори, чим занепокоєні лідери демократів та як відбуватимуться з’їзди партій в умовах пандемії.

0:00 0:00
10
1x

"Втручання у вибори в Америці має яскраве політичне забарвлення, тому що цією темою опікуються демократи. Вони намагаються активно висвітлити її в ЗМІ та в Конгресі, тобто максимально привернути увагу суспільства до цих ризиків. Вони чудово пам’ятають вибори 2016 року, і більшість з них досі переконані у тому, що Гілларі Клінтон програла Дональду Трампу саме через втручання. Тому для демократів це тема №1 в контексті підготовки до виборів", ─ зазначила Ірина Соломко.

Соломко зазначила, що "якщо говорити про республіканців і загальний зріс суспільства, як вони на це реагують, то жоден з них не висловлював занепокоєння щодо того, що Росія або інші країни будуть втручатися у вибори. Вони довіряють системі, тощо вона побудована давно, є досить солідною. І серйозної недовіри щодо того, що щось зміниться у них немає".

Обидві партії проводитимуть з’їзди онлайн. Очними будуть в обох випадках невеликі офіційні частини з обмеженою кількістю учасників. Кореспондентка розповіла, коли, де і як в умовах пандемії відбудуться з’їзди провідних американських партій і чи мають вони значення, якщо імена кандидатів вже відомі.

"Саме вчора стало відомо, що республіканці скасували першу частину з’їзду, який би мав відбутися у Флориді, через кількість захворювання. Цей штат є лідером по країні по кількості хворих. У той же час, питання залишається відкритим у контексті Північної Кароліни, де мала відбутися друга частина. По цій частині республіканці рішення ще не прийняли, тому що для Дональда Трампа мати фізичну конвенцію принципово з точки зору його риторики, як він справляється з коронавірусом. Демократи вже заявили, що це буде онлайн, що вони не ставитимуть під загрозу життя людей. Як стверджують експерти, республіканці ще вагаються і Трамп все ще сподівається, що якусь частину можна було б провести фізично. Бо для його виборців це важлива історія, оскільки лише нещодавно він вперше з’явився публічно у масці на вулиці. Тобто він весь час намагається ігнорувати проблему. І для нього не проведення цього з’їзду говоритиме про те, що проблема існує і нарешті президент її визнав", ─ сказала вона.

На фото: Дональд Трамп, Evan Vucci (AP)

Щодо самих кандидатів, Соломко додала, що "у республіканців не було інтриги, хто буде кандидатом, адже традиційно президент, який при владі, автоматично висувається. Що стосується демократів, була певна інтрига, але всі кандидати, які опонентами, підтримали Байдена і сказали, що для них головне ─ перемогти Трампа. Прогресивний демократ Берні Сандерс вже заявив, що підтримує Джо Байдена, і вони вже разом працюють над його програмою. Тобто демократи намагаються показати єдність. І для них цей з’їзд є менш принциповим".

На фото: Джо Байден, Getty Images

Кореспондентка також зауважила, що "для американців з’їзди є можливістю заявити про себе на досить високому рівні перед стартом виборчої кампанії, коли два кандидати від двох політичних сил починають кандидувати і боротися за цю посаду. Крім того, це є символом єднання, зокрема, всередині партії. Тому ці з’їзди важливі з точки зору американської політичної культури".

Зазначимо, президентські вибори у США заплановані на 3 листопада. Основними конкурентами наразі вважаються демократ Джо Байден та діючий президент-республіканець Дональд Трамп.

Фото: Reuters