В Україні змінили норми патентування ліків. Чи стануть вітчизняні препарати дешевшими?

 В Україні змінили норми патентування ліків. Чи стануть вітчизняні препарати дешевшими?

В Україні 21 липня прийняли закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформи патентного законодавства". Цей закон передбачає зміни до норм патентування лікарських засобів. Зокрема, йдеться про так звані "вічнозелені" патенти, які штучно продовжують отримувати фармацевтичні компанії. Кандидат юридичних наук, керівник Центру гармонізації прав людини і прав інтелектуальної власності НДІ інтелектуальної власності Національної академії правових наук України Оксана Кашинцева в ефірі Українського радіо прокоментувала, чи стануть вітчизняні препарати дешевшими.

"Україна була третьою країною у світі, після Молдови і Росії, по кількості виданих патентів у сфері охорони здоров’я. Українські національні компанії є генеричними (аналоговими), які лише відтворюють існуючі лікарські засоби. Зміни полягають у тому, що від сьогодні великі фармацевтичні компанії перестануть наживатися на українських пацієнтах. Монополія дозволяла компанії встановлювати будь-яку ціну на препарат, оскільки альтернативи йому на українському ринку немає. Ліки в Україні коштують значно дорожче, ніж у сусідніх країнах, зокрема в Європейському Союзі. Але зараз будуть патентуватися справді інноваційні лікарські засоби. І штучно продовжувати 20-річну монополію, зокрема 20-річне встановлення ціни на українському ринку, буде неможливе", ─ зазначила Оксана Кашинцева.

Кашинцева прокоментувала, чи дозволять ці зміни до закону знизити ціни на вітчизняні препарати.

"Як тільки президент закон, з того дня ми перестаємо патентувати і видавати вічнозелені патенти. Але ті, які є, необхідно оскаржувати. І там теж є норми, які дозволять швидше і легше їх оскаржити", ─ сказала вона.

Кашинцева також зауважила, що цей закон певною мірою є протекціоністським.

"Він повинен дозволити українським фармкомпаніям виробляти активний фармацевтичний інгредієнт, серцевина лікарського засобу, наприклад, для європейських генеричних компаній. Це дозволить українським компаніям швидше і простіше виробляти генеричні лікарські засоби і проводити клінічні дослідження. Але це не означає, що це буде неякісно. Це означає з розумними строками, а не затягуванням", ─ пояснила експертка.

Зазначимо, за новими змінами повторне патентування – скасоване, а "строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на винахід становить 20 років від подання заявки".

Крім того, згідно із законом правова охорона не поширюється на об'єкти, в яких використовується "нове дозування або нове використання відомого лікарського засобу". 

Фото: pexels.com