Світ наблизився до створення вакцини від коронавірусу. Які шанси бути щепленими в українців – коментує медексперт

Світ наблизився до створення вакцини від коронавірусу. Які шанси бути щепленими в українців – коментує медексперт

Нині 4 вакцини у світі пройшли всі етапи щодо безпечності. Їх перевіряли спочатку на невеликих групах, потім на великих групах людей. Ці дослідження проводяться в Китаї, в США, в Британії. І Росія заявила про те, що вони випробовують вакцину. За даними ВООЗ, ще 19 розробників перебувають на різних стадіях клінічних досліджень, а близько 140 компаній працюють над створенням вакцини на етапі доклінічних досліджень. Ми спостерігаємо безпрецедентну ситуацію, коли від моменту відкриття вірусу пройшло трішки більше півроку, і вже йдеться про потенційне створення вакцини, каже експерт у сфері громадського здоров’я, кандидат медичних наук Володимир Курпіта. І це результат співпраці багатьох вчених. Погана новина, зазначив він в ефірі Українського Радіо, це те, що вакцина в широкому вжитку найімовірніше в Україні з’явиться в середині 2021-го року.

0:00 0:00
10
1x

Вчені Оксфордського університету повідомили, що розроблена ними вакцина від коронавірусу – безпечна. В її випробуванні взяло участь 1077 людей. Правда, зауважується, що ще рано говорити, чи можна за допомогою Оксфордської вакцини забезпечити захист населення, оскільки подальші дослідження тривають.

"Ми повинні пам’ятати, що будь-які вакцини та ліки повинні пройти декілька етапів, щоб отримати схвалення, що їх можна використовувати на широкий загал. І особливість вакцини якраз полягає у тому, що на відміну від ліків, коли ми бачимо результат досить швидко, після завершення лікування конкретного випадку, для вакцин ставиться трошки інша завдання: вони мають працювати на велику групу людей і створювати довготривалий захист. Це основне питання, яке турбує і тих, хто підтримує вакцинацію, і є її противником. Наскільки ця вакцина буде безпечною", – говорить експерт у сфері громадського здоров’я, кандидат медичних наук Володимир Курпіта.

І ще одне основне питання, наскільки ця вакцина буде ефективною, зазначив він: "Ми знаємо, що вона створює антитіла, але, чи людина не буде хворіти зовсім чи матиме менш виражені симптоми? Відповіді поки що немає".

Читайте більше: Ексзаступник Міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк про другу хвилю коронавірусу

Напередодні перший заступник міністра оборони Російської Федерації Ярослав Цаліков також заявив, що перша російська вакцина від COVID-19 вже готова. "Остаточні оцінки результатів випробувань нашими фахівцями і науковцями національного дослідницького центру вже зроблені. На момент виписки, усі без винятку добровольці отримавши імунітет від коронавірусу, почувалися нормально", – повідомив він.

Ця заява збіглася у часі ще з однією заявою від спецслужб США, Великобританії та Канади. Ті заявили, що хакери, пов’язані з російськими спецслужбами, провели серію кібератак проти дослідних установ трьох країн, які розробляють вакцину від коронавірусу.

"Щоб розібратися у цих заявах, треба розуміти який тип вакцини зараз пропонуватимуть росіяни. Бо у світі є декілька типів технологій виготовлення вакцини, – каже Курпіта, – Наприклад, та, що запропонував Оксфордський університет спільно з британською фармацевтичною компанією AstraZeneca використовує вірус, який вражає шимпанзе. Американські дослідники говорять про можливість використання генетичного матеріалу вірусу. Китайська вакцина базується на інактивованому вірусі. До речі, в Китаї теж розроблють вакцину через міністерство оборони. А щодо заяви першого заступника Міноборони Росії, то він сказав, що пройшло дослідження тільки на добровольцях, які виписалися з лікарні. Отже, добровольців було небагато. Це означає, що пройшла тільки перша фаза випробування цієї вакцини, яка супроводжується популізмом. Я би не був дуже обнадійливий в контексті цієї ситуації. Хоча, Росія продовжує виробляти свої власні вакцини, які використовує багато країн".

Від моменту, коли завершується дослідження, до того моменту, коли вакцина надійде до споживача, повинно пройти ще декілька етапів, каже експерт у галузі громадського здоров’я:

– випробування на великій групі людей (зараз говориться про 30 тисяч людей, які візьмуть участь);
– потрібно розуміти, для кого буде створюватися ця вакцина. Тому що зараз ці 4 вакцини, які є в світі, позиціонують себе для різних груп населення, які пов’язані або з певними віковими особливостями, або з певними захворюваннями.
– відбувається реєстрація препарату, коли регулятор перевіряє документи;
– розробляються логістичні ланцюжки, де буде зберігатися вакцина, вона закуповуватиметься через державне замовлення чи через приватні компанії;
– вакцина надходить до кінцевого споживача.

"Ми знаємо, – розповідає Курпіта, – що уряд Британії співпрацює з корпораціями і замовив у них велику кількість вакцин. Про такі домовленості з боку українського уряду, на жаль, я не чув. Тому питання доступності вакцини для українців може бути ще більш відтерміноване. Я дуже сподіваюсь, що мої колеги, які працюють у Центрі громадського здоров’я на найближчому засіданні групи експертів з питань імунізації піднімуть питання по вакцині від коронавірусу. І, безперечно, МОЗ має сказати нам, чи є кошти, які можна зарезервувати на цю вакцину".

Ще одне побоювання щодо вакцинації українців від коронавірусу в експертів викликають антищеплювальні настрої українців. "У нас календар передбачає щеплення від 10 видів інфекцій, і зараз ми бачимо, що вони дуже сильно провисають. Але, у зв’язку з цим, я не думаю, що нова вакцина буде дуже популярна в Україні. Наприклад, повідомлення від тих ж британських вчених, що 70% добровольців скаржилися на такі побічні ефекти від вакцини як температура і головний біль, можуть серйозно відлякувати українців, які вважають, що всі ліки мають бути абсолютно без побічних ефектів". 

Фото: Reuters