Скандальне затримання: що інкримінують екс-очільнику "Укравтодору" та як відбуватиметься слідство

Скандальне затримання: що інкримінують екс-очільнику "Укравтодору" та як відбуватиметься слідство

20 липня Центральне антикорупційне бюро Польщі затримало у Гданську колишнього очільника "Укравтодору" та екс-міністра транспорту Польщі Славоміра Новака, якого підозрюють у розкраданні коштів на ремонт доріг. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіли секретар Ради громадського контролю при НАБУ Богдан Кузьмич та засновник експертної організації "StateWatch" Олександр Лємєнов.

0:00 0:00
10
1x

"Оскільки слідство відбувалося у двох країнах за різним законодавством, то дії не вчинялися одночасно. Деякі злочини були в Україні, а інші ─ в Польщі. В Україні інкримінують корупцію, використання власного службового становища та незаконне збагачення. У Польщі оголошено більше підозр, зокрема створення злочинного угрупування й відмивання коштів. Якщо подивитись на суму коштів, яку інкримінують цьому злочинному угрупуванню, це близько 250 мільйонів євро, що є доволі не великою сумою в українських масштабах. Тобто в Україні, користуючись власним становищем, вони отримували деякі кошти, потім переводили їх в Польщу і відмивали. Тому поки що підозри в Польщі та Україні дещо відрізняються", ─ зазначив Богдан Кузьмич.

Кузьмич наголосив, що НАБУ не вимагатиме екстрадиції Славоміра Новака в Україну.

"Поки що йдуть обшуки. Не знаю, чи вони закінчені. По завершенню обшуків обіцяли відзвітувати. Щодо слідчих дій, то більшість з них відбуватиметься у Польщі. Ніхто не вимагатиме екстрадиції Новака в Україну. Так, буде менше головного болю для Ситника та Холодницького, які будуть говорити, щоб садили саме колеги в Польщі. Ситник на брифінгу сказав, що він не бачить причин для екстрадиції, якщо суд відбуватиметься в Польщі. Головне ─ арешт і конфіскація майна у разі позитивного рішення судді в Україні", ─ сказав він.

Кузьмич зауважив, що "слідчі дії щодо радників і заступників Новака будуть вже в Україні. Наскільки я розумію, будуть оголошуватися і нові підозри, адже у результаті обшуків може з’явитися більше документації і більше причетних".

"На Новака не один раз жалілися, коли він очолював "Укравтодор". Зрештою, нічого дивного немає у тому, що його затримали і що він нібито, за версією органів правопорядку, причетний до певних корупційних схем, досить непростих і цікавих. Мова йде не тільки про корупційну діяльність, а про розробку схеми легалізації цих коштів. Як наслідок, створення відповідних компаній у Польщі, на які були перераховані гроші, був закладений статутний капітал. Фактично це й було хабарем згідно з тими даними, які ми маємо від органів правопорядку. Ці операції не може здійснити одна людина чи навіть троє. Для того, щоб задіяти офшорні юрисдикції, потрібно до десяти осіб, які будуть цим постійно займатися. Якщо пан Новак справді до цього мав стосунок, він, безумовно, має опинитися за ґратами, починаючи від хабарництва і закінчуючи схемами легалізації цих коштів", ─ зазначив Олександр Лємєнов.

Лємєнов прокоментував, чи міг хтось з високопосадовців розуміти, чим займається Новак.

"Так, міг. Але далеко не факт, що у цьому вони брали участь. Чи розуміли вони повністю весь спектр, як реалізується певна злочинна схема, якщо вона дійсно існує. У мене є великі сумніви, що хтось про це знав, якщо Новак робив це зі своєю злочинною групою. Тобто що він звітував про це Гройсману, Яценюку чи Авакову. Проте побічні ознаки того, що є певні зловживання, мали б бути ідентифіковані", ─ сказав він.

За словами голови НАБУ Артема Ситника, посадовці "Укравтодору" створили злочинну організацію, яка розкрадала кошти міжнародних організацій, виділені на ремонт доріг в Україні. Подібні махінації за участю тих же осіб виявили й у Польщі.

Наразі до кримінальної відповідальності притягнуто чотири особи, ще кілька затримані, зокрема керівник "Укравтодору". В Україні та Польщі проводяться понад 50 обшуків у цій справі.

Фото: facebook.com/Nowak.Slaw

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук