Вибори в столиці: що та кого підготували нардепи для Києва?

Вибори в столиці: що та кого підготували нардепи для Києва?

Комітет Верховної Ради із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні законопроєкт "Про місто Київ – столицю України". Чи готові депутати підтримати цей законопроєкт, як закон, якщо його ухвалять, може змінити життя столиці України та чи визначились політичні партії, представлені в парламенті, зі своїми кандидатами на посаду міського голови Києва? Про це Українському радіо розповіли народна депутатка України, членкиня фракції партії "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк та народна депутатка України, голова партії "Голос" Кіра Рудик.

0:00 0:00
10
1x

"Вчора на засіданні фракції "Слуга народу" виступав президент, який сказав, що з повагою ставиться до бажання фракції визначитися в питанні щодо кандидатури майбутнього кандидата рейтинговим голосуванням. Хоча він не підтримує такого рішення, але ставиться до нього з повагою. Вчора виступила п’ятірка кандидатів. Всі депутати, які були присутні на засіданні, заслухали їх і після цього взяли під підпис бюлетені і проголосували кожен за того, за кого хотів", – розповіла Ольга Василевська-Смаглюк.

Ірина Верещук, як пояснила народна обраниця, набрала біля 40 % голосів, друге місце посів Олександр Дубінський, в якого трохи більше 20 % голосів: "Тому можна говорити, що Ірина Верещук більшість голосів, присутніх на фракції, отримала. Президент підтримав це рішення, тому будемо висувати пані Ірину".

"Вона потужний політик, жінка, що для мене важливо. Можливо, киянам сподобається її підхід, адже вона дуже послідовна в своїх позиціях, справжній політик. Не впевнена, що в неї є великі шанси на виграш, тому що пан Кличко має потужний адміністративний, бізнесовий  ресурс",  – висловила свою думку Василевська-Смаглюк.

Нагадаємо, праймеріз у фракції партії "Слуги народу" проводили серед п’яти кандидатів, охочих познамагится на посаду мера Києва. Йдеться про Ірину Верещук, Олександра Дубінського, Миколу Тищенка, Олександра Качура та Дмитра Гуріна. Голосування провели в три етапи: перший – голосування фракції, другий – це поточна соціологія кожного з кандидатів і третій – бал президента. За Ірину Верещук проголосувала більшість членів фракції, також в неї найвища соціологія серед інших кандидатів "Слуги народу" і її підтримав Володимир Зеленський. 

Щодо проєкту закону "Про місто Київ – столицю України", в разі ухвалення якого голова КМДА зможе зупиняти рішення мера чи адміністрації, Василевська-Смаглюк висловила свою підтримку: "Я думаю, що це добре, в нас певний час голова КМДА був окремою фігурою. З одного боку, звісно, це буде певний дуалізм влади, а з іншого – мер є виборною посадою, але це все ж таки столиця і тут має бути й представник президента. Якщо закон ухвалять, це буде голова КМДА". 

Протилежну думку щодо проєкту закону озвучила народна депутатка України, голова партії "Голос" Кіра Рудик. Депутатка наголосила, що її фракція не буде підтримувати цей законопроєкт.

"Він містить декілька неконституційних норм, висновки юридичних організацій щодо нього є невтішними. Його неможливо приймати, тому що для Києва вводиться окреме правове регулювання, що є ризикованим і неправильним", – пояснила Кіра Рудик.

За її словами, зараз в систему, яка працює недосконало і її треба змінювати як систему, вносяться абсолютно хаотичні зміни, які не будуть працювати і, більше того, не відповідають законам, які зараз існують в нашій державі: "Цей проєкт суперечить законодавству про місцеве самоврядування і місцеві адміністрації. Але після того, як "слуги народу" дотягнули до останнього прийняття закону про вибори, виборчого кодексу, я не дивуюся, що чим ближче вибори, тим більше бажань змінювати правила. Це робиться для того, щоб люди не зрозуміли, кого і куди вони обирають, або щоб новообрані люди в Київміськраду чи новообраний мер не знали, за якими правилами вони будуть працювати і зрозуміли їх вже тоді, коли гра почнеться". 

Також очільниця партії "Голос" повідомила, що партія ще визначилася, хто від "Голосу" балотуватиметься на посаду міського голови Києва: "У нас існує організаційний комітет і з’їзд, на якому буде визначено, хто буде кандидатом у мери Києва від партії "Голос".

ФОТО: Укрінформ