"Затримання опозиціонерів": білоруський політолог Валерій Карбалевич розповів про вибори президента Білорусі

"Затримання опозиціонерів": білоруський політолог Валерій Карбалевич розповів про вибори президента Білорусі

9 серпня в Білорусі мають відбутися президентські вибори, на яких вже вшосте на посаду очільника країни балотується діючий президент Олександр Лукашенко. 14 липня Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатів в президенти, не допустивши до реєстрації опозиційних кандидатів Віктора Бабарику та Валерія Цепкало, які фактично є основними суперниками чинного очільника Білорусі. Віктора Бабарику, зокрема, звинувачують в участі у злочинному угруповуванні, яке відмивало гроші, а щодо Валерія Цепкало проводиться перевірка у зв’язку із заявою про хабарництво. Детально про те, що відбувається в сусідній державі та чого чекати від виборів президента у серпні Українському радіо розповів білоруський політолог Валерій Карбалевич.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Під ЦВК стоїть черга, людей з 60, які хочуть подати скаргу у зв'язку з відмовою в реєстрації Бабарики. Вчора в Мінську та інших містах відбулися протести: люди стояли в так званих "ланцюгах солідарності". Їх ловила міліція, вчора затримали біля 200-250 осіб. А сьогодні МВС заявило, що відкрито кримінальну справу за порушення порядку у Мінську”", – розповів Валерій Карбалевич. 

Як  заявила представниця штабу Бабарики Марія Колесникова, вчора вони підготували скаргу на відмову у реєстрації і збираються продати її до Верховного суду. 

"Спочатку виборчої кампанії з'явилася нова більшість, яка б хотіла змін і якій набридло довге панування Олександра Лукашенка. Цю більшість залучали і Віктор Бабарико, і Валерій Цепкало, і Сергій Тихановський. Цей настрій, політизація певний час проіснували, що й викликало неспокій та страх з боку влади. Вона почала серйозні й масові репресії: двох кандидатів в президенти посадили до в'язниці", – пояснив Карбалевич. 

За словами експерта, сьогодні ентузіазм і політизацію суспільства владі вдалося вгамувати: "Зараз в черзі біля ЦВК стоїть невелика кількість людей і вчора протестувало загалом декільк сотень, може тисяча. Це мало для того, щоб повалити авторитарний режим”. 

“Влада перейшла в контрнаступ і змогла залякати людей, довести ситуацію до того, що, як кажуть зараз, вибори закінчились після того, як не зареєстрували двох основних кандидатів – Віктора Бабарику та Валерія Цепкало", – наголосив політолог. 

Також Валерій Карбалевич заявив, що не бачить серйозного конкурента режимові Лукашенка у Світлані Тихановській, дружині кандидата Сергія Тихановського, якого теж ув’язнили: "Вона є домогосподаркою, яка цієї весни вперше почав загалом цікавитись політикою. Тихановська зареєструвалась кандидаткою в президенти, тому що не зареєстрували її чоловіка. З самого початку вона казала, що лише моральне підтримує свого чоловіка, а не прагне стати президентом. Цю лінію вона займає й сьогодні. Тому її підтримка громадськості – це швидше протест проти влади, політичних репресій, аніж реальна підтримка цієї жінки в якості претендента на посаду президента". 

Окремо політолог торкнувся теми впливу Росії на вибори білоруського президента: "Всі альтернативні кандидати пробілоруські. Жодних ознак того, що за Бабарико стоїть Росія, немає. У влади спробували створити образ і Віктора Бабарики, і Сергія Тихановського як російських агентів. Це все було не надто переконливим. Тим паче, коли Росія насправді активно вмішується в білоруські вибори, то в цей момент відносини Білорусі й Росії повинні були погіршитись. А все відбулось навпаки: Лукашенко їздив н парад в Москву, на відкриття меморіального комплекса у Ржев, обіймався з Путіним. Вчора прем'єр-міністр їздив в Москву і там знову досягнув успіхів в економічних проблемах. Жодних ознак того, що існує конфлікт немає. Думаю, Москву цілком задовольняє існування президента Лукашенка. В цій кампанії Москва практично впевнена в тому, що переможе Лукашенко і в принципі це її задовольняє. Будь-які інші варіанти – це непередбачуваність, а Лукашенко зрозумілий. В нього такий бекграунд, що на Захід він вже не піде, його там ніхто не прийме. А в інших кандидатів такого немає і вони могли б дистанціюватися від Росії. Москва це розуміє і не хоче ризикувати". 

ФОТО: Настоящее время

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук