Чи пройшла Україна всі економічні кризи 2020 року, або що нас чекає в ІІ півріччі?

Чи пройшла Україна всі економічні кризи 2020 року, або що нас чекає в ІІ півріччі?

За перші п’ять місяців 2020 року внутрішній валовий продукт України (ВВП) скоротився на 5,9 %. Про це йдеться в огляді економічної активності, опублікованому на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Міністр фінансів України Сергій Марченко в свою чергу заявив, що є ознаки виходу України із кризи. Українське радіо дізнавалось, які тенденції в економіці ми спостерігатимемо наступні пів року, які нові можливості відкриваються для вітчизняних підприємців та чи не відбудеться в Україні падіння економіки. Детальніше про це розповіли народна депутатка фракції "Слуга народу", членкиня комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк та старший економіст Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар.

"Звісно, падіння ВВП велике. Якщо подивитися на історію всієї нашої країни в розрізі ВВП, то такі ж показники, або й гірші, до 9 %, були лише в 2014-2015 роках. Тут варто говорити, що це світова тенденція через "чорного лебедя", який прилетів на планету Земля у вигляді коронавірусу і дав такий результат. На жаль, й МВФ, й інші наші зарубіжні партнери, які моніторять українську економіку, говорять, що це ще не дно і ми можемо впасти до 8,2 % в мінус", – зауважила Ольга Василевська-Смаглюк.

Щодо заяв міністра фінансів, то, на думку народної обраниці, він мусить бути оптимістом, інакше не виживе в українському політичному середовищі: "Але, якщо дивитися на склад нашого ВВП, то це здебільшого послуги. Послуги залежать від того, буде продовжуватись карантин чи ні. Тут можна говорити лише здогадками, бо ніхто не знає, що буде завтра і до цього треба вчитися адаптуватися".

"Хотілося б, щоб карантин закінчився, але передбачень, зокрема, в КМУ я не бачу, тому що там, як мені здається, ввійшли у смак антикоронавірусного фонду і тепер "пиляють" його як можуть. Ми вже й на дороги пустили кошти, і МВС дали. Тому тут варто передбачити, як буде далі. Але те, що ми поступово виходимо з коронавірусу, в нас відроджується сфера послуг – це плюс. Я думаю, що якщо ми не будемо більше зупиняти українську економіку, а реагувати адаптивним чином на виклики коронавірусу, то нам вдасться зберегти те, що ми маємо, і не "просісти" до 8,5 %",– висловила свою думку Василевська-Смаглюк.

Також народна депутатка торкнулась теми темпів безробіття в Україні, які за офіційною статистикою знизилися. Зазначається, що надходження по ЄСВ також почали знижуватися, що свідчить про те, що відбувається тінізація економіки.

"Під час кризи економіка завжди йде в тінь. Багато людей, які простояли свою чергу на біржі праці та вичерпали час, йдуть з неї і їх заміняють інші люди. Тому мені не видається, що ринок безробіття знизився. Я думаю, що це варіації на тему від КМУ", – сказала Ольга Василевська-Смаглюк.

Старший економіст Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар, в свою чергу, вважає, що Україна не йде за найгіршим сценарієм розвитку економіки: "Гарна новина в тому, що економічні кризи ми в цьому році вже пройшли. Кризи на 50 % сталися через провину минулого уряду, який штучним завищенням курсу гривні на 18 % "вбив" експорт та промисловість".

"До кризи, в квітні, ВВП в нас було 14 %, в травні ми вже мали мінус 9 %, а по червню ми маємо лише мінус 7 %. За прогнозом до кінця року можна констатувати, що МВФ був занадто песимістичним, адже вони прогнозували мінус 8 % ВВП. Світовий банк прогнозував мінус 3,5 % і був ближчий до правди. За математичною моделлю, яку ми розробили, до кінця року Україна виходить на мінус 3 % ВВП", – розповів експерт.

За словами Кухаря, Кабмін акумулює кошти на рахунках, не витрачаючи їх зараз на різноманітні соціальні проєкти: "Якщо уважно читати результати виконання держбюджету в ІІ кварталі, коли Україна вже отримала всі кредити, які нам обіцяли, і подивитися, яку частину з них ми використали для фінансування потреб населення, то ми побачимо, що майже нічого не було використано. На єдиному казначейському рахунку йде накопичення грошей: можливо, Мінфін планує зробити всім щастя в другому півріччі. Проте казати, що в бюджеті не вистачає грошей, невірно".

"Грошей, які накопичив Мінфін за рахунок зовнішніх запозичень, вистачило, щоб всі українці не платили за своїми кредитами протягом 5 місяців", – підсумував Михайло Кухар.

ФОТО: pixabay

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук