Депутати пропонують детінізувати рієлтерську діяльність: що варто про це знати

Депутати пропонують детінізувати рієлтерську діяльність: що варто про це знати

Депутати пропонують детінізувати рієлтерську діяльність і дозволити купувати чи орендувати нерухомість виключно через рієлторів, які проходитимуть іспити на кваліфікацію. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіли адвокатка Юлія Сливченко та народна депутатка, заступниця голови фракції партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

0:00 0:00
10
1x

"Неофіційна статистика свідчить про те, що фактично чотирнадцята операція за участю рієлторів, які зараз існують, є шахрайською. Крім того, рієлтори не усіх операцій сплачують ті чи інші податки. Тому я не думаю, що на сьогодні така діяльність є безпечною", ― зазначила Юлія Сливченко.

Адвокатка зауважила, що споживач жодним чином незахищений від рієлторів-шахраїв.

"Рієлтор ― це посередник, який допомагає орендувати, продати квартиру або здійснити з нею ті чи інші операції. Посередники є різні: є ті, які використовують свої знання і вміння належним чином, а є багато тих, які є шахраями. Тому мова йде про те, аби убезпечити споживача", ― сказала вона.

Що стосується нового законопроекту, то це вже не перша спроба в Україні узаконити рієлторську діяльність.

"Цей проект, справді, передбачає багато гарних моментів. Наприклад, отримання свідоцтва рієлторами, Єдиний реєстр. Тобто в Україні жодна операція не зможе більше обходитись без рієлторів", ― додала Сливченко.

Законопроектом передбачено, що буде створена спеціальна комісія, де буде проходити відбір ріелторів.

"Особа, яка виявила намір отримати кваліфікацію брокера, проходить професійну підготовку, яка здійснюється акредитованими закладами з професійної підготовки. Передбачений певний перелік таких закладів, які зможуть проводити підготовку, а також атестувати рієлторів. Атестація здійснюється кваліфікаційно-сертифікованою комісією "Національної федерації фахівців у сфері рієлторської діяльності". Тобто перевірятимуть їхні знання, зокрема, знання законодавства, яке вони використовують. І це плюс", ― пояснила адвокат.

Кожна рієлторська операція, яка буде здійснюватись, вноситиметься до відповідного реєстру.

"Якщо на сьогодні жоден ріелтор не несе відповідальності за ті операції, які від супроводжував, то з введенням цього реєстру такий рієлтор несе відповідальність за кожну операцію, яку він проводить та супроводжує. Мова йде більше про шахрайські схеми, коли, наприклад, відбувається продаж житла з зареєстрованими особами, що було приховано від покупця. Що стосується оренди житла, то це варіант, коли декілька осіб орендували одне й те саме помешкання. Таким чином, рієлтор має готувати і перевіряти всі операції", ― зауважила Сливченко.

Адвокатка наголосила, що "згідно з законопроектом жодна операція без рієлторів буде неможлива. Всі операції будуть здійснюватися виключно через рієлторів. Власник майна не зможе без рієлтора здати або продати ту чи іншу нерухомість. Навіть укласти договір сам власник не зможе. Рієлтори будуть вносити всю інформацію про договори у новий сервіс ― Єдину інформаційну базу". 

Заступниця голови фракції партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук прокоментувала, чи вийде у депутатів детінізувати рієлторську діяльність.

"Після шквалу обурливих коментарів від українців я разом з юристами детально проаналізувала цей законопроект. Я не є автором. І не лише депутати від "Слуги народу" є авторами цього законопроекту. Я вважаю, що саме в такій редакції він не має шансів пройти у Верховній Раді", ─ сказала вона.

"Я вітаю намагання і бажання зробити цей ринок цивілізованим і регламентувати його, дати йому чіткі і зрозумілі правила. Те, що видаються ліцензії для рієлторів, то тут, крім хорошого бажання вивести на світ цю галузь, є багато речей, які насторожують. По-перше, право вільно розпоряджатися своєю власністю є конституційним правом. І тому добровільна послуга не може бути обов’язковою. Якщо ви хочете продати квартиру і у вас є покупець або хочете здати її в оренду і є людина, може її в оренду взяти, то ви маєте право це зробити без рієлтора. Це стосується і забудовників, які займаються продажем. Адже нотаріуси перевіряють усі документи та реєстри і несуть відповідальність за вчинення цього правочину. Тому я вважаю, що це "перебір", ─ пояснила Кравчук.

Крім того, у проекті закону є неточності, зокрема щодо ліцензування.

"Серед критеріїв ліцензування немає нічого, крім досягнення 18-річного віку. Тобто, умовно кажучи, 18-річний випускник школи отримує ліцензію і має доступ до різних реєстрів. Без практичної роботи. Крім того, всі ці реєстри, якщо вони містять комерційну інформацію про об’єкти нерухомості, якщо вони будуть публічними, то постає питання конфіденційності. Також незрозуміло, чому лише рієлтори матимуть змогу давати рекламу, оголошення про об’єкти оголошення. Я думаю, що буде можливість відпрацювати цей законопроект так, щоб він не порушував права громадян і щоб цей ринок був цивілізованим", ─ прокоментувала Євгенія Кравчук.

Передбачається, що Єдина інформаційна база забезпечить систематизацію та швидкий пошук перевіреної інформації про нерухоме майно (юридичної, технічної, цінової, тощо) та надасть можливість користуватися інструментами при проведенні операцій з об’єктами нерухомості.

Окрім цього, рієлтор буде проводити паспортизацію об’єктів, без якої, наприклад, прорекламувати свою квартиру (скажімо, на сайті оголошень) — неможливо. Передбачається, що реклама нерухомості міститиме в собі номер паспорта об’єкта. За невиконання цієї вимоги законопроект передбачає штраф у 47,2 тисячі гривень.

За роботу без рієлторських свідоцтв передбачено штрафи від 8,5 до 17 тисяч гривень із конфіскацією прибутку. Повторне порушення буде каратися від 17 до 34 тисяч гривень (також з конфіскацією прибутку).

Фото: pexels.com