Паводки в Україні: причини та як рятуватися

Паводки в Україні: причини та як рятуватися

Через негоду на заході України підтоплені майже 300 населених пунктів. Виконавча директорка ГО "Екодія" Наталія Гозак, рятувальник Костянтин Федотов та гідролог, директор Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського Олександр Косовець в ефірі Українського радіо розповіли, що спричиняє паводки та як діяти, якщо ви потрапили у таку ситуацію.

Гідролог Олександр Косовець зауважує, що, на відміну від повеней, паводки можуть бути протягом року.

"Тому ситуація в Карпатах викликана саме дощовими паводками. Річки це продукт клімату. Тобто поведінка карпатських річок пов’язана з тим, в яких місцях вони розташовані. Враховуючи, що це гори, поява там таких катастрофічних явищ ─ річ закономірна. Тому тим мешканцям, які там проживають, треба завжди це враховувати при забудові. Не можна говорити, що зараз надзвичайно екстремальні явища, бо це не підтверджують архівні дані", ─ сказав Косовець.

У свою чергу, Наталія Гозак прокоментувала, чи правда, що головною причиною паводків на Закарпатті стало неконтрольоване вирубування лісів та незаконне видобування каміння.

"Це є однією з причин. Насправді це комплексне явище. Крім того, такі зливи і паводки відбувалися раніше і будуть відбуватися у майбутньому. Але наскільки катастрофічними є наслідки, це залежить і від нас", ─ зауважила вона.

На думку еколога, можна виділити три основні причини затоплень.

"Перша ─ наслідок зміни клімату, інтенсифікація опадів. І місячні норми випадають за 2-3 дні. Тобто екстремальні метеорологічні явища є наслідком розбалансування кліматичної системи. Друга причина ─ це суцільні рубки на схилах. Коли вирубуються не окремі дерева, а пласти, то втрачається здатність у рослинності утримувати воду. Коли йде дощ, всі опади спочатку накопичуються у верхніх шарах ґрунту і до певної міри там утримуються. Це дає певне сповільнення стоку води вниз. Відповідно, частина води залишатиметься на території лісу. Третя причина ─ зміна і трансформація заплави річки. Раніше люди намагалися не будувати там свої будівлі у зв’язку з можливістю дуже високої води. Зараз такі ділянки забудовуються, що спричиняє значну шкоду майну ", ─ пояснила Гозак.

На цю тему ─ Вирубка лісів і не тільки: що призводить до катастрофічних паводків у Карпатах?

Рятувальник Костянтин Федотов порадив, як варто діяти під час повеней чи паводків, зокрема, якщо підтоплює одноповерховий будинок.

"Якщо у вашому регіоні паводки та потопи стаються, ви маєте бути підготовленим і знати заздалегідь, що ви будете робити і куди йти. По-перше, ви маєте прочистити всі зливні комунікації, щоб вона максимально швидко йшла з вашої оселі. По-друге, треба мати спеціальний набір речей першої необхідності, які ви можете завжди взяти з собою і залишити свою домівку. Туди мають входити аптечка, теплі речі для можливої ночівлі від відкритим небом, запас продуктів, ліхтарик, можливо, карта. Тобто це речі, які забезпечують вашу життєдіяльність. Рекомендуємо запасатися на 3 дні", ─ сказав Федотов.

Рятувальник також зауважив, яким є алгоритм дій під час затоплення.

"Подумайте про свою домівку. Вимкніть електрику та газ, щоб не сталося додаткових руйнувань. Далі берете необхідні речі і пересувайтесь якомога вище, наприклад, на дах чи горище. При цьому слідкуйте, що вас там не заблокувало, якщо там тільки один вихід. Тримайте зв'язок зі своїми сусідами та рятувальними службами, щоб у разі погіршення ситуації ви могли вчасно оповістити", ─ пояснив він.

"Якщо під час паводку ви опинилися у багатоповерхівці чи готелі, тоді всім варто бути максимально організованими, піднятись на вищі поверхи, забезпечити цілісність будинку та комунікації. Евакуювати цінні речі за можливості, електроніку з перших поверхів, щоб вони зазнали менше руйнування. Головне ─ залишатись спокійними і не втрачати здоровий глузд", ─ додав рятувальник.

"Сигналізувати про допомогу можна за допомогою мобільного зв’язку або подати сигнал ліхтариком. Якщо немає ліхтарика і мобільного телефону, то використовуйте яскравий одяг і яскраві елементи, якими можна викласти територію довкола себе. Якщо у воду впав стовп, дроти якого під напругою, то відпливайте від нього якомога далі і старайтесь максимально швидко вийти з води. Вода ─ це сильна стихія. Тому не йдіть у воду, яка вище коліна. Тому що дуже висока ймовірність, що потік зіб’є вас і понесе за собою. Якщо ми бачимо людину, яка потребує допомоги, яку несе течія, необхідно знайти предмети, якими можна допомогти цій людині, наприклад, мотузку, палицю, плаваючий засіб, човен тощо. Але у будь-якому разі треба бути дуже обережним і не наражати своє життя на небезпеку", ─ радить Костянтин Федотов.

Читайте також ― Екс-міністр екології Семерак: "На запобігання підтопленням на Прикарпатті у бюджеті кошти не виділялися"

Зазначимо, внаслідок повеней, від яких постраждали Івано-Франківська, Чернівецька, Львівська і Закарпатська області, за офіційними даними, загинули три людини, ще одна – вважається зниклою безвісти.

Повідомляється, що загалом зруйновано 110 кілометрів автодоріг, 1850 метрів берегоукріплень та 90 мостів у Івано-Франківській області. Пошкоджено 429,7 кілометрів автодоріг та 130 мостів загалом у Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях. Порушено транспортне сполучення із 34 населеними пунктами.

Фото: Суспільне Карпати