Юрій Зіневич про те, чи дотримуються українські телеканали та радіостанції мовних квот

Юрій Зіневич про те, чи дотримуються українські телеканали та радіостанції мовних квот

Вчора на засіданні Національної ради з питань телебачення та радіомовлення було оприлюднено звіт щодо виконання закону про мови у теле- та радіоефірі. Зокрема, було ініційовано перевірки щодо 3 радіостанцій. Детальніше про звіт Нацради та новий законопроєкт про медіа Українському радіо розповів відповідальний секретар Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Юрій Зіневич.

0:00 0:00
10
1x

"Нацрада постійно моніторить національний ефір, незважаючи на каратин. Хочу сказати, що в переважній більшості ліцензіати дотримуються вимог законодавства: це стосується як телеканалів, так і радіостанцій. Моніторинг за травень показав, що практично всі телеканали дотрималися мовних квот", – розповів Юрій Зіневич.

Щодо радіостанцій, за словами секретаря Нацради, були трішки негативу: "Деякі радіостанції, як, наприклад, радіо "Шансон" чи "Перець ФМ" як загальнонаціональні, припустились порушення мовних квот. Тому ми вчора були змушені ухвалити рішення щодо проведення перевірки, яка відбудеться після карантину. Але загалом більшість радіостанцій сумлінно виконує вимоги законодавства".

"В Українського радіо, наприклад, більшість показників майже наближаються до 100 % і ніколи не падають нижче 94-95 %", – поділився Зіневич.

Він наголосив, що  Нацрада й сьогодні пильно слідкує за можливими порушеннями вимог національного законодавства щодо дотримання мовних квот та інших норм: "Сьогоднішнє законодавство це не досить чітко регулює, тому в новому законопроєкті Олександра Ткаченка передбачено цілий розділ щодо діяльності в умовах збройної агресії, де містко врегульовані питання щодо захисту національних інтересів".

Нагадаємо, у січні комітет ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, а пізніше – комітет зі свободи слова, рекомендували парламенту прийняти за основу закон про медіа авторства депутатів на чолі з Олександром Ткаченком. Невдовзі з’явився альтернативний проєкт авторства Миколи Княжицького та депутатів від фракції політичної партії "Європейська солідарність". 19 травня обидва законопроєкти відправили на доопрацювання. Новий законопроєкт має замінити кілька медійних законів. 

"Історія створення цього законопроєкту нараховує 6-7 років щонайменше. Сподіваюсь, що зараз ми виходимо на фінальну стадію, бо цей закон потрібен. Він визначає нові сфери регулювання медіа в Україні. Вперше в Україні професійно і на законному рівні будуть регулюватися онлайн-медіа. Ми відходимо від поняття ЗМІ і вводимо нове поняття "медіа", – наголосив Юрій Зіневич. 

Як він пояснив, відповідно до проєкту закону авторства Олександра Ткаченка, регулюванню будуть підлягати онлайнмедіа – сайти, новини в інтернеті – і буде трішки удосконалено механізм регулювання звичайних друкованих ЗМІ: "Також будуть певні регуляції для спільних платформ доступу до інформації і відео. Всі сучасні тенденції розвитку ринку медіа в світі цими законопроєктами мають бути враховані".

"Документ, який готував Ткаченко , Потураєв та інші – це дуже змістовна та ґрунтовна праця, труд багатьох експертів, спеціалістів та нардепів. За обсягом він перевершує навіть деякі діючі кодекси, тому можна сказати, що це медійний кодекс. І це добре, оскільки перестануть діяти деякі старі закони і не доведеться шукати відповіді на питання в багатьох законах", – розповів Зіневич.

ФОТО: pixabay