Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов про 100 днів Уряду, нову програму КМУ та китайських туристів

Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов про 100 днів Уряду, нову програму КМУ та китайських туристів

Про оцінку перших ста днів роботи Уряду, чим нова версія програми КМУ відрізняється від попередньої, яку Верховна Рада не підтримала, вибори до районних рад під час перехідного періоду та китайських туристів, які можуть приїхати в Україну, Українському Радіо розповів міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов.

0:00 0:00
10
1x

12 червня Уряд відзначив 100 днів, які були дуже складними. Ваш уряд прийшов 4 березня, а 8 березня почали говорити про коронавірус в Україні і 11 березня вже запровадили певні заходи. Як ви оцінюєте 100 днів роботи Кабміну? Які виклики були?

– Уряд буквально 6 днів працював в режимі не коронавірусу, з 11 березня ми тільки входили в світову коронакризу і намагалися знайти можливий український сценарій розвитку подій. Ми дуже не хотіли, щоб сценарій був іспанським, італійським, зараз вже – американським, коли по вулицях їздять військові машини і збирають тіла померлих. Тому, коли були перші згадки та перші підтверджені випадки, ми пішли по шляху карантину з його поступовим удосконаленням. Наскільки я розумію, то експерти ВООЗ достатньо позитивно оцінили заходи України. 

Єдине, що дуже непокоїть – це те, що ми увійшли в літо і все суспільство забуло, що було три місяці тому. Ми забуваємо, що має бути соціальна дистанція, що треба дезінфікувати руки, що не треба вітатися за руку. І, якщо ми щоранку дивимося довідки, які приходять з МОЗ, то бачимо, що плато досягнуто, але воно достатньо високе. [...] Ми врятували багато життів тим, що запровадили жорсткий карантин. Хочеться, щоб ми цього не втратили і не заходили заново в карантинні заходи.

Розкажіть про програму Уряду.

– Негативом є відсутність затвердженої програми, хоча наголошую, що ми її внесли. Після розгляду, коли Верховна Рада вийшла з карантину, розглянула її та внесла свої зауваження, ми повторно 12 травня на засіданні Уряду затвердили нову програму, значно розширену. Вона конкретизує все, що ми будемо передбачати в плані реалізації. 

Прем’єр-міністр на початку червня сам закликав Верховну Раду не приймати першу версію програми і 12 червня відправив версію 2.0. Що в цій версії нового?

– Фактично ми розгорнули всі напрямки, зробили коротко - та довготермінові прогнози. Наприклад, в частині державного управління та статистики: в програмі президента та урядової коаліції передбачався всеукраїнський перепис населення. Ми реалістично дивимося, що це дуже дороговартісний проєкт, але він потрібен. Це довгострокова перспектива. Натомість в нас є питання реформування державної служби і специфічного добору під час карантину. Ми зараз внесемо ВРУ новий законопроєкт про державну службу, який внормує це питання. 

Існує новий проєкт районування областей, який потрібен для ефективного функціонування влади, а не дублювання функцій. Замість 490 районів буде 129. Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов розповів, що для перетворення нових районів потрібен певний перехідний період, під час якого не можна захопити деякі державні функції. 

– Ми будемо змушені, на жаль, на перехідний період провести вибори до районних рад. Це рудимент, який не встигли змінити. На районному, субрегіональному рівні, не може бути ніякого місцевого самоврядування. Відповідно, функція нових районів і новостворених районних державних адміністрацій чи повітів, якщо таке рішення буде схвалене – це виключно презентація інтересів держави на такому рівні. Коли починаються питання "скільки мені доведеться їхати за довідкою?", виникає зустрічне "а навіщо їхати за нею?". Ми живемо в радянському рудименті, що РДА – це орган, який видає довідки. Ні, держава має бути сервісом. 

Якщо говорити про держслужбовців, то в нас зараз коливається 29 тисяч вакансій. Це тому, що люди на місцях тримають вакантні посади, аби потім виплачувати премію. Дивишся статистику і бачиш армію чиновників, а коли починаєш розбирати функціонал, виявляється, що все насправді не так. І коли ми говоримо про РДА, які, я думаю, будуть ліквідовані, то треба подивитися, скільки посад в органах місцевого самоврядування буде створено в ОТГ. Я не переконаний, що ОТГ не будуть потребувати ще більшої кількості якісних фахівців, тому що більшість функцій буде опущено на їхній рівень. 

Нам треба зберегти юстицію, мережу військкоматів, архіви, адже це земельні питання, питання власності, РАЦСів. Тому буде перехідний період і рік, коли паралельно існуватимуть новоутворені ради в нових межах і ліквідовуватиметься старий устрій. Тут головне не втратити спадковість і забезпечити функціонування держави.  

Давайте трохи поговоримо про туризм: нещодавно ви повернулись з робочої поїздки на Сумщину, де оцінювали певні туристичні об’єкти. Є якісь стратегії, плани, як витягти місцевий туризм?

– Державна агенція розвитку туризму на чолі з Мар’яною Леськів розробляє такі заходи. Йдеться й про залучення іноземних туристів в Україну із так званої "зеленої зони". Президент України Володимир Зеленський ініціював питання пом’якшення візового режиму з розвиненими країнами, такими, як Нова Зеландія, Австралія, Китай. Китайський ринок оцінюють в мільйони туристів. Для цього потрібна інфраструктура, нові автобуси, бо китайці не їздять на старих автобусах, до яких звикли ми. Вони потребують комфорту, супроводу, відтак потрібна певна кількість гідів, які володіють мандаринською. 

Віктор Ляшко оголосив "зелені зони", які готові до прийняття туристів. Це майже весь південь України. Окремо Уряд зараз розробляє зонування територій на заході України, де немає коронавірусу, але через показник області вони вважаються червоними. До прикладу, рідний для мене Львів – це приблизно 80% захворюваності у Львівській області. Якщо відокремити від області місто Львів, то там "зелена зона". А це означає Трускавець, Моршин, Східниця.

ФОТО: Українське радіо