Кримінальні хроніки понеділка: побиття активістів під стінами Шевченківського суду

Кримінальні хроніки понеділка: побиття активістів під стінами Шевченківського суду

Про побиття активістів під час мирного протесту та про те, чому Україна перетворюється на поліцейську державу в ефірі Українського радіо розповідає член фракції "Голос" Роман Лозинський.

0:00 0:00
10
1x

Біля Шевченківського суду Києва, де обирають запобіжний захід одеському активісту Сергію Стерненку сталася бійка між учасниками мітингу на його підтримку та спецпідрозділом поліції. 5 активістів, зокрема і організатора акції затримали. Їм закидають перешкоджання роботі журналістів та нецензурні висловлювання. Серед постраждалих був народний депутат Роман Лозинський. "Одразу після подій біля будівлі суду я написав заяву до поліції про перешкоджання діяльності народного депутата і пройшов судово-медицину експертизу. Наразі, поліція почала відпускати активістів. Там залишилися мої колеги, друзі з фракції "Голос". Вони контролюють ситуацію. Ми будемо там, поки усіх не звільнять",  розповідає депутат.

Поліція Києва відсторонила правоохоронців, які били учасників акції на підтримку підозрюваного Сергія Стерненка. За цим фактом буде проведене службове розслідування. "Ми чекаємо на правову оцінку, крім того на політичну оцінку щодо міністра Авакова. Ми будемо говорити про поліцейську державу, в якій ми живемо. Немає значення чи ти політик, депутат, чи ти студент чи лікар, якщо тебе б’є поліція."

Фото: Радіо Свобода у Фб

"Ті люди, яких забирали не порушували ніяких законів і не вчиняли провокацій. Пакували усіх, незалежно від того, чи людина просто стояла з гучномовцем, користуючись своїм правом на протести. Нам вдалося вирвати з рук поліції дівчину, яка щось вигукувала. Після цього почалася сутичка вже зі мною, коли мене не пускали назад до зали суду.  Дії поліції були неадекватними".

"Це по суті колишній "Беркут", який став охороною судів. Ми живемо в поліцейській державі, яку уособлює Аваков в першу чергу і всі ті сотні тисяч поліцейських, які не пройшли повноцінну реформу. Усі депутати нашої фракції, які були в Києві на час збору підписів підписалися за відставку Авакова. Ми вимагатимемо скликання позачергового засідання, адже зараз монобільшість не додає це питання до порядку денного нашої пленарної роботи", – зазначає Роман Лозинський.

Пізніше суддя Шевченківського районного суду Києва Володимир Бугіль повністю задовольнив клопотання прокуратури і відмовив захисту Стерненка, який просив про поруки. Активіста було відправлено під цілодобовий домашній арешт на 60 діб. Відбувати арешт Стерненко буде за місцем прописки, а це військова частина в Одесі. Захист підозрюваного вважає це незаконним.

Фото: сторінка Олександри Устінової у фб