Дар’я Володіна та Ярослав Железняк про махінації з відшкодуванням ПДВ та недовиконання бюджету

Дар’я Володіна та Ярослав Железняк про махінації з відшкодуванням ПДВ та недовиконання бюджету

Про дірку в бюджеті внаслідок неефективної роботи Митної та Податкової служби в ефірі Українського радіо розповідають голова підкомітету з питань правового забезпечення діяльності податкових органів комітету Верховної Ради членкиня фракції партії "Слуга народу" Дар’я Володіна та заступник голови депутатської фракції "Голос" Ярослав Железняк.

0:00 0:00
10
1x

Державний бюджет щорічно недоотримує 30 млрд грн через так звані "скрутки". Так, із жовтня 2019 до березня 2020 через махінації із фіктивним ПДВ держбюджет недоотримав 14 млрд гривень. Про це повідомив в ефірі "Свободи слова" глава тимчасової слідчої комісії з перевірки зловживань на митниці та в податковій народний депутат Іван Крулько. Дар’я Володіна пояснює, що таке "скрутки" і як довго існує ця проблема.  "Фактично це є роботою фіктивних компаній, яким так чи інакше допомагають певні працівники або податкової або митниці для того, щоб реалізувати фіктивні документи. Це перетворення одних товарів на інші з метою незаконного відшкодування ПДВ. Компанії, які не мають на це права або займаються контрабандою, або ще якимось правопорушеннями у незаконний шлях відшкодовують ПДВ. Робота тимчасової слідчої комісії  триває півтора місяця, але наразі є факти лише за період часу, про який казав Іван Крулько. Це схоже на провокацію, яка спрямована на дискредитацію чинного президента і влади. У мене є інформація, що ці скрутки, які існували в період із січня до липня 2019 призвели до втрат з українського бюджету в розмірі 40 млрд гривень. Тому тимчасова слідча комісія мала б дослідити не лише цей короткий період часу, а увесь період, починаючи з 2014 року. Крім того, робота тимчасової комісії не повинна зосереджуватися лише на діяльності податкової. Великі збитки були завдані також роботою митниці".

У Мінфіні дали контрольне попередження Податковій та Митній службам України, які мають у терміновому порядку збільшити надходження коштів до державного бюджету, інакше відомство обіцяє прийняти нові кадрові зміни. "Мені складно уявити, як можна збільшити надходження, зважаючи на те, що вже в травні виконувач обов’язків голови Митної служби пан Муратов дав доручення повторно перерахувати кошти, які фактично мали бути спрямовані в бюджет вже наступного місяця. Дірка в бюджеті, яка нас очікує вже наступного місяця буде більшою за те недовиконання бюджету, яке ми отримали цього місяця. Навіть знижені індикативні показники, на які мала б вийти митниця теж не були виконані", коментує експертка. А Ярослав Железняк додає: "Щоб когось звільнити, спершу  потрібно когось призначити. Зараз у нас Митну службу ніхто не очолює. Те саме стосується керівництва Податкової служби. Фейковий конкурс із заздалегідь відомим кандидатом не можна назвати призначенням. Щодо бюджету, то його виконати неможливо. Чому? По-перше, в ньому заздалегідь закладена дірка в 300 млрд. По-друге, в ньому закладений прорахунок по ВВП, який принесе ще мінус 30 млрд. Нас у найближчі чотири місяці очікують найбільші за всю  історію виплати по державному боргу – 240 млрд, а ми заробляємо значно менше".

На фото: Дар'я Володіна, Аспекти