Перенесення Олімпійських ігор – це знищені мрії спортсменів – Віктор Корж про вплив пандемії на спортивну галузь

Перенесення Олімпійських ігор – це знищені мрії спортсменів – Віктор Корж про вплив пандемії на спортивну галузь

Про те, як пандемія COVID-19 вплинула на вітчизняну спортивну сферу та підготовку до Олімпійських ігор в ефірі Українського радіо розповідає віцепрезидент НОК України, перший заступник голови ФСТ "Динамо" України Віктор Корж.

0:00 0:00
10
1x

З 1 червня В Україні діє так званий адаптивний карантин. Уряд дозволив відвідування басейнів та спортивних зал, щоправда з певними обмеженнями. Чи не зарано ввели пом’якшення, адже щодня МОЗ фіксує до півтисячі нових хворих на коронавірус, крім того рівень смертності від недуги зріс на піввідсотка порівняно з квітнем, коментує Віктор Корж: "Світ переживає форс-мажорну ситуацію. Думаю, що обмежувальні і протиепідеміологічні заходи, які запроваджені в країні це абсолютно правильні рішення. Обмеження, які зараз знімаються, інколи мають як логічну, так економічну і політичну складову. Якщо захворюваність не йде на спад, то справді виникають питання щодо доцільності пом’якшення карантинних  обмежень. З іншого боку ми розуміємо, що громадяни і бізнес зокрема просто вже не витримують цього навантаження. Ця історія з пандемією привчить нас до елементарних речей, до яких ми завжди недбало ставилися, зокрема дотримання особистої гігієни. Запорука боротьби з коронавірусом полягає в загальному фізичному і психологічному здоров’ї нації. Якщо нація хвора, вона хворітиме як не на одну, то на іншу хворобу".

На питання, як пандемія COVID-19 вплинула на вітчизняну спортивну сферу, зокрема на діяльність ФСТ "Динамо" України Віктор Корж зазначає: "Ми виконали всі вимоги уряду, спортивні споруди на час карантину були зачинені. Ми їх ремонтували і готували до майбутніх спортивних заходів. Безумовно ми зазнали великих збитків. Захворюваності серед динамівських спортсменів сьогодні практично не спостерігається. Тестуванням спортсменів на наявність коронавірусної інфекції опікуються спортивні товариства, національні федерації олімпійського комітету та МОЗ".

У зв’язку з пандемією коронавірусу було перенесено літні Олімпійські ігри-2020. Як це сприйняли спортсмени і чи відновили тренування розповідає експерт: "Проведення Олімпіади в 2021 році поки під питанням, оскільки повинна вщухнути пандемія не лише в Японії, а у всьому світі. Заявку на участь подало 206 країн світу. Це дуже важкий психологічний удар для наших спортсменів. Це відтерміновані або знищені мрії. Плавець без басейну  це не плавець. Загальна фізична підготовка – це єдиний засіб який залишився. Проте, підтримувати надзвичайно високу спортивну форму постійно не можливо. Її можна виводити на самий верх 2-3 рази на рік, хоча і це не всім вдається. Тому це технологічно і фінансово колосальна проблема. Фінансування державного фонду по боротьбі з коронавірусом відбулося за рахунок скорочення зокрема програм розвитку фізичної культури та спорту. Тому невідомо, як навіть до кінця року ми зможемо забезпечити пристойний рівень і ритм підготовки наших олімпійців. Наразі підготовка до Олімпійських ігор триває. Відновилися навчально-тренувальні збори, а з липня відбуватимуться вже всеукраїнські змагання. На жаль, майже усі чемпіонати світу і Європи в цьому році скасовані. Це важливий елемент для оцінки своїх сил перед Олімпійськими іграми для кожного спортсмена".

На фото: Віктор Корж