"Усипка, усушка й утруска": як уберегти держрезерв зернових від розкрадання

"Усипка, усушка й утруска": як уберегти держрезерв зернових від розкрадання

Експерт агроринку Андрій Радченко в ефірі Українського радіо коментує скандал довкола розкрадання зерна з Держрезерву та прогнозує, яким буде цьогорічний урожай зернових.

0:00 0:00
10
1x

Із Держрезерву розікрали стратегічний запас для країни - 2700 вагонів зерна. Радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол повідомив, що майже 2700 вагонів зерна, яке мало перебувати на зберіганні в Держрезерві, "з'їли миші". Які гарантії, що ця історія буде розслідувана швидко та ефективно і винні будуть покарані пояснює Андрій Радченко: "Правоохоронні органи доволі швидко розберуться, тому що це непоодинокі випадки, а часто повторювані і зазвичай сценарії одній й ті ж. А от як запобігати подібним випадкам – це вже питання. Це завжди питання менеджменту. А з урахуванням кадрового голоду – це проблема для України".

Як відомо у п’ятницю у Верховній раді в рамках Години запитань до уряду запланований звіт міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо резонансних подій в Кагарлику та Броварах. На питання чи пов’язані ці резонансні події зі скандалом довкола розкрадання стратегічних запасів зерна відповідає експерт: "У даному випадку я би не об’єднував історію Кагарлика і Броварів з ситуаціями, які постійно відбуваються в державних зернових компаніях. Очевидно це просто збіг. А з приводу Години запитань до уряду, то не завадило би послухати міністра економіки, оскільки нещодавно в Держрезерві змінився керівник. Тому тут потрібно розбиратися, чому він змінився, хто буде наступний і як Міністерство економіки сприятиме розслідуванню кримінальних справ, які веде МВС".

Держрезерв вже неодноразово ставав уразливим місцем в системі державних інституцій. Чому установа, яка має займатися збереженням матеріальних цінностей народу стає ласим шматком для корупціонерів пояснює Андрій Радченко: "Україна – аграрна країна. Є таке поняття, як маркетинговий рік і нам не потрібен великий держрезерв зернових культур. Нам достатньо тримати держрезерв у грошових засобах, а держрезерв в обсягах зберігати лише до 3 місяців. Все інше  при наявності грошових ресурсів можна придбати на стороні. Натомість, коли ми починаємо накопичувати і зберігати, тут починаються зловживання: розкрадання і спекуляція чи то на тарифах, чи то на закупівлях".

Українська зернова асоціація у травневому звіті покращила прогноз врожаю на 2021 маркетинговий рік з 94 до 98 млн тонн. При цьому прогнозується більший експорт зернових та олійних. "По ячменю і пшениці дані можливо не зовсім коректні, але якщо брати усі зернові, зокрема соняшник і кукурудзу, то по урожайності такі прогнози є. Теперішні погодні умови звісно не сприяють, проте за півтора - два місяці в нас почнуться покоси ранніх зернових, починаючи від ячменю і закінчуючи продовольчим фуражним зерном. Тому критичної ситуації немає. Хоча якби на час карантину не був обмежений експорт зерна, то швидше за все більша частина зерна виїхала б, зокрема і продовольчого. Щодо питання  зростання цін на хлібобулочні вироби, то воно лежить не лише в області наявності зерна сьогодні, але й від погодних умов, які будуть протягом наступних двох місяців. Якщо не буде сонця і пшениця не набере якісних показників, то звісно ціна зерна зросте",  зазначає експерт.

На фото: Андрій Радченко, Вікіпедія