На тлі карантину деякі люди стали алкоголіками – Владислав Сова про те, що не існує безпечної дози алкоголю

На тлі карантину деякі люди стали алкоголіками – Владислав Сова про те, що не існує безпечної дози алкоголю

Чи допомагають спиртні напої знизити рівень психо-емоційного напруження та що ще потрібно знати про вплив алкоголю на організм в ефірі Українського радіо пояснює лікар-психіатр Владислав Сова.

Жарти про карантин та алкоголь, який допомагає його пережити стали вже традиційними у соціальних мережах. Як пише науковий та медичний журналіст Маркхам Хейд у своїй колонці для "Medium", в США продажі алкоголю збільшились на 55% після початку коронавірусної кризи. Згідно з даними видання "Bloomberg" продажі пива та вина збільшились на 32% та 47% відповідно.  

Чи справді алкоголь знімає стрес пояснює експерт: "Якщо говорити про зняття симптоматики, то справді алкоголь за своїм хімічним складом зокрема є транквілізатором. Людина, яка вживає певну дозу спиртного справді відчуває ефект розслаблення, зниження рівня тривожності та напруження. Разом з тим алкоголь є активною речовиною, яка впливає на роботу центральної нервової системи, серцево-судинної системи, обміну речовин тощо. Відтак сукупно його негативний вплив на органи і системи значно більший, ніж його "позитивна" дія по зниженню психо-емоційної напруги".

На питання вживання якої кількості алкоголю є безпечним для здоров’я Владислав Сова відповідає: "Це все індивідуально. Тут питання дози, частоти прийому, якості алкоголю. Тут багато факторів. Одна й та сама доза алкоголю для двох умовно здорових людей одній дасть ефект  розслаблення і все, а іншій – ефект інтоксикації, отруєння і пошкодження роботи головного мозку. Немає безпечної дози алкоголю. 50 мл спиртного напою на день завдає більшої шкоди, аніж користі будь-якому здоровому організму. Перебуваючи в ізоляції в постійному нервовому напруженні у людини формується явний запит на компенсацію. Наші люди, на жаль, виховані в реаліях пострадянського простору. Вони не мають змоги звернутися до психолога чи психотерапевта, з яким можна було б обговорити якісь тривожні моменти і компенсувати їх. Тому загальне накручування, страх тривога за себе і близьких людей формують пул тривожно-депресивного стану, який слід компенсувати тут і зараз, тому що він нестерпний. Тому люди під час карантину почали налягати на алкоголь, адже він знімає цей стан, але паралельно калічить усе інше. Після пом’якшення карантину до нас надійшло дуже багато важких пацієнтів з алкогольною інтоксикацією. Серед них багато первинних пацієнтів – люди, які ніколи не страждали на алкогольну залежність, на тлі карантину стали алкоголіками".

Фото: Українська правда