Чому так важко знайти міністра культури: реакція культурної спільноти на "кадровий голод"

Чому так важко знайти міністра культури: реакція культурної спільноти на "кадровий голод"

20 травня відбулася прес-конференція президента України Володимира Зеленського, на якій він заявив, що в Україні "кадровий голод". Президент повідомив, що разом з прем’єром не можуть знайти гарного міністра культури, хоча звертались до нашої культурної спільноти. Більше про це в ефірі Радіо Культура розповіли генеральна директорка Директорату внутрішньої та гуманітарної політики Вероніка Селега, український поет, прозаїк, громадський діяч Сергій Жадан, співачка Марія Бурмака та екс-заступниця міністра культури, директорка "Мистецького арсеналу" Олеся Островська.

0:00 0:00
10
1x

"До мене надійшов колективний лист, де, справді, була пропозиція з приводу кандидатур на позицію міністра культури. Я нікого не порадив. Я слідкую за діяльністю влади і за діяльністю Міністерства культури, яке очолював Євген Нищук. За Міністерством, яке очолював Бородянський, я теж слідкував. Я не займаюся голослівною критикою. Коли минулого року назначили нового міністра культури, він теж до мене неодноразово звертався. Мені було цікаво побачити його візію, розуміти, що вони хочуть. Тим більше, Бородянський анонсував, що у нього готується програма і стратегія, що це буде щось нове, революційне і проривне. У результаті, Бородянського немає, стратегії немає, нічого немає. І тепер я думаю про те, на що вони розраховували, коли звертались, як вони все ще бачили. Що вони запросять людей, вони погодяться, включаться в роботу і через пару місяців це все просто зникне? Відповідно, немає до цієї влади довіри, немає розуміння того, що вони хочуть. І як в таких умовах можна працювати?", ─ зазначив Сергій Жадан.

Жадан прокоментував, чи є у нашої культурної спільноти бажання працювати на українську культуру.

"У нас є робота на українську культуру. Ми цим займаємося незалежно від Володимира Зеленського і його "кадрового голоду". У нас немає "кадрового голоду". Ми робимо свою роботу. Те, що вони не можуть нічого запропонувати, те, що у них немає чіткого бачення і розуміння, те, що у них немає стратегії ─ це великою мірою їхні проблеми. Тому що не можна просто висмикувати людей у невідоме, підписувати їх невідомо на що. Тут навіть не йдеться про якусь репутацію, а про те, що ми працюємо у своїй сфері, ми знаємо і розуміємо її, і тут до тебе звертаються абсолютно некомпетентні люди без бачення, без стратегії, без конкретних пропозицій. І потім виявляється, що з ними ніхто не хоче працювати. І їх це чомусь дивує", ─ сказав він.

"Ми бачили, що робила попередня влада у культурній сфері, скільки вони запустили інституцій, бачили, що у них така-сяка стратегія і вектор розвитку, який можна означити і чітко простежити. У цієї влади нічого подібного немає. Це, мабуть, перша українська влада, з якою так відверто і так масово не хочуть співпрацювати. Зараз важливо зберегти те, що є і не дати розвалити здобутки, які є. Нам своє робити. Президенти змінюються, а культура розвивається. Зараз такий час", ─ додав Жадан.

На фото: Сергій Жадан, facebook.com

Співачка Марія Бурмака вважає, що, ймовірно, президент Зеленський малознайомий з українським культурним середовищем.

"Я ніколи нічого особливо не чекала від Міністерства культури, але стежила за тими проектами, які були. Але ця фраза мене різонула. Що стосується мене, то мені не висилали лист, мене не питали, чи я маю когось не приміті, чи могла би когось порадити. У мене виникла підозра, що президент Зеленський не знає українське культурне середовище. Я підозрюю, що вони не знають мене як творчу одиницю. Звичайно, є люди, які могли б відмовитися, бо тут треба не тільки бути частиною культурного середовища, а й менеджером. Але я ніколи не повірю, що немає таких людей", ─ зазначила вона.

На фото: Марія Бурмака, facebook.com

Генеральна директорка Директорату внутрішньої та гуманітарної політики Вероніка Селега прокоментувала, чи відчуває директорат нестачу кадрів.

"Офіс президента у сфері культури і освіти не формує політику. Наша задача ─ це підтримка і обслуговування сфери. І це діяльність президента. Щодо того, чи відчуваємо ми "кадровий голод" у директораті, то ні. Тому що я розумію, де кого шукати і постійно раджуся з різними колами сфери культури. На сьогоднішній день потрібен юрист з досвідом роботи у сфері культури. Це непроста задача, але я розумію, де шукати і знаю точно, що знайду. Інше питання, що це державна служба. І вона багатьох відштовхує. На моє переконання, державна служба ─ це наявність внутрішнього бажання долученості до державницького процесу", ─ сказала вона.

За словами Селеги, у процесі консультацій з культурною спільною виявилося, що знайти кандидатуру на посаду міністра, яка б влаштовувала всіх представників цієї сфери, виявилося практично неможливо.

"Був один лист з прагненням проконсультуватися у сфері культури. І туди потрапили абсолютно всі сучасні представники культурного середовища. Напевно, це був переломний момент, коли аудиторія розділилася. Для однієї групи людей ─ це одні кандидати на пост міністра культури, для іншої ─ зовсім інші. І на цьому етапі, який триває й досі, і стався момент паузи. Тому що мова йде не про "кадровий голод", а про те, що обрати кандидатуру, яка могла б об’єднати або бути прийнятною для всієї сфери, майже неможливо", ─ зауважила вона.

"Культурна сфера, справді, буде розвиватися, незалежно від державницьких процесів. Звісно, є питання бюджету, державних інституцій, але культура розвивається з тими людьми, які зазвичай не залежать від тих процесів, які є в державі", ─ додала Селега.

На фото: Вероніка Селега, facebook.com

Екс-заступниця міністра культури Олеся Островська зауважила, що має вміти людина, яка заходить у Міністерство культури з реформаторськими ідеями.

"Одна річ, яку не розуміють у культурній спільноті ─ це те, що Міністерство культури не є міністерством для культурної спільноти. Це міністерство, яке виробляє політику, яка стосується всього суспільства у тій частині, де йдеться про культуру. Тобто це не спеціальна інституція для творчих людей. Це інституція для всього суспільства. По-друге, одна справа, коли ти управляєш проектом. Зовсім інша, коли ти займаєшся урядуванням, оскільки це набагато більш невизначена річ. Вона багатошарова і необмежена у часі, хоча і має каденцію. По-третє, працюючи в уряді, ти маєш думати дуже системно, тобто йдеться про осмислення правил гри для всього суспільства. І треба розуміти ці правила для широкого кола речей, які часто тебе не цікавлять. Але щоб була широта мислення, потрібен досвід. Міністр ─ це позиція політична. Необов’язково бути спеціалістом у сфері культури", ─ прокоментувала Островська.

На фото: Олеся Островська, docudays.ua