Нечесні судді обирають нечесних членів ВРП, які потім їх захищають – Галина Чижик про блокування судової реформи

Нечесні судді обирають нечесних членів ВРП, які потім їх захищають – Галина Чижик про блокування судової реформи

Чи можлива судова реформа без оновлення Вищої ради правосуддя в ефірі Українського радіо розповідає експертка Центру протидії корупції, членкиня Громадської ради доброчесності Галина Чижик.

0:00 0:00
10
1x

Однією з ключових передвиборчих обіцянок Володимира Зеленського було проведення судової реформи. Через рік свого президенства Володимир Зеленський прозвітував про успішний початок реформування судів та анонсував  очищення Верховного суду. Реальний стан речей із судовою реформою коментує Галина Чижик: "Українське суспільство не бачить очищення Верховного суду. Його як почали очищувати, так одразу і закінчили. Чому Верховний суд слід очищувати? Тому що там багато суддів, які не відповідають своїм посадам, не гідні високого звання судді Верховного суду. Це судді, які мають майно, походження якого вони не можуть пояснити своїми офіційними доходами. Це судді, які ухвалювали свавільні і політично мотивовані рішення. Йдеться не про поодинокі випадки. Це десятки таких суддів. На жаль, реформу Верховного суду і загалом заблокувала Вища рада правосуддя (ВРП). Вона може карати суддів за несправедливі або незаконні рішення, за брехню в майнових деклараціях, зокрема брехню в деклараціях родинних зав’язків. У нас вже кілька років судді зобов’язані декларувати своїх родичів, які працюють в органах державної влади, щоб можна було попереджати ситуації з конфліктом інтересів. Крім того, за неетичну поведінку, за водіння на підпитку, за лайку в публічних місцях ВРП не просто має повноваження, вона зобов’язана карати суддів. І тут доречніше говорити не про судову реформу а про реформу Вищої ради правосуддя. Тому що це орган судової системи, в руках якого зосереджена фактично уся влада. Вища Рада правосуддя вирішує, кого призначити на посаду судді, кого звільнити, кого покарати. Вона ж дає правоохоронцям та детективам НАБУ згоду на затримання та арешт суддів та притягнення їх до кримінальної відповідальності, адже судді мають недоторканність. І без згоди Вищої ради правосуддя НАБУ не може затримати суддю, коли підозрює його у вчиненні корупційного злочину. Від ВРП фактично залежить, які рішення ухвалюють українські судді. Нечесні судді обирають нечесних членів ВРП, які потім захищають таких самих нечесних суддів. Це замкнене порочне недоброчесне коло".

Вища рада правосуддя вважає головною перепоною на шляху до судової реформи недофінансування та брак суддів. "Дійсно, в Україні зараз бракує 2000 суддів. Проте питання у тому, чому їх бракує і що робила попередні 6 років після революції гідності ВРП, склад якої на 100% оновився, а попередні члени часів Януковича були ганебно звільнені. За 6 років проблему браку суддів можна було вирішити, натомість ВРП її тільки поглиблювало. Своїми несправедливими рішеннями, покриванням і толеруванням недоброчесних практик вони дали сигнал чесним фахівцям і правникам, що їм в системі не місце. Зацікавлені працювати суддями зараз лише відчайдухи, які готові до постійного тиску. Брак суддів – це проблема, яка існує не окремо від ВРП. Сама ВРП створила цю проблему. Щодо недофінансування, то це не відповідає дійсності. У квітні після переформатування бюджету на судову владу виділили ще 1 млрд гривень, адже судам бракувало елементарних речей, як то паперу для друку документів. А сталося це через те, що всі гроші, які були зарезервовані, пішли на виплати зарплат суддям, на кшталт Струкова, який отримав 900 тисяч гривень після відставки і ще 1,5 млн гривень за три місяці роботи. На решту працівників грошей не лишилося", – зазначає експертка.

На питання, які є варіанти вирішення проблеми та які можливі сценарії дій Зеленського Галина Чижик зазначає: "Навіть без Конституційного суду реформа президента провалилася б. Зеленський з одного боку запропонував оновити судову владу. Він запропонував оновити і почистити Вищу Раду правосуддя від негідників. Але виконання усіх цих змін він доручив самій Вищій раді правосуддя. Їх члени заблокували усі ці справи на першому етапі. Вони навіть не створили орган, який мав би ними займатися. А потім вже їхні друзі в Конституційному суді закріпили їхню позицію, сказавши, що це не конституційно. ВРП – це орган який на 50% складається із суддів. Нечесні судді приїздять на суддівський з’їзд і голосують за нечесних членів ВРП. Там же вони голосують і за нечесних суддів до Конституційного суду, який складається на третину з представників суддівства, третину з суддів, поданих президентом і третину суддів поданих парламентом. Наразі Конституційний суд недоукомплектований, тому більшість там складають вихідці із суддівської спільноти. Володимир Зеленський справді зробив рішучий крок, запропонувавши почати саме з реформування органів судової влади, оновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів, ВРП. Гарантією того, що ці процеси справді дадуть результат було те, що до них мали долучитися міжнародні експерти і саме вони матимуть право вирішального голосу. ВРП це все заблокувала. Що мав би зробити Зеленський, якби він справді хотів реформувати суд? Він би запропонував зробити те саме, але не давав би ключик від усіх процесів в руки ВРП. Натомість в офісі президента написали новий законопроєкт. Якщо за нього проголосують в парламенті, найближчі кілька років якісних змін, справедливих судових рішень чекати не варто. Адже цей новий закон лише зацементує ту ВРП, яка є зараз, дасть ще більше влади в її руки і вона далі покриватиме нечесних суддів і утискатиме чесних. Слід зазначити, що у Конституції немає жодного слова про звільнення членів ВРП. Там лише прописана процедура їхнього обрання. Тому будь-який прописаний механізм звільнення членів ВРП буде конституційним. Єдине, що нас обмежує, це рішення Конституційного суду, який тлумачить Конституцію".   

На фото Галина Чижик