"Заплати собакою": чи законно конфіскувати домашніх улюбленців за борги?

"Заплати собакою": чи законно конфіскувати домашніх улюбленців за борги?

20 травня низка видань повідомила, що на сайті системи електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) Міністерства юстиції України з’явилось оголошення про продаж породистих собак. Собаки, яких начебто продають за борги власників одразу стали топ-новиною, проте в Міністерстві юстиції цю інформацію назвали маніпуляцією. Який юридичний статус домашніх улюбленців і чи дійсно їх можуть конфіскувати за борги? Про все це Українському радіо розповів адвокат, кандидат юридичних наук Василь Мірошниченко.

0:00 0:00
10
1x

"З точки зору законодавства домашні тварини, наші улюбленці є різновидом майна. Це не погіршує становища власників, тому що є певні норми, наприклад, про викрадення собаки, коли його можна повернути як власне майно. І це не призводить до ущемлення прав боржників, тому що немає практики стягнення боргів через продаж собак", – розповів Василь Мірошниченко.

За його словами, коли народна депутатка Вікторія Сюмар направила звернення до міністра юстиції Дениса Малюськи щодо продажу собак на сайті СЕТАМ, вона не звернула увагу, що продаються не приватні тварини, а державні: "Собаку спочатку конфіскували за правопорушення. Це, як правило, відбувається тоді, коли двічі протягом року тварину вигулюють без намордника. Якщо в паспорті собаки немає відмітки, що її можна вигулювати без намордника, то перший раз виписують штраф, а вдруге вже конфіскують. Також тварина конфіскується, якщо вона когось покусала. Собака стає державною власністю і його продають на аукціоні. Борги цим не погашають і купити тварину може будь-хто, навіть колишній власник. Якщо собаку тричі не продали, то його передають військовим, прикордонникам, інколи – інколи в дитячі чи медичні заклади, залежно від породи".

"Стосовно того, що в боржників собак будуть відбирати як майно, то певні побоювання можуть бути. Якщо колектори почнуть залякувати, що заберуть Шарика, то бабуся віддасть останні гроші, аби викупити домашнього улюбленця. Але на сьогодні такої практики фактично немає, тому що собаку треба утримувати в спеціальних умовах і це дорого", – зазначив адвокат.

Він припустив, що коли пишуть, що собак, яких продають з аукціону, конфіскували в боржників, то, можливо, що боржник відпустив тварину з ланцюга, щоб не пустити державного виконавця на територію і пес міг покусати когось із присутніх: "В такому разі собака конфіскується, але не тому, що стягується борг".

"Конфіскація тварин як майна може бути лише щодо тих, хто веде підприємницьку діяльність по вирощуванню і продажу собак. Але якщо немає документів на породистого собаку, то продати його офіційно нереально. За "грубі" гроші їх ніхто не купить, оскільки немає підтверджуючих документів. За великі гроші купують лише тварину з родоводом, коли підтримано породу", – пояснив Василь Мірошниченко. 

Він зазначив, що тварин продають з торгів вже давно, але скандального забарвлення це набуло лише одного разу, коли депутат від фракції партії "Слуга народу" Євген Брагар порадив продати собаку елітної породи пенсіонерці, аби сплатити борги за комунальні послуги: "Але в неї безпородний песик Шарик і це було знущання над людиною. Проте гадаю через той скандал люди й подумали, що пішла така практика".

Фото: pixabay