Лайфхаки здорового харчування на карантині: що їсти, аби схуднути

Лайфхаки здорового харчування на карантині: що їсти, аби схуднути

Що робити, якщо ви наїли зайві кілограми? Як має виглядати харчовий день людини на карантині? Якими є лайфхаки здорового харчування з морозилки? Більше про це в ефірі Радіо Культура розповіла біологиня Дарія Озерна.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Що робити, якщо ви наїли зайві кілограми

По-перше, не перейматися. Якщо ми почнемо перейматися, нервувати, постійно про це думати, робити якісь різкі рухи у вигляді марафонів схуднення, відмовимося від їжі, почнемо сильно тренуватися, то це не буде здоровим рішенням, яке ми зможемо підтримати. Нам треба прийняти факт, що це цілком природно, бо ми стали менше рухатися. Навіть якщо ми намагалися вдома тренуватися, все одно у нас немає тієї кількості рухів, кроків і здорових стресових ситуацій, які б нам допомагали витрачати енергію.

Скористайтесь калькулятором індексу маси тіла. Якщо індекс нашої маси тіла перебуває у межах норми, тобто менше, ніж 25, то все прекрасно. Ви все одно у здоровій вазі. Навіть якщо він у межах 25-30. Це називається "зайва вага". Все одно у людей із зайвою вагою адекватно спрацьовують механізми регуляції ваги, регуляції апетиту та жиру. Тому зараз наша задача ─ прислухатися до своїх здорових механізмів регуляції ваги.

Як має виглядати харчовий день людини на карантині

Більшість калорій у нас мають бути розподілені у першій половині дня. Якщо вам вранці не хочеться їсти, тоді снідайте, коли ви зголодніли. Якщо ви звечора і до 10 ранку нічого не їли ─ це прекрасний відпочинок й інтервальне голодування. Цього ми і дотримуємося.

Друге, що на не варто робити ─ не робимо перекуси. Вдома цілком нормально їсти двічі на день. Тобто ми пізно поснідали та пізно пообідали, і на цьому все. Ввечері ми п’ємо воду чи чай, але без печива, а з фініками чи бананом, бо там є клітковина.

Яким має бути здоровий сніданок

Пізній сніданок може бути таким, як бранч. Багато хто запасся гречкою, рисом та іншими крупами, і це прекрасний варіант зварити гречку. Мій лайфхак щодо круп ─ я їх варю на молочній сироватці, бо в ній багато кальцію. Або ви можете зварити кашу просто на воді. До гречки потрібно щось додати, аби вона не була така сумна. При цьому не потрібно це перемішувати з кашею. Весняний варіант ─ це кисломолочний сир із зеленню. І у нас виходить досить соковита страва, де багато клітковини і білка. Також ви можете зробити різотто з кропивою та кульбабками.

Чи може бути корисний сніданок дешевим

Коли грошей немає зовсім, то він не є можливим. Хорошими і досить недокрученими кашами є ячмінна, пшенична та пшоняна каші. Вони багаті на клітковину, на вітаміни групи В і у них дуже високий вміст білка. До цього можна додати зелень, наприклад, самому проростити зелену цибулю. Крім того, можна проростити пшеницю і бобові.

Що їсти на обід та вечерю

Хороша рання вечеря чи пізній обід ─ це суп, у якому мають бути якісь овочі або гриби, що з ботанічної точки зору є різними речами, а також бобові. Наприклад, сочевицю або квасолю ви можете зробити основою супу. Сюди ж можна додати цибулю звичайну або порей, селеру, коріння пастернаку, моркву, гарбуз чи гриби. До того ж, печериці можна нарізати, покласти в пакет і заморозити, аби вони не зіпсувалися. Ви також можете їх протушкувати, додати до них соєвий соус, замість солі, і куштувати з гречкою. 

Лайфхаки здорового харчування з морозилки

Морозилка і здорове харчування на карантині ─ це солодка парочка. Ми можемо один раз зробити певні закупи і заморозити їх. Можна заморозити гриби, купити заморожені ягоди. Також можна купити заморожений зелений горошок, який дуже корисний. Чашка тушкованого горошку і варені два яйця є еквівалентні за вмістом вітамінів та різних корисних жирів авокадо. Щодо консервованого зеленого горошку, то його бажано їсти разом з тією водичкою, в якій він законсервований, бо в неї виходять вітаміни та амінокислоти.

Борщ ─ це ідеальна здорова страва, якщо ви не готуєте його на жирних ребрах або не засмажуєте все до коричневого кольору. Якщо одна людина не може з’їсти каструлю борщу чи супу. Тому ви можете розлити його у тару, яка не розповзеться у морозилці, і заморозити. Потім ви його дістаєте з морозилки, ставите у холодильник, і він поволі розморожується. Нормально заморожується кисломолочний сир, який спокійно їсти так або приготувати сирники.

Фото: pexels.com