Відкриття паркового туристичного сезону: куди поїхати українцям

Відкриття паркового туристичного сезону: куди поїхати українцям

Десятки ландшафтних парків, музеї і заповідників прийняли цими днями перших відвідувачів після двомісячного карантину. Найбільшою популярністю користуються ботанічні сади та дендропарки, які зараз на піку весняного цвітіння. Гід-екскурсовод, громадський діяч, організатор турів по Україні Олена Гончарук, директор Національного дендрологічного парку "Софіївка" Іван Косенко та директорка дендропарку "Олександрія" Наталя Бойко в ефірі Українського радіо порадили, куди українцям варто поїхати, аби насолодитися прогулянкою на природі.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Гід-екскурсовод Олена Гончарук розповіла, які напрямки будуть найпопулярнішими серед туристів, коли відновлять тури Україною.

"Це, звичайно, відпочинок на природі у поєднанні з екскурсіями, екологічний туризм, парки. Буде переформатування турів. Я думаю, що не будуть набиратися великі групи по 40-50 осіб, як це було раніше. Тому більше будуть мандрувати невеликими компаніями до 8-10 осіб або індивідуально", ― зауважила вона.

Організатор турів по Україні порадила, що подивитися в Умані та на що варто звернути увагу в парку "Софіївка".

"Парк "Софіївка" ― це найпопулярніший парк в Україні за відвідуванням. Близько 150 тисяч людей щороку туди приїжджають, зокрема, у період золотої осені. Переважно люди знають Умань лише як парк і їдять туди на один день. Уже кілька років я намагаюсь розповідати своїм туристам, в Умань потрібно їхати на два дні, тому що не лише парком живе Умань. За останні кілька років там відкрилися цікаві атракції, зокрема, світломузичний фонтан "Перлина Кохання", який працює щодня, але вистави там проводяться у п’ятницю, суботу та неділю ввечері. Окрім того, в будівлі Василіанського монастиря працює заповідник "Стара Умань", де можна замовити екскурсії підземеллями монастиря. І за останні кілька років з’явилися екскурсії по місту", ― сказала Гончарук.

На фото: парк "Софіївка", sofievka.org

Директор Національного дендрологічного парку "Софіївка" Іван Косенко розповів, чи приймає наразі парк відвідувачів.

"Сьогодні третій день, як ми працюємо. На жаль, поки не багато людей приїхало до нас. Проте було багато місцевих жилетів, у яких була можливість безкоштовного входу у день відкриття. У зв’язку з тим, що карантин продовжується, то важливими є дотримання соціальної дистанції, масковий режим, регулярна дезінфекція та дотримання протиепідемічних заходів, яких вимагає карантин стан. Білі магнолії практично переквітували, але інші види магнолій ще цвітуть. Квітують і айва японська, бузок. Тому є на що подивитися і в історичній, і в новій частині "Софіївки". Тому нехай люди приїздять, бо вони не пожалкують", ― сказав Косенко.

На фото: парк "Софіївка", sofievka.org

Гід-екскурсовод Олена Гончарук також розповіла, що дорогою до Умані варто заїхали у село Легедзино, де знаходиться музей "Парк Трипільської культури", бо це унікальне місце.

Фото: avkoloua.com

Директорка дендропарку "Олександрія" Наталя Бойко зауважила, чи готовий парк приймати відвідувачів.

"В "Олександрії" помилуватися шикарною погодою можна у будь-яку пору року. Цього року у зв’язку з карантином нам і природа пішла назустріч: бузок зацвів трішки пізніше. У нас масово розмножилися пташки, деякі тварини та комахи, зелень навкруги, все яскраве. Для відвідувачів є обмеження, які запроваджені для відвідування будь-яких громадських міст. Екскурсії проводяться, проте наразі ця послуга заборонена, оскільки не можна збиратися групами більше, ніж три особи. Тому до наступних пом’якшень ця послуга призупинена. Наразі ми створюємо нові квіткові зони та доглядаємо за парком, аби у подальшому у нас було багато відвідувачів", ― сказала Бойко.

Фото: alexandria-park.com.ua

Гід-екскурсовод Олена Гончарук зауважила, що ще варто подивитися у Білій Церкві, окрім дендропарку.

"Є ще історична частина ― Замкова гора. Біля неї влітку організовують невеликі прогулянки на катері. Можна покататися по річці Рось, побачити іншу сторону парку. Окрім того, можна погуляти центром міста і на замковій горі у костьолі знаходиться Будинок органної музики, де можна послухати концерт на справжньому органі. До того ж, там є невеличка картинна виставка і галерея, де можна придбати картина місцевих художників. Якщо їхати праворуч від парку, на виїзд із міста, є аероклуб для тих, хто полюбляє екстремальний відпочинок", ― розповіла гід.

За словами організатора турів по Україні, "Качанівка, Тростянець, Сокиринці ― це видатні маєтки Чернігівщини. Це, можливо, мій найулюбленіший маршрут. Качанівка ― дуже гарна альтернатива Умані. Це занурення в українську культуру. Палац у Качанівці свого часу був центром культурного, літературного, світського життя українства. Зараз на території парку є гостьові кімнати, поруч з палацом, і вони здаються в оренду як готельні номери. Це дуже романтично. Ввечері палац підсвічують і погуляти по території". 

Фото: uk.wikipedia.org