"З 30 тисяч закладів 12 тисяч ліквідувалися": як бізнес виходитиме з карантину

"З 30 тисяч закладів 12 тисяч ліквідувалися": як бізнес виходитиме з карантину

Карантин поступово послаблюється, зокрема, до роботи в обмеженому режимі повертаються деякі малі та середні бізнеси. Втім, велика кількість підприємців малих-середніх може не вийти з карантину. Про це в ефірі Українського радіо розповідає голова підкомітету з питань інформаційної політики комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, член фракції "Слуга Народу" Микита Потураєв.

0:00 0:00
10
1x

"Наразі офіційної інформації немає, є інформація, яку я отримав з асоціації, яка об’єднує підприємства, що працюють в громадському харчуванні, – з 30 тисяч закладів 12 тисяч ліквідувалися. Ми не знаємо і вони самі не знають, наскільки ця цифра є остаточною. Чи ці заклади самі самоліквідувалися назавжди чи вони були змушені це зробити, щоб не застосовувати на той момент дуже складну процедуру форс-мажору, яка тільки могла дозволити не сплачувати оренду, а оренда була досить високою. Якась частина, можливо, дійсно на ринок не повернеться. Якась частина – повернеться. Втрати, звичайно, будуть, тому держава має зробити все залежне від неї, щоб усі люди, які з бізнесу пішли на час карантину, туди повернулися. А ті, хто хочуть розпочати власну справу, мали можливість це зробити дуже швидко, просто та легко", розповідає Микита Потураєв.

Депутат також заявив, що ситуація з кредитами для малого та середнього бізнесу перебуває у фокусі депутатського корпусу та офісу президента України.

"Є сигнали, що ці кредити не настільки доступні, наскільки очікувалось, що процедури досить забюрократизовані.  Ми вже прийняли відповідні законодавчі акти і будемо ще приймати, які відтерміновують виплати за відсотками. Сьогодні будемо приймати закони, які дозволять не платити ніякі штрафи та пені за прострочені заборгованості. Але, дійсно, програма не працює так як слід".

Микита Потураєв також заявив, що є ще одна програма, націлена на отримання підприємцями грошей, яка зараз на стадії фіналізації. Тему з кредитами також не залишать та спробують довести до стану, в якому вони справді будуть доступними.

Фото: Уніан