99 % всіх закупівель через ProZorro віддається українським компаніям – Василь Задворний

99 % всіх закупівель через  ProZorro віддається українським компаніям –  Василь Задворний

Міністр економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко вважає, що систему державних закупівель ProZorro необхідно змінити для надання пріоритету українським підприємствам. Навіщо створювати пріоритетність для українських учасників, якщо 99% переможців публічних закупівель є українськими компаніями, і які вади все ж таки має система Українському радіо розповів генеральний директор державного підприємства "ProZorro" Василь Задворний.

0:00 0:00
10
1x

"Система закупівель, як світлофор на перехресті доріг, встановлює певні правила та робить життя замовників закупівель простішим. Якісь порушення вона може заборонити вчиняти, наприклад, вже неможливо запросити до участі в тендері лише своїх учасників. Адже початкову ціну всіх учасників дізнатися неможливо. Але те, що світлофор знаходиться на перехресті, не убезпечує нас від того, що несвідомі водії будуть їхати на червоне світло", – розповів Василь Задворний.

Тому, якщо говорити про основні задачі та напрямки розвитку, які чекають нас цього року, то, за словами Задворного, однозначно треба звертати увагу на невідворотність покарання і необхідність контролю за тим, як проходять закупівлі в системі: "Нагадаю, що в системі закупівель проводиться близько 4 тисяч закупівель щодня і 1 мільйона – щорічно. І відслідкувати вручну всі ці закупівлі достатньо важко. З іншого боку, система є автоматична і дуже багато речей може аналізувати самостійно. Від ефективності органів контролю, а в першу чергу це Державна аудиторська служба, буде залежати, чи будуть порушники нести покарання".

"Закон, який вступив в силу 19 квітня, суттєво змінив підходи до покарання: збільшено штрафи за суттєві порушення, наприклад, за невиконання рішень Антимонопольного комітету, і навпаки зменшені штрафи за несуттєві порушення", – пояснив гендиректор підприємства.

Відтак за законом протягом наступного року будуть з’являтися додаткові механізми в системі, наприклад, оцінка предметів за життєвим циклом, розвиток електронних каталогів тощо.

"Щодо людського чинника в системі, то він залишається достатньо вагомим: десь на 3-4 бали з 10. Ті речі, які можливо автоматизувати, ми автоматизуємо, але є перелк людей, які лишаються на совісті людей - замовників і учасників. Замовник визначає вимоги до предмету закупівлі і він може написати, наприклад, "я хочу купити стіл". Тоді постачальники можуть запропонувати будь-який товар, навіть не дуже високої якості. А може описати його дуже точно і таким чином зменшити можливість різним постачальникам брати участь в закупівлях. Проте для цього є контрзапобіжники у вигляді оскарження до Антимонопольного комітету", – зауважив Задворний.

Також людський фактор присутній і зі сторони постачальника: "Він часто може забувати підвантажити необхідні документи, вважати, що якщо замовник просить в нього довідку, то можна надати не довідку, а просто свого офіційного листа. Але треба розуміти, що будь-яка система закупівель – це природний конфлікт між замовником, який хоче купити швидше і дешевше, і постачальником, який хотів би продати більше, дорожче і вигідніше для себе. Треба шукати золоту середину".

"Деякі підозрілі оборудки система допомагає нам підсвічувати автоматично. Скажімо, якщо замовник постійно купує в одного і того ж постачальника, а другий постачальник постійно приходить на такі самі закупівлі і завжди там програє. Система це бачить і автоматично піднімає рейтинг підозрілості такої закупівлі, аби аудитори на неї відреагували", – розповів гендиректор "ProZorro".

Щодо того, чи можна налаштувати систему так, аби вона віддавала перевагу українським постачальникам, Задворний зауважив, що вже зараз 98-99 % всіх закупівель і грошей віддається компаніям, які зареєстровані в Україні: "Якщо підійти до задачі просто "в лоб", то у нас не просто переважна більшість грошей, а майже всі гроші віддаються компаніям, зареєстрованим в Україні".  

ФОТО: Business Wisdom Summit