Як не стати жертвою "фейків" про коронавірус: 7 порад інфекціоніста Лапія

Як не стати жертвою "фейків" про коронавірус: 7 порад інфекціоніста Лапія

Якою є профілактика коронавірусу, про перебіг захворювання серед різних вікових груп, про міф щодо гемоглобіну, чи рятують маски та рукавички і коли їх слід надягати, чи захищає на дезінфекція під’їздів та про шкоду від самолікування COVID-19. Усе, що стосується попередження, діагностики та лікування захворювання чи не щодня “обростає” міфами та “фейками”. Інфекціоніст Федір Лапій назвав найпоширеніші з них і дав поради щодо правильного поводження під час пандемії.

1). Про чисті руки та дистанціювання. Найкраща профілактика, що дійсно дієва, то – дотримання соціальної дистанції і тримати руки чистими. Окремо хочу роз’яснити щодо "чистих рук" та чому ми говоримо про це, коли говоримо про повітряно - крапельну інфекцію. Цей вірус передається при тісному контакті через аерозоль і саме цей аерозоль може осідати на поверхню, на якій зберігає певну здатність до інфікування. І коли Ви руками торкаєтесь поверхні, на якій зберігається вірус, то потім, через руки Ви його заносите у дихальні шляхи, можете потерти око, і таким чином може відбутися інфікування.

2). Про рукавички. Є дані, які свідчать, що окремі поверхні зберігають здатність до інфікування від декількох годин до кількох діб, в залежності від природних умов, які зберігають цей вірус. Ще хочу зазначити, що перчатки не відносяться до засобів захисту пересічних громадян, а більше потрібні для медичних працівників. Знову ж таки, мікроклімат, який створюється під гумою, сприяє не тільки додатковому подразненню шкіри, а й розвитку окремих мікроорганізмів, бактерій. І тут питання не в тому чи Ви в печатках чи без печаток, головне – Ваші руки мають бути чистими. Вдягнені печатки не є гарантією захисту, якщо Ви ними торкаєтесь свого обличчя, шкіри до вуха і т.д.

3). Про групи ризику, перебіг хвороби та "фейкову" профілактику. Ми повинні любити своїх ближніх і бажати здоров’я своїм батькам, людям похилого віку, які перебувають у "групі ризику" і саме заради себе та них ми маємо вести себе обережно. Не потрібно забувати, що і багато молодих людей хворіє на COVID-19, які переносять його дуже легко, а близько 30% взагалі не відчувають його симптомів, близько 50% – мають легкий перебіг і симптоми у вигляді застуди. Але це не означає, що серед молодих людей немає таких, що важко переносять перебіг хвороби, на жаль, є і смертельні випадки. І наше завдання – зберегти як можна більше осіб, що перебувають у зоні ризику, не звертати увагу на такі “фейкові” засоби профілактики як тютюнопаління і вживання алкоголю, які нібито надають додатковий захист від захворювання. Ні, ці засоби недійсні і ми маємо наукові дані, що курці теж є в групі ризику тяжкого і смертельного перебігу COVID-19. І ще раз звертаю увагу, що любі види паління, у тому числі "модні" електронні цигарки шкодять здоров’ю людини! І є наукові дані, що люди, які палять, хворіють на COVID-19 набагато тяжче.

4). Про гемоглобін. З цього питання є також певні "фейки", коли поширюють недостатньо перевірені дані щодо поширення COVID-19 і рівню гемоглобіну у цих хворих чи інфікованих. І на цю інформацію треба дивитися не в розрізі COVID-19, а більше уваги приділити такому поняттю, як анемія, коли у людини є певний дефіцит червоних кров’яних тілець, дефіцит гемоглобіну. І, звичайно, що чим менший рівень гемоглобіну в крові людини, тим більший шанс більш тяжкого перебігу багатьох захворювань, не тільки коронавірусу. Потрібно мати нормальний рівень гемоглобіну, і це стосується не тільки різних хвороб, а й самопочуття, втоми, уважності.

5). Про дезінфекцію вулиць та приміщень. Дійсно, багато країн світу включили ті речовини, які входять до звичної нам "білизни", для обробки поверхонь і говорять, що це має певний сенс у знешкодженні вірусу. Тому вважаю, що тут неможливо говорити про нераціональність таких заходів. І знову ж таки, повертаючись додому, пройшовши під’їздом, рекомендовано вимити руки проточною водою з милом, саме вимити руки з милом, а не використовувати антисептик. На вулиці, якщо у Вас немає доступу до проточної води та мила тоді можна говорити про використання спиртовмісних антисептиків. Вийшли з під’їзду – зробили це, сіли в машину чи транспорт – зробили це, а коли вже повернулися додому – помили руки водою з милом.

6). Про маски. Якщо ми говоримо про потрапляння вірусу через ніс, через рот, при вдиханні повітряної аерозолі зі збудником хвороби, то необхідно не забувати, що є ще очі, через які також можуть потрапляти збудники хвороби та шкідливі мікроорганізми. Як рекомендація для здорових людей – без крайньої необхідності – не носити маску. Якщо Ви відвідуєте громадські місця, тоді маска необхідна. Тут можуть початися спекуляції щодо Постанови Кабміну в частині обов’язкового носіння масок на вулиці, особливо у теплий період року, але, тут одне прохання – давайте почекаємо! Змінюється ситуація, змінюються настанови і треба залишатися законослухняними громадянами і виконувати тимчасові визначені нам порядки, щоби не мати неприємних випадків спілкування з поліцією та іншими державними органами. Думаю, що найближчим часом карантинні заходи пом'якшують і на відкритому просторі – буде необов’язково користуватися масками. А от, щодо закритих приміщень, думаю, що ситуація не зміниться, треба не забувати, що Ви можете не мати чітких симптомів захворювання, близько 30% хворих симптомів не мали, деякі симптоми COVID-19 мають вигляд легкої застуди. Також треба зауважити, щодо імунітету до хвороби, якщо навіть Ви і перехворіли, то треба мати повагу до інших і носіння маски забезпечує оточуючим додатковий захист.

7). Про вакцини та лікування. Ліків та вакцини – не існує. Ті ліки, які сьогодні пробуються та використовуються у лікуванні – вони експериментальні. Ми все більше даних отримуємо, що часом вони виявляються зовсім не ефективними, а інколи, навіть – небезпечними, і ті, хто їх приймає, має більше шансів отримати якісь побічні ефекти, що ускладнюють перебіг COVID-19. І тому, ми говоримо про використання ліків саме у медичному середовищі, а не для самостійного лікування.