"За таке не кладуть мордою в асфальт": журналіст Кутєпов прокоментував сутичку з поліцією біля Кабміну

"За таке не кладуть мордою в асфальт": журналіст Кутєпов прокоментував сутичку з поліцією біля Кабміну

Під час зйомок акції протесту підприємців під Кабміном поліцейські застосували силу проти журналіста Богдана Кутєпова, який вів прямий ефір. Наразі поліція проводить перевірку щодо своїх співробітників. Детальніше про це в ефірі Українського радіо розповів журналіст Богдан Кутєпов.

0:00 0:00
10
1x

"Там не було інших журналістів. Ми з колегою, пройшли сходами і підійшли на той пагорб, з якого здійснювали трансляції всі роки, зокрема і під час Революції Гідності. Це дуже високе місце, з якого дуже добре видно вхід і загальну картинку. То є публічне місце, територія парку. Звичайно, адміністрація парку може написати "не топтатись на газонах", але за таке не кладуть мордою в асфальт. Максимально ─ складають адміністративний протокол", ─ зазначив Богдан Кутєпов.

Журналіст прокоментував, чи аргументували представники поліції, чому він має залишити пагорб.

"Зараз у мені слідчі ДБР запитують: "А вони запитали, що Ви журналіст? Ви показали посвідчення?". Ні, вони не попросили представитись і не представились самі. Вони підійшли з боку автобуса. Не було ніяких інших журналістів. Це все зафіксовано на відео і з нижнього ракурсу, і видно, що ми знімаємо. Бо до нас просто підходить певна кількість людей, починають з нами говорити і кажуть: "Підіть звідси". Вони кажуть це все ввічливо, я нічого не маю проти. Ви бачили єдиний відеодоказ. Все інше, то була штовханина. І нічого не видно. Проте чітко видно там, де я питаю, що вони повинні мені пояснити законність підстав, на яких я маю залишити пагорб. Я не казав це на підвищених тонах. Я не кричав. І кажу, що ось стою на траві. У цей момент він хапає мене за руку і починають мене силою виводити та кричать. Я нарахував близько 5-10 патрульних. Це ТОР, так званий старий "Беркут", ─ сказав Кутєпов.

"Вони мене силою тягнути під руки і ноги. Я був не проти залишити газон, якби вони мені сказали, що зараз карантин, не можна в парках гуляти, то б я відповів, що у мене є службова необхідність. Бо таке є в постанові Кабміну про карантин. Але навіть цього не сказали. "Просто так треба". А вдруге: "Ви стоїте на газоні". І я не знаю, відколи спецпризначенці заламують і виводять за те, що стоять на газоні", ─ додав журналіст.

"Після того я продовжив стрім, після чого поліцейські знову почали до мене йти. І я сказав, що ми у прямому ефірі для того, щоб вони знали, що я при виконанні обов’язків і що йде пряма трансляція, а отже, вони порушують закон. Це не можна буде потім забрати, стерти запис або вкрасти телефон. Тому що воно вже пішло у прямий ефір і це, як правило, спрацьовує. І вони перестають порушувати закон. У даному ж випадку це на них не подіяло. І цього немає на відео, але він (представник поліції ─ ред.) взяв і хруснув камеру, як гілку", ─ повідомив Кутєпов.

Журналіст заявив, що у нього виникли труднощі з оформленням заяви про правопорушення.

"Я тільки зараз вперше пишу заяву за день. Я думав, що коли я дзвоню в 102, у мене приймають заяву, а далі вирішують, кому передавати. Але ні. Патрульна прийняла заяву, навіть взяла номер. Після цього приїхала швидка оглядати тілесні пошкодження. Вони незначні. І потім прийшли патрульні, віддали мені ці заяви. Приїхало Печерське оперативне слідче управління, знову віддали мені ці заяви через дві години сказали, що я маю приїхати в територіальний відділ управління ДБР у Печерську, де мені сказали заяву кинути у скриньку. Зрештою, тільки о 18:08 розпочався допит. Тобто зараз вперше у мене беруть заяву про те, що це сталося. До цього документально є лише, що був виклик на 102. Може бути 100 стрімів, але за документами ніхто ні на кого не нападав", ─ розповів Кутєпов.

Нагадаємо, 29 квітня під Кабінетом міністрів України розпочалась акція протесту представників малого та мікробізнесу. Мітингувальники вимагали послаблення карантинних заходів та забезпечення рівних умов для всіх підприємців.

Фото: Богдан Кутєпов/hromadske