В Україні планують відкрити ринки: що повинні робити фермери для реалізації продукції

В Україні планують відкрити ринки: що повинні робити фермери для реалізації продукції

Кабінет Міністрів дозволить працювати 280 критим продовольчим ринкам і рішення це планують розглянути 29 квітня. Повідомляється, що про їх відкриття прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив під час наради з президентом 27 квітня. За словами прем’єра, це стало можливим завдяки тому, що мінздоров’я та мінекономіки розробили чіткі критерії роботи та алгоритм контролю.

0:00 0:00
10
1x

Фермери по всій країні почали протестувати та вимагати, щоб їм також дозволили працювати. Про те, що відбуватиметься з ринками та фермерами-підприємцями, у ефірі Українського радіо розповідає президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

Наприкінці березня згідно з постановою головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка продуктовим ринкам дозволили працювати за умови дотримання правил, але вже за два тижні він скасував власне рішення, тому що було зафіксовано багато порушень.

"Ситуація, яка склалася, шкодить усім: і фермерам, і державі, і пересічним українцям. Найбільша проблема, що в нас погано функціонує вертикаль влади. Центральний орган, обласний та місцевий не мають належного контролю і контакту. На місцевому рівні немає підрозділу, який відповідав би за те, що пов’язане з сільським господарством. Виростити продукцію, допомогти її продати та при цьому не нашкодити здоров’ю людей залежить від того, як влада реалізує цей процес.

Процес торгівлі в нас перебуває ще в стані розвитку. Якщо починати від виробника продукції, фермера, – то для того, щоб він успішно реалізував таку продукцію як овочі потрібно думати та об’єднувати зусилля усім фермерам, створюючи торговельно-збутові кооперативи, які існують в інших країнах. Тоді їм буде простіше працювати, тому що пересічному фермеру з 50-200 га землі вийти на керівництво мереж Ашан чи Сільпо практично неможливо. Величезні супермаркети не працюють з такими виробниками. Втім, якщо існуватиме кооператив, який організовуватиме цей процес, тоді це можна втілити.

Фермеру простіше поставити продукцію та продати її на ринку. Але зараз у ситуації пандемії ринки в особливих умовах роботи, тому повинні долучитися представники влади і зобов’язати тих, хто продає продукцію, та тих, хто її купує, дотримуватися цих вимог.

Із Туреччини та інших країн зараз йде потоком продукція, яка за якістю навіть гірша від нашої, але цей процес хтось організував та контролює. У нових умовах потрібно перебудовувати свою роботу та створювати нові механізми збуту продукції, об’єднуючи зусилля з колегами. Це питання стоїть на порядку денному у кожного фермера у громадських об’єднаннях. За це потрібно боротися та швидко втілювати".

Фото: Уніан

Останні новини
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
У надзвичайній ситуації за кордоном громадянину України консульства допоможуть — адвокатка
Новини по темі
"Менш активна торгівля, проте без повного ембарго": Желіховський та Мялик про домовленості України та Польщі
Пам'яті Ігоря Юхновського
Хтось скерував обурення польських фермерів проти України — Павел Боболович
Блокування польсько-українського напряму може призвести до збитків аграріїв на мільярд доларів за рік — Козаченко
Питання вирішиться протягом кількох тижнів — голова комітету Сейму Польщі Коваль про блокування кордону