Гречані кекси, шотландські яйця та морозиво: оригінальні рецепти до великоднього столу

Гречані кекси, шотландські яйця та морозиво: оригінальні рецепти до великоднього столу

Цього року Великдень у нашій країні всі відзначають у вузькому родинному колі, оскільки кликати на гостини через поширення небезпечної хвороби не варто. Втім, це не є приводом відмовлятися від смачних страв, які допоможуть створити святкову атмосферу в оселі. Попри традиції кожна родина сама складає великоднє меню, і тут немає меж кулінарній фантазії. А якщо ви ще не знаєте, що подати на великодній стіл, то на допомогу приходить програма "Жити краще" із ведучими Мариною Куликовою та Оксаною Маловічко. У ефірі Українського радіо оригінальними рецептами святкових страв до пасхального меню діляться кулінарна блогерка Дарія Дорошкевич та народна артистка України Ольга Сумська.

0:00 0:00
10
1x

Паски

Наші пращури готували загалом три види пасок: жовту, безпосередньо на Великдень, її називали паска сонцю; білу, з якою ходили на цвинтар на проводи, це паска душам померлих; чорну, так називали житній хліб, який українці їли щодня, це паска господарям і родичам.

Рецептів пасок є безліч і кожна господиня має свій особистий. Дарія Дорошкевич розповідає, що у її родині прийнято, щоб паски були не повітряні, а дуже здобні, поживні та ароматні. Тому вона додає до паски коньяк – такі паски ароматні та довше не черствіють. Також Дарія використовує багато сухофруктів та експерементує з ними, додаючи журавлину чи сушені ананаси. Спеції: мускатний горіх, натуральна ваніль, кардамон – також покращують смак.

Рецепт від Дарії Дорошкевич: Гречані пасхальні кекси

Цей рецепт прийшов із Британії, де гречані кекси є традиційною великодньою стравою. Випікати їх варто у формі для кексів. А ось необхідні інгредієнти:

- гречане борошно (100 г);
- пшеничне борошно (100 г);
- цукор (100 г);
- вершкове масло (200 г);
- яйця (4 шт.);
- велика кількість сухофруктів (100 г родзинок, 100 г кураги, 100 г журавлини);
- волоські горіхи (100 г);
- лимони, яблуко, цукрова пудра для прикрашання;
- спеції (натуральні кориця, мускатний горіх);
- розпушувач (2 чайні ложки).

Рецепт від Ольги Сумської: Сирна паска

У родині Ольги Сумської великодні паски випікає господар, а господиня до цього тіста не береться. Ольга, натомість, випікає сирну паску, рецепт якої прийшов до неї від свекрухи.  Незвична вона тим, що в ній немає борошна. Ось її інгредієнти:

- жирний (більше 9%) сир (800 г);
- цукор (за смаком);
- яйця (5-6 шт);
- родзинки різних кольорів;
- ванільний цукор;
- горішки (за смаком).

Читайте більше: Як приготувати сирну паску до Великодня: стародавній рецепт

Спершу ретельно вбиваємо яйця в сир. Перемішуємо з цукром та ванільним цукром. Додаємо родзинки, порізану курагу, горішки та знову мішаємо. В розігріту духовку ставимо суміш і випікаємо. Заміс має бути не дуже вологим. Форму, змащену вершковим або оливковим маслом, варто наповнити до половини, оскільки паска дуже піднімається. Велика паска може пектися годину чи навіть більше, а паски у маленьких формах дуже швидко готуються, тому за ними варто стежити. У духовці виставляємо температуру 180°. Готову паску прикрашаємо: покриваємо шоколадом, робимо глазур або посипаємо цукровою пудрою.

Поради: Дарія Дорошкевич радить родзинки до класичної паски на дріжджах додавати в кінці, під час останнього замісу, щоб тісто було пухким. Готуючи сирну паску, сухофрукти можна додавати у будь-який момент. Щодо глазурі, то можна приготувати класичну із білків та лимонного соку. Також можна розтопити шоколад із вершковим маслом та додаванням молока. Найпростіша глазур – змішати цукрову пудру з соком лимону чи апельсину до потрібної консистенції. Втім, варто не переборщити із соком. Глазурь потрібно наносити на охололу паску.

Яйця

Приготувати власні крашанки, не вдаючись до хімічних барвників, можна використавши цибулеве лушпиння. Також за допомогою соку шпинату, буряка чи розведеної водою куркуми. На яйця також можна покласти молоді листочки, закріпити їх марлею чи старою тканиною, і відварити у тому ж цибулевому лушпинні. Так ви отримаєте відтиски листочків на яйцях.

У Британії є класична страва, яка називається шотландські яйця. Для неї потрібне яйце та фарш. У Шотландії її смажать у фритюрі. Втім, Дарія радить навколо відвареного яйця (бажано перепелиного) сформувати оболонку з фаршу, занурити їх у панірувальні сухарі та запекти в духовій шафі. До фаршу також радять додати гірчиці.

Салати

Приготувати легкий салат можна із запечених овочів. Баклажан, кабачок і болгарський перець запікаються у духовці. Потім їх потрібно почистити та нарізати кубиками. Водночас, нарізати багато шпинату та перемішати усі інгредієнти. Потім додається трішки солоної бринзи або сиру фета. Заправити салат можна оливковою олією та якісним бальзамічним оцтом.

М’ясні страви

Традиційно на святковому столі є буженина. Втім, до звичайних страв можна підійти незвичайно – нафарширувавши м’ясо чорносливом, в’яленими томатами чи родзинками. У сім’ї Дарії Дорошкевич свинину не дуже люблять, тому вона намагається шукати замінники, в тому числі, полюбляє купувати бедро індички. Дарія вирізає з нього кісточку та фарширує різними смаколиками, наприклад, тушкованою капустою з чорносливом, а потім запікає. Шкірочка, яка залишається на бедрі, надасть особливого смаку та кольору. Замість буженини також можна використати ніжку баранини, додавши розмарин та оливкову олію.

Щодо гарніру, то грильовані овочі з додаванням заправки з оливкової олії та гранатового соусу будуть личити м'ясним стравам.

Щоб хрін сподобався усім, можна використати соус із жирних вершків (30%). Їх варто трішки збити за допомогою блендера. Туди додати сіль, лимонний сік та хрін за смаком.

Рибні страви

Зараз вдалий момент купувати річкову рибу, в тому числі щуку. Зокрема, її можна нафарширувати чи приготувати з неї котлети. Дарія Дорошкевич ділиться власним секретом: спочатку вона трошки приварює рибу, а після того знімає м’ясо з кісточок та відділяє від шкірки. Дарія до фаршу додає сало, бо м’ясо щуки досить сухе. Інший варіант – протушкувати на вершковому маслі моркву, цибулю та селеру, яка вбиває специфічний запах річкової риби. Потім ці протушковані овочі додаються до відвареної щуки. Після цього суміш пропускається через м’ясорубку, до фаршу додається яйце та формуються котлети. Можна додавати хліб, вимочений у молоці чи воді.

Читати також: Українське радіо та Радіо Культура транслюватимуть Великодні богослужіння ПЦУ та УГКЦ наживо

Десерти

Скоріш за все, у вас залишаться білки від приготування паски. З них можна зробити морозиво, наприклад, шоколадне чи ванільне. Для цього знадобиться 300 мл найжирніших вершків (30%). До них додається приблизно 100 г цукру. Ця суміш вариться на дуже маленькому вогні близько 30 хвилин – вершки мають зменшитися в обсязі. Якщо ви хочете шоколадне морозиво, то за 10 хвилин потрібно додати шоколадку. Цій масі потрібно дати охолонути, а 3 білки збити із 50 г цукрової пудри та додати невелику кількість лимонного соку. Зі збитими білками змішується вершкова маса, але обережно та ставиться в холодильник.

Напої

Щоб нейтралізувати дію алкоголю, на столі обов’язково має бути вода. Але до святкового столу можна подати не просту, а інфузовану воду. Варто поглянути, що є у вашому холодильнику – лимон, ківі, грейпфрут, апельсин, якісь трави, м’ята, петрушки чи базилік, – усе це можна додати до звичайної води, дати постояти їй 30 хвилин і її смак зміниться.

 Фото: Уніан