Київ погрожує Донбасу "фільтраційними таборами" після зачистки. Чому це не так?

Київ погрожує Донбасу "фільтраційними таборами" після зачистки. Чому це не так?

Російські медіа лякають жителів окупованих територій “фільтраційними таборами” на сході України. Мовляв після того, як іноземні найманці зачистять Донбас, всіх місцевих відправлять до перевірочних таборів. Про це нібито заявила офіцерка-артилеристка 503-го окремого батальйону морської піхоти Збройних сил України Олена Білозерська під час одного з телевізійних ток-шоу. Цей кейс в ефірі Українського радіо обговорювали з Оленою Чурановою, фактчекеркою проекту StopFake, аналітикинею і співсценаристкою проєкту #РускійМіф.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому це не так?

Офіцер-артилерист Олена Білозерська дійсно була гостем ток-шоу "Право на владу", проте, жодних подібних заяв вона не робила, і навіть запропонувала амністію тим бойовикам, які не звинувачуються у військових злочинах.

У студії згадували про Німеччину, зокрема, про перемогу над нею і те, що її змусили відмовитися від нацистської ідеології, яку визнали злочинною.

"Вона пропонує, що треба так само вчинити з Донбасом... зокрема, засудити ідеологію "рускій мір", але про табори вона не говорила", – пояснює аналітикиня Олена Чуранова і додає, що Білозерській приписали цитату, якої насправді не було.

Аудиторією цього фейку є жителі ОРДЛО і громадяни РФ.