Нардеп Южаніна: новий варіант бюджету безперспективний, це не останні зміни

Нардеп Южаніна: новий варіант бюджету безперспективний, це не останні зміни

На позачерговому засіданні Верховної Ради депутати розглянуть законопроект щодо змін до державного бюджету України на 2020 рік. Член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Ніна Южаніна в ефірі Українського радіо дала оцінку новому варіанту державного бюджету та чи голосуватиме за нього "Європейська солідарність".

0:00 0:00
10
1x

"Цей варіант бюджету кращий, ніж попередній. І добре, що ми дуже добре підготувалися при розгляді того законопроекту. Ми вивчили всі статті, давали багато зауважень. Деякі з них враховані, і це радує. Але це безперспективний бюджет. Коли враховані тільки ті зауваження, які напрацьовувалися, а немає власної концепції щодо життя країни після закінчення карантину, і мене це лякає", ─ зазначила Ніна Южаніна.

Южаніна повідомила, чи голосуватиме "Європейська солідарність" за новий законопроект щодо змін до державного бюджету України на 2020 рік.

"Ми не прийняли ще рішення щодо голосування. У нас буде засідання фракції, але я вкотре переглянула основні показники, і мене дивує виключно те, що у всьому цьому немає концепції, немає сталого бачення саме в уряду, що далі і як витрачати ті кошти, які зараз закладаються у спеціальний фонд боротьби з коронавірусом. Тому є запитання. Я думаю, що ми їх обговоримо", ─ сказала вона.

"Ці зміни значно скорочують надходження у бюджет. Мені здається, що це безвідповідально скорочувати податкові надходження на 145,5 млрд гривень.  Я розумію, що під покровом створення спеціального фонду по боротьбі з коронавірусом просто прикриваються всі ті страшенні прогалини в економіці, які ми отримали на сьогодні. Але, незважаючи ні на що, то влада мала би на себе взяти підвищені зобов’язання щодо того, як виправити ситуацію з економікою в Україні. Справді легко зараз обрізати доходи, наростити витрати,збільшити дефіцит бюджету на 213,6 млрд і сказати, що все добре.  Я вважаю, що нічого доброго немає", ─ прокоментувала нардеп. 

"Мені здається, що це не останні зміни до державного бюджету, які я особисто бачу і очікую, тому що будуть надскладні місяці в житті нашої країни. І яким чином виходити з цього піке, я навіть не уявляю", ─ підсумувала Южаніна. 

На цю тему  Нові зміни до бюджету: Гетманцев прокоментував, кому скорочують та збільшують фінансування

Зазначимо, 30 березня на позачерговому засіданні парламент не підтримав зміни до держбюджету на 2020 рік, пов'язані із протидією коронавірусу. "За" проголосувало 223 депутатів із 226 необхідних.

У змінах пропонувалося зменшили доходи бюджету на 122,9 млрд гривень, збільшити дефіцит бюджету втричі — до майже 300 мільярдів гривень. Крім цього, пропонувалося урізати низку державних програм видатків, зокрема на виплату субсидій, децентралізацію, Фонд енергоефективності тощо.

 

На фото: Ніна Южаніна, facebook.com/NinaIuzhanin