Списання заборгованості за комунальні послуги – це крок в нікуди – Олег Голубенко про кризу ЖКГ

Списання заборгованості за комунальні послуги – це крок в нікуди – Олег Голубенко про кризу ЖКГ

Чому українці не платять за комунальні послуги та чим тут може зарадити держава в ефірі Українського радіо розповідає експерт з ЖКГ Олег Голубенко.

0:00 0:00
10
1x

Українці все менше сплачують за комунальні послуги. Аргументом слугують карантин і нестача коштів. До прикладу, у Миколаєві борг перед водоканалом складає більше 100 млн гривень. У Дніпрі  22% споживачів не сплачують послуги водоканалу. У Києві на сьогодні заборгованість за комунальні послуги складає 6 млрд гривень. Олег Голубенко пояснює, з чим пов’язане падіння платежів за комунальні послуги: "І до карантину борги українців накопичувалися через те, що платежі за житлово-комунальні послуги не були в пріоритеті. Це було пов’язано з тим, що люди не довіряють тим тарифам, які є. Українці не мають грошей, щоб їх сплачувати, тому що вони витрачають їх на більш важливі потреби. Крім того, в Україні немає реальної відповідальності за несвоєчасну сплату. Рівень пені мінімальний і жодним чином не мотивує людей сплачувати за ЖК послуги вчасно. Відтак борги накопичуються".

За статистикою найменше сплачують за комуналку в Харківській та Київських областях, які вважаються доволі багатими, а найбільш добросовісні платники – у західних регіонах.  "У цілому картина по регіонах однакова. Просто в містах, де більша щільність населення як правило показник заборгованості вищий у відносних цифрах. Проте, якщо їх розподілити на середню кількість заборгованості  на одного мешканця, то цифри будуть приблизно однакові", – коментує експерт.

Читати більше: Як Уряд на період карантину впроваджує підтримку роботодавців та працівників?

Держава обіцяє підтримувати українців і для цього Кабмін та Верховна рада ухвалюють низку рішень. Наприклад, скасовано нарахування пені на борги. Обіцяють також доплати і автоматичне нарахування субсидій.  На питання, чи є можливість списати частину боргів і чи може держава компенсувати збитки підприємствам Олег Голубенко відповідає: "Насправді це дуже важко зробити, адже це має робитися за кошт платників податків. Не доцільно списувати борги. Щонайменше держава мала би провести інвентаризацію всіх цих платежів і зборів. У нас до цього часу не можуть розібратися з цілою низкою платежів. Трапляється так, що постачальники нараховують певні платежі, споживачі не погоджуються з ними, іде оскарження, але вони також в цілому лягають на заборгованість. Це теж не сприяє певній дисципліні. Держава має в першу чергу розібратися із прозорістю і зрозумілістю для населення усіх тарифів, щоб люди розуміли, зо що саме вони платять, що входить у вартість і яка детальна структура. Крім того, прибрати звідси фактор впливу природної монополії. Тільки після цього може виникнути певна довіра. Проте списання заборгованості – це крок в нікуди, адже на це потрібно десь взяти колосальні кошти. Крім того, це буде несправедливо що до тих людей, які сумлінно сплачували ці платежі, обмежуючи себе в інших необхідних речах. Це лише сприятиме недобросовісному виконанню споживачами своїх зобов’язань".

Фото: ЗОДА