Понад 50 міжнародних громадських організацій з усього світу закликають лідерів держав захистити викривачів суспільно важливої інформації під час пандемії COVID-19

Понад 50 міжнародних громадських організацій з усього світу закликають лідерів держав захистити викривачів суспільно важливої інформації під час пандемії COVID-19

Понад 50 впливових міжнародних громадських організацій, з більше ніж 20-ти країн світу, підписали спільне звернення до урядів та приватного сектору із закликом захистити викривачів суспільно важливої інформації у час пандемії коронавірусу COVID-19.

У публічному зверненні до органів державної влади та бізнесу наголошується про захист тих, хто викриває корупційні зловживання, нецільове використання кошів державних чи місцевих бюджетів, порушення прав людини, а також викриває суспільно важливу інформацію, пов’язану з оприлюдненням даних про кількість інфікованих осіб, кількість смертей, забезпеченість необхідним обладнанням лікарень та персональним захистом для лікарів під час пандемії коронавірусу COVID-19 тощо.

"З перших днів цієї пандемії COVID-19 викривачі з усього світу, яких ми захищаємо, попереджали нас про можливий розвиток подій", – зазначила ініціаторка публічного звернення, виконавча директорка міжнародної громадської організації Blueprint for Free Speech, докторка Сьюлетт Дрейфус.

Пандемія коронавірусу показала важливість підзвітності та прозорості в отриманні регулярної та достовірної інформації від державних установ та лідерів країн. Громадяни тих держав, що постраждали, повинні отримувати правдиву інформацію про поширення хвороби на локальному та міжнародному рівнях для належного реагування та захисту. Справедливість, прозорість та співпраця – є життєвонеобхідними, особливо під час пандемії.

Нові хвилі викривачів, більшість з яких є представниками сектору охорони здоров'я, розповідають суспільству правдиву інформацію про те, як уряди справляються з кризою та захищають здоров’я громадян. Лікарі та медичний персонал з перших джерел інформують суспільство про те, що відбувається на медичній "передовій".

Нині вже в деяких країнах світу зафіксовані порушення ринкової конкуренції серед постачальників медичного обладнання, керівний персонал медзакладів попереджає про випадки недбалого ставлення до здоров'я та безпеки громадян, порушується законодавство у сфері охорони здоров'я, також помітними є посягання на особисті права людини через цифрове відстежування тощо.

"Викривачі – це люди, які першими готові повідомити важливу інформацію, яка стосується загрози здоров'ю громадян та небезпечних умов роботи. Люди повинні знати, що відбувається під час кризи. Наша команда по всьому світу, у свою чергу, має їх захистити, адже ці люди дуже ризикують заради суспільного блага", – зазначає докторка Сьюлетт Дрейфус.

Отримання урядами надзвичайних повноважень без належного суспільного контролю та прозорості створює підґрунтя для можливого виникнення порушень та зловживань.

"У зв’язку з призупиненням роботи парламентів та конгресів світу, а також передачі урядам надзвичайних повноважень, ми потребуємо гарантій того, що діяльність урядів залишиться підзвітною та прозорою. Викривачі допомагають нам у цьому. Ми також отримуємо допомогу від пересічних громадян,  які спостерігають за процесом боротьби з пандемією і відверто говорять про факти порушень", – зауважує виконавча директорка міжнародної громадської організації Blueprint for Free Speech, докторка Сьюлетт Дрейфус.

Цей відкритий лист є своєрідною гарантією захисту від репресій тих, хто відверто говорить про пандемію та порушення прав людини у час кризи.

Спільна заява громадських організацій: https://blueprintforfreespeech.net/en/coalition-to-make-whistleblowing-safe-during-covid-19-and-beyond/

Пресреліз англійською мовою: https://blueprintforfreespeech.net/en/international-coalition-calls-for-covid-19-whistleblower-protection/

Інформаційна довідка про нещодавні випадки переслідувань викривачів суспільно важливої інформації у різних сферах діяльності по всьому світу:

1. Капітан авіаносця США Теодор Рузвельт був усунений від виконання службових обов'язків після того, як він попередив керівництво про ризик інфікування для 5000 матросів, якщо їх не зняти з корабля. Нині у 114 матросів на борту був позитивний тест на коронавірус.  (1)

2. Працівники федерального уряду США не вжили належних заходів для запобігання зараження їхнього персоналу. (2)(3)

3. Китайський лікар, який першим повідомив про пандемічну хворобу COVID-19 медичній спільноті Китаю, був остаточно звільнений після своєї смерті від цієї хвороби. (4)

4. Лікарі-викривачі описують в'язниці як «порохові бочки» для пандемії. (5)

 Фото з Інтернету