Без ВУЗів та традиційних вчителів: як зміниться шкільна та вища освіта після карантину

Без ВУЗів та традиційних вчителів: як зміниться шкільна та вища освіта після карантину

Чи повернуться діти в школу після того, як звикнуть дивитися уроки на комп’ютері вдома? Чому вчитель більше не буде людиною, яка вчить? Чому зникнуть університети? Про все це спілкувалися в ефірі Українського радіо директор групи компаній "Advanter.ua", доктор економічних наук, футуролог Андрій Длігач та президент ліцею "Гранд", реформатор шкільного навчання Володимир Співаковський.

0:00 0:00
10
1x

Як онлайн навчання вплине на українських школярів?

"Можливо, бажання в дітей йти до школи не повернеться, але вони самі повернуться. Онлайн освіта не може замінити повністю освіту з багатьох дисциплін. Це легко відслідкувати за динамікою користування такими ресурсами, як Coursera, ще в докризові періоди: піковий інтерес вже було пройдено. Це цікавий та корисний інструмент для більш швидкого опанування різних сфер, проте людина в світі штучного інтелекту для того, щоб залишитись людиною, не має перетворюватись на робота, який працює за алгоритмами. Вона має залишати місце для творчості, пошуку і це все буде вирізняти людину від кіборгів в найближчі десятиріччя", – розповів генеральний директор групи компаній "Advanter.ua", доктор економічних наук , футуролог Андрій Длігач.

Президент ліцею "Гранд", реформатор шкільного навчання Володимир Співаковський в свою чергу прогнозує, що частина дітей таки "залипне" на онлайн навчання: "Школа поступово переходить в онлайн і відсотки людей, які будуть користуватися дистанційним навчанням, будуть збільшуватися. Сьогодні в нашій країні близько 3-5 % дітей вже навчаються дистанційно і цей відсоток дійде до 10-15".

За його словами, в ліцеї вже налагоджена система навчання дітей вдома: "Наші вчителі показують слайди, картинки, поводять себе з учнями інтерактивно. І головний ефект – коли діти на дистанційних уроках не вередують, адже є те, що зараз називається новим словом "edutainment", коли навчання поєднується з розвагою".

Як карантин змінить вчительську професію?

"Зараз діти отримали доступ до вчителів іншої якості: вони побачили, що є інші вчительські підходи, інші моделі викладання, навчальні матеріали. Учні змінять своє ставлення до вчителів і вчителі мають змінити його до учнів. Вчитель більше не  людиною, яка вчить. Тепер це людина, яка допомагає дітям навчитися вчитися", – вважає футуролог та економіст Андрій Длігач.

Він висловив думку, що потреба в  чинних вчителях буде зменшуватися: "Вчительство, як менторинг, як передача інформації йде в минуле. Професія вчителя буде набагато цінніша, але вчителі, які зараз знаходяться в новій українській школі, але продовжують формувати дітям зайві шаблони і, замість того, щоб вчити критичному мисленню, вчать слухняності, цінності не набуватимуть".

Які наслідки карантину для вищої освіти?

Футуролог та економіст Андрій Длігач пророкує зникнення університетів.

"Я вважаю університетську освіту важливою, але університети в тому вигляді, в якому вони є, не відповідають вимогам сучасності. Зникнуть не університети самі по собі, а зникне університетське навчання як спосію сформувати професію", – вважає економіст.

Длігач пояснює, що університет, на його думку, стане осередком пошуку, науки, професійної ком’юніті, а не єдиним домінуючим інструментом творення професії: "Людина буде навчатися протягом всього життя і багато разів змінювати професії, які будуть формуватися під гнучкі професійні стандарти. В людини буде багато інструментів, де вона зможе набирати необхідні знання, щоб скласти професійні іспити".

"Через 15 років університет не буде місцем, куди дитина приходить після школи через бажання батьків бачити її юристом чи економістом. Дитина буде знаходитися в постійному пошуку того, що подобається, що вдається робити. А університети будуть консолідувати наукову думку, формувати підходи до певної професії, але не будуть домінувати в отриманні професії", – зазначив Длігач.

Освітянин Володимир Співаковський в свою чергу вважає, що університети в майбутньому не зникнуть, але дуже зміняться і ніхто вже п’ять років постіль не сидітиме в аудиторіях: "На 100 % всі університети не зникнуть, тому що спілкування між студентами та вченими, нобелівськими лауреатами нікуди не повинно подітись".

Директор ліцею поділився своїм баченням ідеальної форми навчання у ВУЗі: "Потрібно, щоб дитина вступала у ВУЗ і вчилась там всього рік. На другий рік вона має піти десь попрацювати і під час роботи зрозуміє, що якихось знань їй бракує. Тому вона піде довчатися далі, можливо навіть не в цьому ВУЗі, можливо онлайн, можливо в іншому місті чи країні. Через п’ять-шість років з нього вийде чудовий спеціаліст, який розуміє, що потрібно знати і багато знає. І через п’ять-шість років він не шукатиме перше робоче місце за 200 доларів, а коштуватиме понад тисячу".

ФОТО: pixabay