Заступниця міністра молоді та спорту про пріоритети молодіжної політики

Заступниця міністра молоді та спорту про пріоритети молодіжної політики

Відновлене Міністерство молоді та спорту працює вже майже місяць. Кабінет Міністрів призначив заступницею міністра молоді та спорту Марину Попатенко, а Валерія Жолдака заступником міністра молоді та спорту з питань європейської інтеграції. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду. Марина Попатенко в ефірі Українського радіо розповідає, як працює відомство та які виклики перед ним стоять.

0:00 0:00
10
1x

Попередній уряд вбачав свої перспективи в об’єднанні Міністерства молоді та спорту і Міністерства культури, тому що напрям культури володіє великою базою інфраструктури, а в молодіжній політиці дуже важливим є розвиток мережі молодіжних центрів, відповідно поєднання такої діяльності вбачалося актуальним. Але зараз маємо іншу структуру з Міністерством молоді та спорту. По напряму молоді можу завірити, що будемо продовжувати ті напрацювання, які були в попередньому міністерстві.

В молодіжному середовищі не було негативних реакцій на об’єднання, а тепер роз’єднання, тому що сам напрям молодіжної політики залишається окремим пріоритетом роботи. Відповідно, для молодіжної спільноти і для підвищення участі молоді в життєдіяльності країни немає великого резону або з’єднання, або роз’єднання, для них пріоритетна практична робота. 

Процедурні кадрові і фінансові питання тривають, але в абсолютно спокійному робочому режимі. Якщо говорити про змістовну діяльність, то зараз активно триває робота над затвердженням стратегії і концепції молодіжної політики на 2020-2030 роки. Відповідно, молодіжна спільнота, яка активно бере участь, залучається у онлайн-режимі.

Сама стратегія опрацьована і була півроку як обговорена з різними цільовими аудиторіями молодіжної спільноти. Зараз залучені експерти, які працюють над концепцією.

Бюджет розділили справедливо, нікого не обділивши, тому що кошти були передбачені на саму програму "Молодь України", відповідно вони перейшли від одного розпорядника до іншого. 

Реформи, які були започатковані і які працюють, – розвиток в молодіжному середовищі молодіжних центрів, підвищення і розвиток важливих осередків практичної роботи, підготовка фахівців у молодіжній сфері, стратегічне партнерство, міжнародні програми, абсолютно не будуть загальмовані.

У Міністерстві молоді та спорту працює дуже кваліфікована команда в департаменті молодіжної політики. Є напрацювання, які хотілося б продовжувати, наприклад, робота з громадськими організаціями. Вже зараз проводиться робота, щоб покращити сам механізм роботи – зробити його електронним і, відповідно, покращити процес моніторингу і оцінки роботи громадських організацій та моніторингу реалізації проектів за державний бюджет.

Більшість людей працює дистанційно зараз. Але з іншого боку, це підвищує спроможність молодіжних центрів і молодіжних організацій, тому що зараз багато роботи проводиться онлайн і багато молодих людей освоюють навички, яких, можливо, не мали раніше, і проводять час в інтернеті з користю.

Важливо, щоб існувала підтримка через нормативно-правові акти, через законодавство, які має продукувати міністерство. Підтримуючи та розвиваючи молодіжні центри в Україні як важливі осередки практичної роботи з молоддю, міністерство має на меті і в подальшому підтримувати діяльність молодіжних центрів та допомагати розвивати нормативну базу, яка б допомагала практично реалізовувати роботу на місцях. Тобто відкривати молодіжні центри, фінансувати їх з місцевих бюджетів, мати можливість проводити роботу на комерційній основі, але чітко вирахувати та спланувати, яка це може бути робота, щоб для молоді це було доступно і молодіжні центри, які є комунальними, могли б додатково залучати фінансування до своєї діяльності, не тільки грантове. 

Дуже важливим є відкритий минулого року в Україні Всеукраїнський молодіжний центр. Цього року хотілося б презентувати ширше можливості та стратегічні напрями його роботи, тому що це така структура, яка має об’єднувати всю мережу практичних молодіжних осередків. Також важливим напрямом є підготовка фахівців в молодіжній сфері і вже достатньо давно працює програма "Молодіжний працівник", яка є підвищенням фаховості та кваліфікації людей, які працюють з молоддю. Ця програма буде далі працювати і вже в цьому році працівники, тренери програми можуть отримувати оплату праці за своє тренерство. Це є великим досягненням, тому що раніше за рахунок бюджетних коштів не можна боло оплачувати роботу працівників цієї програми.

Стратегічне партнерство з Українською академією лідерства, з програмою "Будуємо Україну разом", з програмою "Відкривай України", які розвивають молодь, підвищують їх компетенцію та лідерські якості, теж в пріоритеті. 

Важливим напрямом є "Конкурс проектів" для надання фінансової підтримки інститутам громадянського суспільства, реалізації проектів в молодіжній сфері та в сфері патріотичного виховання. Також пріоритетною є інституційна підтримка організацій.

Важливим напрямом є й розвиток молодіжного співробітництва – в міністерстві працює програма україно-польських та україно-литовських обмінів, ці програми будуть подовжені. Також важливими є національно-патріотичне виховання та налагодження міжрегіональної взаємодії. Хотілося б, щоб більше державних структур включалося б в цей процес і ми могли сформувати єдину національну систему цінностей, з якою ми б могли надалі співпрацювати з нашою молоддю.

Звісно ми розраховуємо ризики від пандемії. І попередньо молодіжною спільнотою проводиться багато ініціатив, які до нас поступають, наприклад, застосування онлайн-форм до навчання, спілкування, заслуховування і обговорення важливих стратегічних документів. Обговорюємо можливість молодіжних обмінів онлайн. 

У молодіжній політиці важливим моментом є  те, що молодь є цінністю. Якщо ми хочемо зробити щось корисне для молоді, ми маємо запитати у молоді, що вона вбачає корисним для себе. Постійний діалог – це важливий фактор, щоб молодіжна політика була взагалі успішною. Ми маємо постійно спілкуватися з усіма стейкхолдерами цього процесу.

Фото: Уніан