Як довго може тривати карантин в Україні? ― інтерв'ю з епідеміологинею Людмилою Мухарською

Як довго може тривати карантин в Україні? ― інтерв'ю з епідеміологинею Людмилою Мухарською

Чи ефективний карантин в Україні та яка ймовірність його продовження? Чому уряд вводить жорсткіші карантинні заходи, а водночас дозволяє відкривати продуктові ринки? Чи можливий в Україні “італійський сценарій? Що робити, якщо ваш сусід захворів? Як правильно обробляти антисептиком руки? Носити маску чи респіратор? Як в умовах епідемії користуватися грошима? На ці та інші питання про пандемію COVID-19 в етері UA: Українське Радіо відповідала Людмила Мухарська, відома епідеміологиня, заслужена лікарка України, ексзаступниця головного державного санітарного лікаря, співавторка багатьох законів із санітарно-епідеміологічного добробуту.

0:00 0:00
10
1x

Наскільки готова Україна до цієї епідемії, і яка зараз її стадія?

Зараз ми як і інші країни світу знаходимося в пандемії, і ця назва для всіх країн світу однакова, коли вірус виходить на всі країни й всі континенти. Чому цей вірус так усіх бентежить? Тут є декілька причин: перша ― цей вірус новий, він достатньо не вивчений, друга причина ― та, що до появи цього вірусу, жодна людина у світі не була захищена, тобто, не мала імунітету. Все це призвело до того, що ВООЗ оголосила пандемію. Тепер вже ця ситуація є в Україні, є практично 670 випадків захворювання, але, треба сказати, що ці випадки підтверджені лабораторно. Насправді, ми можемо вважати, що таких випадків в Україні значно більше. Усі країни починали так як у нас на тепер ― зі статистики 100 випадків на добу. Якщо ми будемо говорити про Україну, то ми знаємо, що на сьогодні з різних країн, де поширюється збудник, додому повернулося майже 150 тисяч громадян. І, зауважу, що люди приїхали одночасно. Це непроста ситуація, тому що ті, хто захворів, одночасно проходять інкубаційний період, який становить 14 днів. Тому найближчий тиждень нам, як швидко цей збудник буде розповсюджуватися серед населення. Ми знаємо, що ми не застосували карантинні заходи в повному сенсі цього слова. ми цих людей послали на самоізоляцію. Що таке самоізоляція? Люди приїхали у свої сім’ї, і тепер вони з ними тісно контактують. На сьогодні відповідальність за цю ситуацію лежить на людях, які знаходяться на самоізоляції.

І, мабуть, на владі, яка не застосувала більш жорстких заходів, теж?

Так, тепер введена обов’язкова обсервація, але все ж таки 150 тисяч вже заїхало в Україну. І вони мають дотримуватися умов самоізоляції. Можливо, будуть введені заходи з контролю за цими людьми та за карантинними заходами. Але це не проста ситуація, тому що люди до кінця не розуміють, що таке самоізоляція. Вони можуть знаходитися вдома, але до них можуть приходити люди якісь інші, а це вже не самоізоляція.

Яким має бути механізм самоізоляції, якщо родина живе у квартирі? Має бути окрема кімната?

Ідеально, якби людина знаходилася в кімнаті, яка є тільки для неї. В приватному будинку таке можна зробити, але у квартирі ми маємо загальні площі. Тому стовідсоткової ізоляції в такому сенсі досягти важко. Або, якщо людина живе одна, їй має хтось принести їжу або продукти, щоб вона собі цю їжу приготувала. Хтось має їй винести сміття. Тут вже мають підключатися волонтери та соціальні служби. На жаль, було прийняте рішення, що можуть виходити у засобах захисту не лише люди, які знаходяться на ізоляції, а й хворі на легкі форми, а це 80% тих, хто захворів. З моєї точки зору як лікаря епідеміолога, це не дуже виважене рішення. Тому, що ми маємо ситуацію, коли людей, які прибули з-за кордону будуть поміщати на обсервацію, а хворим або контактним дозволено відвідувати різні місця, якщо це необхідно. А у кожного своя необхідність. Що тут небезпечно? Найбільша небезпека під час виходу з квартири та повернення туди. Тобто, людина, яка буде йти, вона торкатиметься кнопок ліфта, поручнів, дверей, можливо, зустріне сусіда.

Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації й продовжив карантин до 24-го квітня, і вже уряд вводить жорсткіші заходи. Наскільки своєчасно ми запровадили ці карантин?

Карантинні заходи ― це попередження. Коли влада їх ввела, це, на мій погляд було зроблено правильно. Не потрібно було чекати, коли в нас почнеться активне поширення збудників. Але, питання реалізації та дотримання карантину. Ми бачимо, що гуляти на майданчиках та обмежити прогулянки в парках, було заборонено кілька тижнів тому, але ми бачили, що на вихідних у теплу погоду ми бачили повні парки людей. І влада має ввести більш жорсткі заходи.

В Офісі президента говорили, що очікують пік захворюваності на Великодні свята. На період 6-го до 24-го квітня можуть оголосити режим "усі в масках". Ось цей режим наскільки допоможе мінімізувати розповсюдження вірусу?

Завжди, а не лише зараз, маски було рекомендовано носити людям, які хворі. Крім того, маска виконує бар’єрну функцію і для тих людей, які здорові, але доглядають за хворими. Але тепер, коли у нас потенційно велика кількість людей можуть бути носіями збудника, і коли заборонене тісне спілкування, влада рекомендує носити маски всім. Окрім, вулиці, де, якщо людина йде на роботу одна, то можна й не одягати маску. Але таких випадків якраз мало, а здебільшого, ми бачимо як люди гуляють групами ― по двоє й більше, і це вже небезпечно. Тому що ніхто не знає, чи немає серед цих людей носія цього збудника.

На вашу думку, чи варто продовжувати карантинні заходи, зважаючи на ситуацію у світі? Тому що міністр Аваков уже спрогнозував, що карантин може бути продовжений до середини травня.

Я також про це думаю, тому що на сьогодні карантин ― до 24-го квітня, але потім будуть травневі свята, і люди будуть все одно відпочивати, їздити на шашлики й таке інше. І я думаю, що карантинні заходи будуть продовжені. Тому що в нас поки що невідома реальна кількість хворих, і невідомо як буде розвиватися ситуація у зв’язку з тим, що люди продовжують приїжджати з країн, де дуже активно поширюється збудник.

Якщо в Україні буде ситуація, подібна до ситуації в Іспанії та Італії, що має чинити влада? Чи можливий такий випадок, що певній категорії населення буде відмовлено в наданні допомоги?

Теоретично така ситуація як в Італії у нас може бути, ніхто на сьогодні не може сказати як буде розвиватися ситуація. Але, враховуючи, що ми ввели своєчасно карантинні заходи, і у нас вони певним чином дотримуються. Ми бачимо, що у нас не працюють заклади громадського харчування, школи, інститути, дитячі садки, не продуктові магазини. І спілкування людей між собою зменшено, ніж так як було у тих країнах, де запізно ввели карантинні заходи. Тому, будемо сподіватися, що до такого рівня у нас ситуація не дійде. Але, якщо така ситуація буде, то нашій системі охорони здоров’я буде дуже важко впоратися з такою ситуацією. Чи будуть лікарі обирати між старшими та молодшими пацієнтами, не буду навіть про це говорити. Не дай Боже нам до цього дожити.

Міністерство охорони здоров’я дозволило владі на місцях відкрити продуктові ринки під час карантину. Але, наказали суворо дотримуватися певних обмежень: відстань між покупцями має бути півтора метра, продавці повинні мати індивідуальні засоби захисту. Чи варто, з одного боку, посилювати карантинні заходи, в з іншого ― відкривати продовольчі ринки?

Тут є певна суперечність, тому що ми здорових людей, які прибувають, саджаємо на обсервацію, а тут ми відкриваємо ринки. Якщо влада на місцях зможе дотримуватися всіх обмежувальних заходів, які виклало МОЗ, то ймовірно, можна відкрити ринки у невеликих містах, де у людей немає іншого доступу до місць, де можна купити продукти. Звичайно, у великих містах, де є багато супермаркетів, не варто відкривати.

Розкажіть, будь ласка, як поводитися з грошима, які йдуть через різні руки?

Дійсно, це проблема. І на тепер рекомендують усе ж таки розраховуватися пластиковими картами або телефонами. Але, коли людина вимушена розраховуватися готівкою, то це треба робити обережно, бажано в рукавичках. А після розрахунку треба обробити антисептиком, або руки, або рукавички, і тільки після цього робити інші дії. Обов’язково треба обробляти антисептиком руки. І обов’язково треба робити це правильно. Треба розпилити його близько, прямо в середину долоні, десь 3 мілілітри, і дуже ретельно розтерти по всій руці, і на зовнішній стороні долоні, і між пальцями ― так, щоб не залишилось навіть маленького місця на руці, де не потрапив би антисептик.

Розкажіть, будь ласка, у чому відмінність між масками та респіраторами по рівнях захисту? Та чи не вважаєте ви, що держава, зобов'язуючи усіх людей носити маски, повинна ними їх забезпечити?

Є маски, є респіратори. Маски не захищають від вірусу, вони виконують іншу бар’єрну функцію, унеможливлюють потрапляння крапель слизу, як поширюються при кашлі, на іншу людину.. І друга функція маски: людина щохвилини мимоволі торкається свого обличчя, і маска захищає від цього торкання інфікованими руками. Інша річ ― це респіратори. Вони захищають від вірусів і рекомендуються в основному лікарям, які дуже тісно працюють з хворими людьми і надають їм допомогу. Тому в побуті ми користуємося масками, у кого є респіратори, можуть користуватися респіратором. Щодо того, що влада зобов’язує всіх носити маски, а їх зараз немає. Я погоджуюсь із твердженням, що влада має забезпечити аптечні мережі масками.

Якщо у під’їзді в одного з жителів є підтверджене захворювання на коронавірус, і людина перебуває в лікарні, що мають знати сусіди?

Якщо людина зараз у лікарні, і після того як її госпіталізували, потрібно зробити дезінфекцію і під’їзді, протерти усі поверхні, поручні й таке інше. Це має зробити ЖЕК або ОСББ, а держава має проконтролювати, щоб це було зроблено. І далі підтримувати цю дезінфекцію щодня. Це треба робити постійно, оскільки ми не знаємо, чи є серед цих мешканців носії.

Що стосується лікування. У Міністерстві охорони здоров’я оновили медичні стандарти, і вже парламент дозволив застосовувати ще не зареєстровані, але схвалені світовою практикою методи лікування коронавірусу. Наскільки це безпечно зараз, тому що таке враження, що ми діємо наосліп?

Мені важко сказати, тому що лікар-епідеміолог. З цього питання створена група в МОЗ, і вони вивчають цю ситуацію. Але ми маємо розуміти, що специфічних ліків проти цього коронавірусу, який викликає COVID-19, не існує. Сьогодні йдуть певним експериментальним шляхом, шукаючи комбінації ліків, які могли б лікувати хворого.