Соціальна ізоляція - єдиний ефективний захід від коронавірусу для України – в.о. гендиректора Центру громадського здоров’я Ігор Кузін

Соціальна ізоляція - єдиний ефективний захід від коронавірусу для України – в.о. гендиректора Центру громадського здоров’я Ігор Кузін

Яка динаміка поширення коронавірусу в Україні, чи доцільно було не піддавати обсервації в спецзакладах осіб, що повертаються з країн, які є осередками пандемії, чи ефективними є карантин та самоізоляція, коли в аптеках з’являться маски та антисептики і куди звертатись, якщо ви виявили у себе симптоми коронавірусу, але не маєте підписаної декларації з сімейним лікарем Українському радіо розповідав виконувач обов’язків генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Ігор Кузін.

0:00 0:00
10
1x

Ігоре Володимировичу, Центр громадського здоров’я, який ви очолюєте перебуває фактично на передовій епідемічного фронту боротьби з новим вірусом COVID-19. Якою є оперативна ситуація на цей час в Україні?

– Центр громадського здоров’я є технічною агенцією Міністерства охорони здоров’я і ми дійсно забезпечуємо всю необхідну технічну роботу з областями, з лікарями-епідеміологами, які працюють зараз  в осередках цієї інфекційної хвороби. Також ми отримуємо будь-яку актуальну інформацію з обласних як державних адміністрацій, так і лабораторних центрів. Станом на зараз ми маємо інформацію про 136 лабораторно підтверджених випадків. Зараз ці дані верифікуються і кожного дня о 10 годині ми будемо виходити з офіційною комунікацією.

Я перед ефіром дивилась інформацію: в нас було 4 людини, які померли, одна, яка вилікувалась, Київ та Київська область, Чернівецька область мали найбільше випадків захворювання. В той же час Івано-Франківська, Тернопільська і Крим – менше випадків, а в решті областей взагалі одиничні випадки захворювання. А є області, в яких взагалі не було виявлено хворих. Як ви можете пояснити таку динаміку?

– Така динаміка залежить від декількох факторів. Перш за все, це кількість осіб, яка виїжджає за межі області та за межі країни. Ми знаємо, що західні регіони є більш ураженими, оскільки доволі велика кількість осіб, які там мешкають, були тим чи іншим чином задіяні в праці закордоном. [...] Зараз ці особи масово повертаються. Чернівці також відомий регіон, де велика кількість осіб перебувала в Іспанії, Італії, інших державах. Тому така ситуація в деяких регіонах залежить від багатьох факторів, однак головним дійсно є міграція населення, особливо з Шенгенської зони або з Китаю, азійських країн.

За даними МЗС понад 78 тисяч українців повернулись в Україну з часу обмеження пересування у зв’язку з коронавірусом. Тисячі українців повернулися на фоні збільшення пандемії у світі і в Європі. Як ви вважаєте, чи правильним було рішення про повернення наших співвітчизників?

– По-перше, жодна країна не обмежувала ніколи в’їзд своїх громадян на територію своєї ж держави. Тому Україна завжди сповідує загальновідомі принципи по відношенню до кожного свого громадянина. [...] Будь-якій особі, яка опинилася за межами держави Україна і бажає повернутися додому, держава забезпечує безперешкодне потрапляння додому.

Але якщо б були забезпечені нормальні умови обсервації, багато експертів говорять, що ситуація була б іншою.

– Будь-яка особа, яка зараз перетинає кордон, фіксується і дає добровільну згоду про проведення самоізоляції, відбувається температурний скринінг, який проводиться безконтактним методом і будь-яка особа, яка має певні симптоми гострих респіраторних вірусних інфекцій, переадресовується до певних закладів охорони здоров’я.

Наскільки такі заходи температурного скринінгу є результативними?

–  [...] Ми бачимо, що такі заходи можуть бути результативними і вони показують свою результативність не як прямий захід, який дозволяє виявити таких хворих, але як інформаційний захід, тому що це та точка входу громадянина України, де ми можемо надати йому всю необхідну інформацію щодо коронавірусної інфекції, переконатися, що він її почув і був поінформований, що йому треба робити далі.

Але про те, що ми, так би мовити, «експортували»  вірус в Україну, зокрема, в Київ говорив і мер Києва Віталій Кличко,  і сьогодні під час засідання Уряду прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який попросив закрити кордони, бо ті, хто повертається є джерелом попадання коронавірусу в Україну. Можливо, медики не все зробили? Чи вартувало б розмістити тих, хто повертається, в якихось фільтраційних пунктах на певний час?

– Я би напевно фокусувався на декількох речах. Зараз щонайменше 10 тисяч осіб перетинає кордон щоденно і це та кількість осіб, яка не лише перетинає державний кордон. Потім вони їдуть до своїх областей, повертаються до своїх домівок.

Насправді побудувати фільтраційні, обсерваційні місця, які будуть ємністю щонайменше на 10 тисяч осіб щоденно, а такі особи мають бути в обсерваційному періоді щонайменше 14 діб, доволі важко. Тому під час дискусій, зокрема й ВООЗ, ми виходили з того, що самоізоляція є єдиним реалістичним засобом, яким можна виходити з цієї ситуації, яка склалася. Адже боротьба з пандеміями – це не лише відповідальність уряду, це відповідальність кожного громадянина держави.

Уряд сьогодні продовжив карантин до 24 квітня і запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України на 30 днів. Наскільки, на ваш погляд, такий крок є зараз необхідним?

– Я особисто його підтримую, тому що, незважаючи на запровадження карантинних заходів, не завжди і не усюди вони спрацьовують однаково ефективно. Ми бачимо деякі регіони, які не припиняють роботу розважальних закладів або публічних установ. Все це призводить до того, що протиепідемічні заходи не будуть в повній мірі ефективні. Такі заходи працюють лише тоді, коли вони виконуються однаково усіма учасниками процесу.

Слухачі запитують, чому з інфікованого Уханя відправили в Санджари, а з інфікованого Мілана – їдьте в Київ та інші міста країни без карантину?

– Коли приймали уханьський перший евакуаційний борт, було дуже багато невідомого по відношенню до вірусу, який зараз циркулює. Тому по відношенню до цього борту було запропоновано максимальну кількість обмежувальних заходів, які лише ми мали змогу запровадити на той час. [...] Зараз ми вже маємо більше інформації про моделі, які застосовують інші держави. Ми також бачимо, що дещо змінюється клінічна картина перебігу цієї хвороби. Ми також розуміємо, що єдиною можливістю для держави стримувати поширення цієї інфекції є саме не будування обсерваторів або ізоляторів, а підвищення максимально свідомості осіб як по відношенню до себе, так і до свого оточення. [...] Єдиним шляхом переривання ланки епідемічного процесу є те, щоб особи, які повертаються з-за кордону, залишалися протягом інкубаційного періоду вдома.

Поясніть, будь ласка, все ж таки як епідеміолог основні принципи як правильно користуватись захисними масками? Є рекомендації ВООЗ, що здоровим людям не треба носити маску, а в нас вимагають їх в транспорт.

– Коронавірусна інфекція – це інфекція, яка передається переважно крапельним шляхом. Крапельний шлях говорить, що в нас в цілому є дві основні точки, на які ми можемо і маємо впливати: це відстань та наші руки, якими ми можемо торкатися як нашого обличчя, так і інших предметів навколо.

Маска перш за все дозволяє не допустити потрапляння аерозолів або часточок вологи в навколишнє середовище від хворої людини. Тобто маска рекомендується для носіння лише тим особам, які пчихають або мають ознаки ГРВІ. В такому випадку вона максимально захищає інших осіб. [...] Для здорових осіб маска не рекомендується. Тим не менше, у окремих випадках, коли ми маємо справу з масовим скупченням людей, маску можна використати й для здорової людини. Однак ризики від того, що ми будемо неправильно її носити і ризик інфікування при неправильному зніманні такої маски може бути набагато вище, ніж від її правильного використання.

Питання дефіциту масок досі остаточно не вирішено. Крім того, ціна на них в аптеках зараз є значно вищою, ніж була до карантину. Чи може Україна якось налагодити випуск масок, можливо, багаторазових?

– В Україні дійсно є власне виробництво масок. Щонайменше та інформація, яка є в мене, це 5 національних виробників, які сумарно можуть виробляти щонайменше 10 мільйонів масок протягом одного місяця. [...] Цієї кількості буде достатньо для покриття національних потреб. Але коли трапляється така надзвичайна ситуація, знаходяться люди, які користуються нею. Після перших випадків не зовсім чесні працівники почали підіймати ціну на медичні вироби, які вже є, дехто почав прибирати з полиць товари, аби змінити ціну, за якою вони закуповували маски.

В таких критичних ситуаціях є попит і ми робимо зараз все можливе, аби він був зменшений з боку загального населення, тому що медичні маски потрібні здоровій людині або медичним працівникам.  З іншого боку відбулась низка нарад з вітчизняними виробниками: їм було дане доручення щодо стимулювання виробництва для того, щоб цей попит попередити і наповнити.

Щодо тестів на коронавірус: чи допоможе масове тестування контролювати епідемію?

– Коли ми говоримо про тестування, завжди є два основних методи, які ми можемо використовувати для виявлення COVID-19. Перше – це використання швидких тестів, які є найпростішим діагностичним методом. Швидкі тести визначають антитіла, які виробляє організм людини у відповідь на потрапляння вірусу. Вони виробляються впродовж певного часу і ми розуміємо, що має пройти 9-10 діб після інфікування для того, щоб можна було використати швидкий тест. [...] Швидкі тести є відносно недорогими, інколи можуть давати хибний результат, але такі тести можуть використовуватися для масово скринінгу. [...] Зазвичай ми швидкі тести використовуємо в пунктах пропуску через державний кордон.

Другий метод – це "золотий" стандарт постановки діагнозу, який називається ПЛР. Він виконується в специфічних лабораторіях, де треба не лише навчені люди та специфічні технічні вимоги до лабораторій, але й специфічне обладнання. Цей тест проводиться протягом 7-8 годин з моменту отримання зразка і є доволі точний, 99,9 %. Дещо раніше їх бракувало, але зараз в нас таких тест-систем вистачає щонайменше для тестування 17-18 тисяч. 

 Який алгоритм дій, якщо людина запідозрила в себе коронавірус? І власне які це симптоми, які відрізняють грип від коронавірусу?

– Перед тим, як підозрювати в себе коронавірус, особа має запитати в себе декілька речей: чи вона подорожувала останнім часом, чи контактувала вона з хворою особою або чи перебувала вона в закладах охорони здоров’я, де був зареєстрований підтверджений випадок. За даними, які наразі отримує Центр громадського здоров’я, всі ці особи зараз перебувають в інфекційних лікарнях і вони ізольовані.

Якщо на ці питання ви відповідаєте "так", то варто звернути увагу на свої симптоми, які є. Це кашель, підвищення температури, які найчастіше з’являються раптово. Якщо у вас є щонайменше ці два основні фактори, то ви маєте звертатися до свого сімейного лікаря.

Скільки вірус перебуває в організмі без ознак захворювання і куди звертатися за медичною допомогою, якщо немає сімейного лікаря?

– Найчастіше від моменту інфікування до появи певних симптомів проходить в середньому 6-7 діб, а максимальний термін, який може бути – це 14 діб.

Якщо людина не уклала декларацію із сімейним лікарем, потрібно звернутися на гарячу телефонну лінію Національної служби здоров’я України, яка спрямує до місця надання медичної допомоги.  

ФОТО: Українське радіо