Як правильно дезінфікувати руки та поверхні – розповідає дерматолог Олександр Літус

Як правильно дезінфікувати руки та поверхні – розповідає дерматолог Олександр Літус

Про те, як правильно застосовувати антисептики, чи безпечно їх змішувати вдома самостійно та які речовини можуть бути альтернативою для відомих засобів, які, можливо, вже важко знайти у продажі Українському радіо розповів професор, дерматолог Олександр Літус.

0:00 0:00
10
1x

Як правильно застосовувати антисептик для рук?

"Зараз дуже багато людей, які не зовсім правильно використовують антисептичні та дезінфікуючі засоби і з точки зору попередження можливих алергій, і з точки зору кількості застосування препарату, частоти його застосування і, найголовніше, з точки зору того, що треба робити, коли ви застосували засіб. Особливо йдеться про спиртові антисептики", – розповів Олександр Літус.

Лікар наголосив, що одразу після нанесення антисептичного засобу обов’язково треба нанести крем: "Спирт знищує ліпідну мантію, шкірне сало, яке в нас в нормі захищає шкіру. Тому лише після нанесення крему можна говорити, що у вас не буде дерматитів та алергічних реакцій".

Відтак загальною черговістю дій при дезінфекції рук є:

1.   Обробити руки антисептиком не менше 20 секунд: тільки експозиція в 20 секунд дозволяє знищити мікроби, вірусні агенти на поверхнях наших долонь;

2.   Після антисептику змастити руки кремом: бувають антисептики, в які додається трохи гліцерину і які не так сушать шкіру. Проте, якщо у вас засіб, який не містить гліцерину, то у випадку, коли спирт висохне, є дуже велика вірогідність, що виникне сухість і, в наслідок цього, дерматологічні проблеми.

Чи безпечно робити антисептик вдома?

Тут варто розрізняти дві складові проблеми. Перша – психоемоційна: інколи людині, яка налякала, все одно чим обробляти руки та бути впевненою, що все в порядку. Друга складова – працює засіб чи ні. Дуже важливо витримувати пропорції в складі того чи іншого антисептику: в ньому має бути мінімум 70 % спирту, проте якщо його буде забагато, це може викликати й опіки, й алергічні реакції, й змив шкірного жиру, який захищає нашу шкіру, в тому числі й від вірусної інфекції.

Як дезінфікувати телефон?

Так само, як і всі зовнішні засоби та поверхні: можна використовувати як спиртові антисептики, так і дезінфектанти. Головне – це прочитати інструкцію, як використовувати дезінфектант для обробки поверхонь і чітко її дотримуватись.

Чим дезінфікувати гроші?

На сьогодні питання дезінфекції грошей одне з найбільш актуальних.  НБУ налагодив систему дезінфекції грошей, але там цикл займає більше двох тижнів. Тому ми не захищені від того, що на грошах, які ми беремо чи віддаємо в магазині, буде коронавірус. Але я сумніваюсь, що ми можемо якісно продезінфікувати гроші самостійно. Краще всього не торкатись грошей безпосередньо, а використати одноразові рукавички.

Чи є оцет засобом, який вбиває вірус?

Будь-які кислоти, будь-яка хімічна активна речовина, зокрема, оцет можуть бути дезінфектантами.

ФОТО: pixabay