Це буде громіздкий процес, але можливий – Марина Бардіна про дистанційні засідання Верховної Ради

Це буде громіздкий процес, але можливий – Марина Бардіна про дистанційні засідання Верховної Ради

Можливий розкол у провладній фракції, доцільність введення надзвичайного стану та законопроект про дистанційну роботу ВР коментує в ефірі Українського радіо народна депутатка від партії "Слуга народу" Марина Бардіна.

0:00 0:00
10
1x

У пропрезидентській фракції деякі депутати публічно виступили проти Мінських домовленостей Єрмака. Як на це реагують у фракції і яка ваша особиста реакція?

Дійсно тут думки розділилися і досі відбуваються різні дискусії, тому що той протокол, який ми бачили в публічному доступі містить згоду або намір з організації створення консультативної ради в Тристоронній контактній групі. І це викликало досить різку реакцію, як в членів нашої партії, так і в опозиції і взагалі в суспільстві. Моя думка така, що абсолютно правильною є позиція президента відносно того, що в цій Тристоронній контактній групі мають брати участь переселенці, люди які залишили окуповану територію, і знаходяться зараз на підконтрольній Україні території. Безумовно їхній голос має бути почутий. Так само я на 100% підтримую позицію президента по неготовності вести перемовини із сепаратистами. Але разом з тим для мене лишається незрозумілим механізм створення такої консультативної ради зокрема по відбору 10 членів представників ОРДЛО. Під тим протоколом, який був у мережі стоять підписи 2 уповноважених представників ОРДЛО. Через відсутність прописаного механізму і нерозуміння, як ця консультативна рада буде створюватися я можу припускати, що вони можуть делегувати туди своїх представників. А це вже означитиме, що представники так званих ЛНР-ДНР будуть залучені до комунікації. Крім того, на останній січневій сесії в ПАРЄ було проголосовано резолюцію про те, що Росія є безпосередньою стороною Мінських домовленостей. А це для мене чітко означає, що Україна має вести переговори з РФ, як агресором.

Чи буде ухвалено рішення про створення консультативної ради?

Наскільки мені відомо від колег, які підписали спільну заяву і які мали зустріч із головою Офісу президента, то ця ситуація лишається в дискусії. Голова ОП почув позицію народних депутатів, тому я маю надію, що до того поки не буде знайдена спільна позиція така консультативна рада не почне організовуватися.

Як працюватиме ВР надалі? Чи відбудеться позачергове засідання і чи можливе воно у форматі відеоконференції?

Це залежатиме від ситуації в країні. Якщо вона ставитиме більш кризовою, то можливо потрібно буде шукати методи, як це реалізувати. Щоб ввести в дію законопроект, який подав Руслан Стефанчук про режим відеоконференції  ВР має зібратися фізично і проголосувати за це. Тому питання відкрите, чи будуть видані захисні костюми, маски, окуляри для депутатів. Можливо ми використаємо досвід парламентів інших країн, де збираються маленькі групи депутатів, голосують, а потім їхні голосування сумують. Тому слід розглядати методи не лише дистанційної роботи ВР, але й так само методи фізичного збору на засідання.

Наскільки законопроект про дистанційну роботу ВР протягом 60 днів технічно можливий?

Ви правильно кажете про технічну сторону реалізації цього питання, тому що згідно із законодавством,  голосування має бути персональним. Нам раніше було роздано робочі планшети, які підключені до системи ВР, і лише з них можна заходити в цю систему. Тому технічно такий проект можна реалізувати. Це буде громіздкий процес, але він можливий до реалізації. Зважаючи на те, що може бути введений надзвичайний стан, а він вводиться згідно із законодавством на 30 днів і може бути подовжений максимум ще на 30 днів можливість дистанційної роботи ВР цілком реальна.

Чи потрібно вводити надзвичайний стан?

На мою думку надзвичайної ситуації областям наразі достатньо для того, щоб запобігати поширенню вірусу. Надзвичайний стан – це більш жорсткі заходи, які передбачають зокрема обмеження прав людини. Я, власне, прихильниця чітких жорстких дій з боку влади для протидії поширення вірусу. Але разом з тим мені здається, що надзвичайної ситуації може бути достатньо у протидії поширення вірусу. Але тут потрібно також консультуватися з головами обласних держадміністрацій.

Які нагальні питання є наразі для обговорення на засіданні ВР?

Комітети продовжують працювати у вигляді фізичних засідань. Без законодавства складно організувати дистанційне засідання комітетів. Це реагування на звернення громадян, реагування на ситуацію, коли українці досі лишаються закордоном і мають складнощі з поверненням додому. Це комунікація з ними. Тому робота триває. Щодо поряду денного пленарних засідань, то голова ВР зазначав, що це будуть законопроекти, які стосуватимуться економічної ситуації в країні. Ми усвідомлюємо усі ризики, які можуть нас наздогнати в зв’язку з поширенням короновірусу.  Так само на порядку денному перебуває розгляд медійної діяльності та її функціонування у випадку запровадження надзвичайного стану. Тобто усі законодавчі ініціативи залежатимуть від того, чи буде введений надзвичайний стан.

На фото: Марина Бардіна Зміст