Контроль над фармацевтичним ринком: як працює Антимонопольний комітет під час пандемії коронавірусу

Контроль над фармацевтичним ринком: як працює Антимонопольний комітет під час пандемії коронавірусу

Державна Уповноважена Антимонопольного комітету в 2015-2019 рр. Агія Загребельська, народна депутатка України від фракції "Голос" Ольга Стефанишина та голова Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету Олексій Хмельницький в ефірі Українського радіо розповіли, наскільки ефективно працює Антимонопольний комітет під час пандемії коронавірусу, насамперед, у сфері моніторингу ринку лікарських засобів та медичних товарів.

0:00 0:00
10
1x

Ольга Стефанишина дала оцінку роботи Антимонопольного комітету щодо стримування нездорових тенденцій на фармацевтичному ринку.

"Коронавірус розпочався у світі у грудні. В Україні вже було відомо, що коронавірус насувається на Європу. І в Міністерстві охорони здоров’я і в уряді мали час, щоб підготуватися до цієї ситуації. Міністр, який зараз прийшов, взагалі не в темі і не розуміє ні суті, ні як сьогодні працює медична система, ні як вона буде реформуватись і не заглиблюється в питання коронавірусу, внаслідок чого ми маємо сьогодні дуже плачевну ситуацію", ― зазначила Ольга Стефанишина.

Стефанишина наголосила, що Україна повністю провалила підготовку до зустрічі з коронавірусом.

"У нас є 26 офіційно зареєстрованих випадків, але скільки випадків є насправді ― невідомо, бо тестування майже недоступне в Україні. Для того, щоб далі стратегічно мислити, держава мала би вже ці два місяці витратити на те, щоби забезпечити наші лікарні захисними костюмами, апаратами штучної вентиляції легенів. І зараз нам повідомляють, що, на превеликий жаль, майже ніде немає захисних костюмів і дуже мало апаратів", ― сказала вона.

Народна депутатка додала, що "ситуація з цими товарами дуже загрозлива не лише в Україні. Ситуація у світі така, що існує величезний дефіцит як апаратів штучної вентиляції легень, так і інших засобів, які захищають лікарів і допомагають лікувати. І знайти апарати штучної вентиляції легень на міжнародному ринку практично неможливо". 

Стефанишина зауважила, що Антимонопольний комітет має контролювати і боротися з тим, щоби не завищували ціни, тими методами, якими можливо.

"Ми подивилися ціни, які були минулого року і зараз. Наприклад,  минулого року маска коштувала 55-98 копійок, зараз ― 6,17-19 гривень. Респіратори минулого року коштували 100-200 гривень, то зараз ― від 400 гривень і вище.  Більше того, 17 березня була позачергова сесія парламенту, і там ми ухвалили закон щодо протидії коронавірусу і надали повноваження уряду забезпечити контроль над цінами на лікарські засоби, на товари медичного призначення та соціально значущі товари, але уряд поки що не розробив жодних постанов на це виконання. І ми також вимагатимемо від уряду дії з цього приводу. Зараз є величезний дефіцит, і уряд на міжнародному рівні має працювати з постачальними, з виробниками. Ми зараз голими руками зустрічаємо коронавірус, і це буде нести за собою дуже негативні наслідки для людей", ― пояснила вона.

Ольга Стефанишина пояснила, яким має бути алгоритм дій уряду під час боротьби з пандемією коронавірусу.

"Рішення уряду, яке було прийняте, не пускати у громадський транспорт людей без масок не є виправданим у цій ситуації, в якій ми зараз є. Всесвітня організація охорони здоров’я чітко зазначає, що маски потрібно одягати тим людям, які вже мають симптоми, які хворіють. Якщо ми всіх здорових людей будемо змушувати одягати маски, масок на всіх точно не вистачить. Тим більше, що цих масок зараз взагалі немає. По-друге, потрібно розробити жорсткі міри по контролю цін на лікарські засоби і медичні товари в українських аптеках. І Міністерство охорони здоров’я повинне розробити чіткі інструкції як для лікарів, як і для пацієнтів, яким чином діяти у ситуаціях з коронавірусом. Насправді в країні панує хаос з цього приводу", ― прокоментувала Стефанишина.

На фото: Ольга Стефанишина

Державна Уповноважена Антимонопольного комітету в 2015-2019 рр. Агія Загребельська прокоментувала, наскільки ефективно наразі працює Антимонопольний комітет. 

"На сьогодні ефективність роботи Антимонопольного комітету ― це результат того, яким чином формувався і розвивався Антимонопольний комітет весь цей час. Тому що в критичних умовах побудувати швидко потужний орган, який зможе все це зупинити ― неможливо. На сьогодні навряд чи будь-яке конкретне відомство світу може забезпечити ефективну роботу в таких умовах. Тому що важко направляти вимоги суб’єктам, які не будуть швидко відповідати, важко отримувати будь-яку інформацію в інших органах. Тому коли ми бачимо, що ціни якимось чином стримуються у розвинених країнах, коли конкретне відомство попереджає, що так не можна, це означає лише авторитет відомства, який був здобутий за всі ці роки, що бізнесмени знають, що навіть якщо сьогодні конкурентне відомство не може ефективно працювати і швидко розслідувати, але пройде час, закінчиться пандемія і конкурентне відомство обов’язково розслідує дії кожного, і кожен отримає справедливе і невідворотне покарання", ― зазначила Загребельська.

На фото: Агія Загребельська

Голова Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету Олексій Хмельницький розповів, якою є ситуація з цінами у столиці.

"Ми працюємо тільки у нашій компетенції ― це захист конкуренції. Ми не регулюємо ціни. Зараз у нас є підозра на антиконкурентно узгоджені дії власників торгівельних мереж або власників аптек щодо продажу масок. Ми надали обов’язкові для розгляду рекомендації по місту Києву та Київській області аптечним мережам та великим торговельним мережам. Зараз очікуємо на відповіді. Окрім того, спеціалісти нашого відділення щодня моніторять ціни у найбільших супермаркетах, і коли зроблять аналіз, будуть відповідні висновки", ― повідомив Хмельницький.

Фото: pexels.com