Як українське законодавство регулює трудові відносини під час карантину?

Як українське законодавство регулює трудові відносини під час карантину?

Робота та зарплата, можливості дистанційної праці та відпустки. Як і про що під час карантину, згідно з українським законодавством, можуть домовитися роботодавці та працівники? Верховна Рада України прийняла законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)". У документі, поміж інших заходів, прописана можливість роботи з дому, розширюються повноваження для роботодавців у частині встановлення режиму роботи підприємств. Про особливості трудових відносин під час карантину в етері Українського радіо розповів юрист Михайло Куян.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Термін "Карантин" українське законодавство визначає як "адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб". "Карантинний стан може бути підставою, аби люди не ходили на роботу, однак, не звільняє працівника від виконання своєї роботи", — каже юрист Михайло Куян.

За законом про протидію коронавірусу, який сьогодні прийняла Верховна Рада, роботодавець може доручити працівникові, у тому числі, державному службовцю, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором вдома.

Однак, дистанційна робота не врегульована в Законодавстві України, каже юрист Михайло Куян. "Порядок виконання завдань врегульовано виключно внутрішніми правилами підприємства, і якщо буде визначено, що робота може виконуватися дистанційно, то це буде інноваційна складова, бо Кодекс Законів "Про працю" не передбачає роботу без приходу в якийсь заклад чи підприємство".

Однак, переконаний юрист, "договірні відносини між роботодавцем і працівником можуть регулювати ці питання". До того ж, законодавець зараз це дозволяє. Але, ніхто не скасовував вимоги Кодексу "Про працю". І це питання залишається неврегульованим, каже правник.

Також, закон щодо протидії коронавірусу говорить, що роботодавець може надати працівнику за його згодою відпустку. А це не є нововведенням для українського законодавства, говорить Михайло Куян. Наприклад, батьки, які змушені залишатися з дітьми через карантин у садочках і школах, мають право на "відпустку власним коштом, за ними зберігається посада, і вони не можуть бути звільнені через це".

Крім того, новоприйнятий закон дозволяє власникам підприємства змінювати режими роботи органів, закладів, підприємств, установ, організацій, зокрема, щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб.

Працівники, які змушені знаходитися на обсервації, отримуватимуть гроші, повідомила сьогодні заступниця Фонду соціального страхування України Олена Дума. "На час самої ізоляції під медичним наглядом і перебуванням в лікарнях, задля запобігання коронавірусу, Фонд соцстрахування буде компенсувати 50% від заробітку. Документ, який проголосований, надає право отримати допомогу, в разі тимчасової непрацездатності, застрахованим особам, на період перебування в спеціальних закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом".

Олена Дума повідомила, що "зараз вживаються спільні заходи" аби спростити процедуру отримання лікарняних листків, "особливо, в частині одержання електронних лікарняних".

Також чиновниця пояснила, як будуть нараховуватися лікарняні під час карантину. "У разі захворювання самої застрахованої особи, Фонд соціального страхування оплачує листок непрацездатності починаючи з шостого дня і до повного одужання такої особи. У разі захворювання дитини до 14 років лікарняний отримує один із працюючих батьків і фонд оплачує лікарняний листок, починаючи з першого дня до повного її одужання, але не більше 14 календарних днів".

Якщо захворіє дитина до 14 років і один із батьків буде з нею на стаціонарі, "лікарняний оплачується починаючи з першого дня захворювання і за весь період її перебування на стаціонарі", — зазначила Олена Дума.

"Якщо взяти ситуацію, коли є хвороба одного із членів сім'ї, то листок непрацездатності отримує працюючий член сім'ї і отримує виплату лікарняного з фонду за три календарні дні. У деяких випадках законодавство передбачає до 7 календарних днів", — додала вона.

Якщо виникають незрозумілі ситуації, роз’яснити їх можуть на "гарячій лінії" ФССУ — 0 800 501 892.  

Сьогодні Верховна Рада ще полегшила й життя бізнесу під час карантину. А саме: тимчасово звільнила бізнес від сплати ЄСВ, скасувала основні штрафи за порушення податкового законодавства та відтермінувала обов'язкове впровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Крім того, бізнес звільняється від основних штрафів та пені за порушення податкового законодавства з 1 березня по 31 травня. Ця норма не буде стосуватися порушень по сплаті ПДВ, акцизів та ренти. Крім того, передбачається кілька пільг для громадян, які звільняються від штрафів та пені за прострочення виплат по споживчих кредитах з 1 березня по 30 квітня.

фото - pixabay.com