У Нідерландах – суд, а Москва розказує, що російський "Бук" не причетний до збиття МН17

У Нідерландах – суд, а Москва розказує, що російський "Бук" не причетний до збиття МН17

Фейки про катастрофу малайзійського Боїнга зараз дуже популярні в Росії. Кремлівські медіа постійно звинувачують Україну у причетності до катастрофи, вигадуючи фейкові докази і підкидаючи їх закордонним ЗМІ. Зокрема про те, що на місці, де розбився рейс, нібито не перебувало жодного російського ракетного комплексу. Це, мовляв, підтверджують нові дані військової розвідки Нідерландів. Більше про те, чому це не так – слухайте в програмі "Рускій міф".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому це не так?

Нідерландський журналіст, який про це написав, пов’язаний з російською владою та донецькими сепаратистами і відвідував так звану "ДНР".

Макс ван дер Верфф, колишній дизайнер і торговець електровелосипедами, з 2015 року намагається спростувати причетність РФ та проросійських сепаратистів до катастрофи MH17. Крім того, у 2019 році він разом з екс-журналісткою RT зняв документальний фільм "МH17: заклик до справедливості", в якому стверджував, що розслідування катастрофи необ’єктивне і політично заангажоване.

Він наводить у статті лист військової розвідки, в якому перераховані координати точок, де знаходились відомі розвідці українські та російські комплекси “Бук–М1” та робиться висновок, що жоден з них не міг збити малайзійський лайнер. Втім, це був не вичерпний список усіх "Буків", які знаходилися на території, де сталася катастрофа.

Той самий "Бук", який збив Боїнг, і який був встановлений розслідувальною групою Bellingcat, швидко повернули в РФ після першого ж пострілу.

9 березня в Нідерландах розпочався судовий процес у справі про збиття літака рейсу MH17. Обвинуваченими є троє громадян Росії: Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, відставний полковник ГРУ Росії, Олег Пулатов, колишній російський спецпризначенець, а також громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці угруповання "ДНР". Їх звинувачують в спричиненні катастрофи літака і в убивстві 298 людей, які перебували на борту авіалайнера. 

У цій справі відбулося два засідання, 10 березня суд оголосив перерву до 23 березня.