Відмова від перевірки коштує підприємству лише 750 гривень – Єгор Фірсов про недолугість екологічного законодавства

Відмова від перевірки коштує підприємству лише 750 гривень  – Єгор Фірсов про недолугість екологічного законодавства

Про реформування Державної екологічної інспекції, види перевірок та застарілі норми забруднення в ефірі Українського розповідає в.о. ДЕІ Єгор Фірсов.

0:00 0:00
10
1x

Вночі 12 березня невідомі спалили машину виконувача обов’язків голови Державної екологічної інспекції України. На цей момент поліція відкрила провадження за фактом пошкодження майна колишнього народного депутата, а нині в.о. голови Державної екологічної інспекції Єгора Фірсова. Наразі розглядаються усі можливі версії. Правоохоронці чекають результатів експертизи. "Звичайно більшою мірою я пов’язую це зі своєю професійною діяльністю, з роботою в Державній екологічній інспекції. Я не стверджую це, але підозрюю. Пов’язано це з тим, що Державна екологічна інспекція певною мірою була досить неоднозначним корумпованим органом. Три місяці тому ми зайшли зі своєю командою, почали пертурбації, чистки старих кадрів і не один керівник був звільнений, який просидів там дуже багато часу. На деяких посадовців завдяки нашій діяльності були заведені карні справи. Щодня ми заходимо на підприємства  великого та середнього бізнесу, нараховуємо їм мільйонні штрафи. Цього також до нашого приходу не було в діяльності екологічної інспекції. Тому звичайно, коли в мене запитують, чи підозрюю я когось, у мене багатий спектр. Але публічно називати чиїсь прізвища чи підприємства було б неправильно. Я всі свої свідчення та припущення з конкретними фактами надав поліції. То ж я сподіваюся на розслідування", коментує ситуацію Єгор Фірсов.

На питання, якого саме реформування потребує Державна екологічна інспекція, Єгор Фірсов зазначає: "Перше – це кадри. Насправді державна екологічна інспекція мала б займатися захистом екології, але вона цим не займалася, а займалася скоріше антиекологією, тому що заходили на гігантські підприємства і виписували мізерні штрафи. Тому слід оновити інспекцію, попрощатися зі старими кадрами, притягнути до відповідальності тих, де були порушення і завести нові молоді, якщо хочете ідеологічні, кадри – це в нас звичайно на першому місці. І друге – помітити топ-забруднювачів. Не якісь там ятки, магазинчики, а великі підприємства. Це й Укрнафта, і Київський міський водоканал, і Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча, і Понінківська картонно-паперова фабрика тощо. Це обходиться підприємствам в мільйони гривень. Мільйонні збитки за порушення екологічного законодавства вони почали отримувати щодня. Ми оновили майже 80% свого керівного складу. Лише в декількох областях залишилися старі керівники, до яких не було претензій. У всіх інших областях були проведені конкурси. До топ-забруднювачів почала приходити перевірка ДЕІ і виписувати мільйонні штрафи".

Крім того голова Державної екологічної інспекції розповів про стан реєстру забруднювачів: "Він у стадії створення, і це середньострокова перспектива, тому що під цей реєстр слід підв’язати дуже багато даних – і податкову базу, і базу Мінекології, і бази районних адміністрацій, які видають дозволи, ліцензії тощо. Тому звичайно створити такий реєстр за декілька місяців неможливо. Сподіваюся, що до кінця цього року реєстр зможе запрацювати. Важливо бачити історію перевірок, щоб люди могли зайти і подивитися останні результати перевірок, який штраф було виписано тощо".

Слід зазначити, що штрафи за недопущення екологічної інспекції на підприємства не змінювалися з 1997 року і становлять лише 750 грн. "Так насправді є. У нас поки що діє недолуге законодавство, за яким підприємства можуть нас не пустити, заплативши офіційно 750 грн штрафу. Нам доводиться використовувати не завжди юридичні методи – тобто медійний розголос, скарги до прем’єр-міністра чи президента і тоді підприємство якось неохоче нас пускає. Але законодавство звісно потрібно змінювати. Ми підготували свої правки та пропозиції, надали їх профільному комітету. Я сподіваюся, що депутати їх приймуть, оскільки йдеться про життя і здоров’я людей", зазначає Єгор Фірсов.

На питання, які перевірки може здійснювати екологічна інспекція Єгор Фірсов відповідає: "ДЕІ займається виключно перевірками підприємств. Моніторингових функцій ми, на жаль, не маємо.  Тому станом на зараз ми можемо виходити за трьома ознаками. Перша ознака – це планова перевірка, коли підприємство конкретно знає, коли ми до нього прийдемо. Ми не можемо прийти раніше. Звичайно це проблемно для нас, оскільки підприємства на час перевірки зменшують кількість викидів і ми не можемо зафіксувати порушення. Другий формат перевірки – це заява фізичної особи. Це плюс, звичайно, тому що ми реагуємо на звернення громадян, але перевіряємо виключно той предмет, який вказаний в заяві. Третій механізм, який ми використовуємо – це доручення прем’єра. Законодавство дозволяє це робити. Ми останнім часом використовували переважно доручення прем’єра, коли перевіряли топ-забруднювачів. Проте ми прагнемо розширити коло наших повноважень  і реагувати, не коли людина напише заяву, а тоді, коли ми побачили реальне забруднення і без жодних погоджень виходимо на підприємство і миттєво його штрафуємо".

На питання, коли оновлювалися норми забруднення і наскільки вони застаріли Єгор Фірсов відповідає: "Існують так звані методики розрахування збитків. Звичайно, вони також застарілі, тому що ще радянські. По повітрю, яке критичне для України, методика нарахування збитків взагалі була скасована судом.  Відтак ДЕІ не може нараховувати будь-які збитки і штрафувати підприємства за забруднення повітря. На мою думку скасування цієї методики було зроблено навмисно внаслідок потужного підприємницького лобі, адже це великі гроші. Усі норми і підзаконні акти слід змінювати під європейські стандарти".

Крім того, посадовець дав практичні поради людям, яким відомо про шкідливі викиди якогось підприємства, проте вони не знають куди скаржитися: "Якщо людина бачить порушення законодавства, страждає від якогось смороду, пилу, викидів у річки, вона може знайти в інтернеті наш сайт чи звернутися до центрального апарату в Києві або до місцевого відділення державної екоінспекції і викласти суть проблеми. Ми обов’язково реагуємо на такі звернення".

На фото: Єгор Фірсов Liga.net