"Чотириста років стиснено в одну картину" – прем’єру української стрічки "Толока" перенесено у зв’язку з карантином

"Чотириста років стиснено в одну картину" – прем’єру української стрічки "Толока" перенесено у зв’язку з карантином

12 березня у широкий прокат мала вийти історична стрічка Михайла Іллєнка "Толока", яка є екранізацією відомого вірша Тараса Шевченка "У тієї Катерини хата на помості". Проте, у зв’язку з оголошення карантину по всій Україні, старт прокату перенесено на невизначений термін. Про те, як створювалась картина, зйомки якої зайняли сім років, та для кого вона призначена радіо Промінь розповів актор Дмитро Лінартович, який у стрічці виконує роль Івана.

0:00 0:00
10
1x

"Відбулося велике явище: великий режисер Михайло Герасимович Іллєнко відзняв кінокартину "Толока", яка цікава тим, що там чотириста років стиснено в одну картину. Уявіть собі, якщо ви бачите велику книжкову полицю, де енна кількість томів прекрасних творів і це все спресовано в одну маленьку брошуру. Ми собі можемо уявити, як швидко там розгортаються обставини, події. Оскільки ця картина за жанром пригодницька, то спокою глядач не відчує, все відбувається на "внутрішній пружині", – розповів Дмитро Лінартович.

Картина, як повідомив актор, знімалася сім років: "Я в проєкті з самого початку і мені, як нікому, пощастило, адже ми починали знімати мої сцени козака Івана Ярошенка з середини. А потім, коли він вже трансформувався в інші часи й проміняв свого коня на мотоцикла, то і я подорослішав. З іншими акторами треба віддати належне нашим гримерам, які відмотували плівку на п'ять років назад і омолоджували їх".

"За час зйомок двоє акторів пішли з земної кулі. Йдеться про Сергія Романюка та Віталія Лінецького. Решта дознялися і навіть більше: в стрічку взяли й нових акторів", – зазначив Лінартович.

Актор наголосив, що "Толока" – унікальна картина: "На перший погляд вона може виглядати як оповідка, балада і її може подивитись і дитина, і доросла людина". 

Старт прокату картини мав відбутись сьогодні, 12 березня, проте у зв’язку із запровадженням карантину його перенесено на невизначений термін, що викликало хвилю обурення, зокрема, й у колишнього очільника Державного агентства України з питань кіно та продюсера Пилипа Іллєнка. Як написав Іллєнко на своїй сторінці у Фейсбук, виробництво фільму тривало сім років, що вимагало великої кількості грошей, зокрема й на промоцію: "І в день релізу Кличко закрив кінотеатри на карантин без жодного хворого в Києві". 

ФОТО: Укрінформ