Розглядається справа про вбивство, а не про теракт – Дмитро Хоркін про суд у справі МН 17

Розглядається справа про вбивство, а не про теракт – Дмитро Хоркін про суд у справі МН 17

Про початок судових слухань у справі про збиття боїнгу МН 17, їхні рівні та тривалість в ефірі Українського радіо розповідає радіожурналіст Дмитро Хоркін.

0:00 0:00
10
1x

Сьогодні, 9 березня, у Нідерландах окружний суд Гааги починає слухати справу про збиття малайзійського літака. Боїнг 777 авіакомпанії "Malaysia Airlines", який виконував рейс Амстердам–Куала-Лумпур збили неподалік Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На борту літака було 298 пасажирів.

"Засідання розпочнеться об 11 годині за київським часом.  Буде три рівні суду. Перший – це визначення, хто безпосередньо натискав на кнопку. Є чотири підозрюваних. Серед них сумновідомий Ігор Гіркін (Стрєлков). Скільки триватиме суд невідомо. Усе відбувається за нідерландським, а не за міжнародним законодавством. Розглядається справа про вбивство, а не теракт. Це дуже важливо. Другий рівень – це визначення, хто цим людям постачав зброю. Третій рівень – це з’ясування, хто ухвалив рішення постачати зброю та збивати літаки, які пролітають над Торезом і Сніжним у 2014 році", – коментує Дмитро Хоркін.

На питання, як довго родичам загиблих чекати на вирок суду Дмитро Хоркін зазначає: "Коло свідків налічує понад сотню людей. Це говорить про те, наскільки довго ця справа може розглядатися. Крім того, є окрема справа, яка іде від об’єднання родичів щодо отримання компенсацій. Зважаючи на те, наскільки нідерландське законодавство і судочинство є прискіпливим, потрібно готуватися до тривалого судового процесу".

На лаві підсудних перебуває троє росіян: Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і громадянин України Леонід Харченко. Раніше прокурор Національної прокуратури Королівства Нідерланди Фред Вестербеке повідомив, що ці четверо, хоча і не натискали безпосередньо на кнопку запуску ракети, тісно співпрацювали один із одним з метою доставки озброєння. Згідно із кримінальним законодавством Нідерландів, якщо навіть людина не була присутньою при скоєнні злочину, але була причетною до нього, вона також є винною. Слідство підтвердило, що ракету, яка влучила в літак випустили із зенітно-ракетного комплексу "Бук", який привезли на територію окупованого Донбасу з Росії. Цей ЗРК належав 53 зенітно-ракетній бригаді Збройних сил Росії, яка розташована у Курській області. Влада Росії заперечує причетність своїх військових до збиття боїнга. У РФ наполягають що літак збили українські військові. Слід зазначити, до на судові слухання також прибудуть українські представники. "Від України буде чотири людини в офіційній делегації – два представники від Генеральної прокуратури, СБУ і представники МЗС", – зазначає Дмитро Хоркін.

Судовий процес відбудеться в судовому комплексі Схіпхола. Безпосередньо в залі суду може перебувати понад 100 осіб. Зокрема, один ряд зарезервовано для підсудних і адвокатів, один для родичів, які мають право виступати в суді і заявляти про відшкодування збитків, 25 місць у кінці залу також призначені для рідних загиблих, 15 місць виділено для представників засобів масової інформації. Міжнародні спостерігачі перебуватимуть на трибуні для публіки, яка розташована над залом. Пряма трансляція слухань буде вестися на веб-сайті суду. Для висвітлення суду акредитовані понад 400 представників ЗМІ. Для них навпроти комплексу побудовали спеціальний прес-центр.

Очікується, що слухання відбуватимуться з 9 до 13 березня, з 23 до 27 березня, з 8 червня до 3 липня, з 31 серпня до 13 листопада і з 1 лютого до 26 березня 2021 року.

 
Фото Укрінформ