Який істинний сенс 8-го березня?

Який істинний сенс 8-го березня?

За даними соціологічної групи “Рейтинг”, 83% українців вважають завданням жінки дбати про родину й дім. А завдання чоловіка – заробляти гроші, з таким твердженням погоджується 75% опитаних. 68% респондентів вважає, що жінки мають менше свободи через сімейні обов’язки. Ірина Тишко, дослідниця участі жінок у міжнародній політиці та дипломатії в етері Українського радіо, пояснила, що в даному дослідженні є позитивним для українського жіноцтва та чому 8 Березня треба декомунізувати.

0:00 0:00
10
1x

Значна кількість опитаних у соціологічному дослідженні "Рейтинга" висловилася за необхідність участі жінок в політиці. "Я думаю, що це правильна ніша, де ми зможемо вже на наступних виборах показати, що жінки можуть займатися політикою. Адже, на цих виборах є обов’язкова 40%-ва гендерна квота, і я дуже сподіваюся, що буде мобілізація жінок у політику", - коментує результати опитування дослідниця участі жінок у міжнародній політиці та дипломатії Ірина Тишко, — "На переговорах високого рівня немає жінок, і не піднімається жіноче питання".

Ініціатива декомунізації 8 березня вже кілька років підіймається в українському дискурсі. Ми підходимо до "руйнування певних міфів". "Ми маємо повернутися до першопочаткового істинного сенсу 8 Березня", — каже Ірина Тишко. У Києві в 1914-му році було вперше проведено політичний марш за права жінок, їхнє виборче право та за рівність в оплаті праці, знає дослідниця. А після того "радянська влада, встановивши це офіційним святом 1921-го року, зробила з цього дня не що інше як фейк, схожий на прикриття усіх проблем,  з якими стикалися жінки, які робили подвійну працю. І це перетворювалося на святковий ритуал, за яким ховалися значно більші і важливіші проблеми".

Традиція "святкувати, говорити про красу й весну" залишається й досі та витісняє собою істинну мету цього дня: "політичне право жінок виступати за свої права". Не бракує сексизму й у владі. На сторінці Міністерства соціальної політики було повідомлення про те, що міністерка соціальної політики Марина Лазебна вітає за святом весни та жіноцтва. Такі ж заклики робили інші політики.

На думку дослідниці Ірини Тишко, треба продовжувати брати участь дискусії про декомунізацію з приводу відзначення 8 березня. "Я вже не перший рік спостерігаю зміни в риториці влади. Хоча, мені було сумно вчора читати з десяток вітань, які стосуються весни й краси. Але, зазначу, що окремі чиновники використовують фемінітиви, що дуже важливо. Але, все завершувалося, на жаль, такими сексистськими порівняннями жінок з опорою, ніжністю, терплячістю".

Такий стереотип, каже Тишко, досі існує й серед самих жінок. "Але, молоде покоління феміністок готове показувати нові практики і нову поведінку".

Нагадаємо, сьогодні в українських містах проходили марші за права жінок, ратифікацію в Україні Стамбульської конвенції та однакове представлення жінок в органах влади. За даними правоохоронних органів, у столичній ході взяло участь понад дві тисячі осіб. Учасники та учасниці акції зібралися на Михайлівській площі і пройшли ходою до Поштової площі. Вони тримали в руках плакати "Різні, але рівні",  "Рівність – традиційна цінність",  "Місце жінок у владі, а не кухні".

Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, або Стамбульська конвенція — міжнародна угода Ради Європи щодо насильства проти жінок та домашнього насильства, відкрита для підписання 11 травня 2011 у Стамбулі. Метою конвенції є попередження насильства, захист постраждалих та "покінчення з безкарністю злочинців".

фото - Українська Правда

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
Темами цьогорічного відзначення 8 березня в Україні стали пандемія та жіноче лідерство
Час жіночого лідерства в період пандемії. Про внесок всіх жінок, які долають цей виклик
Не квітами єдиними: що важливо розуміти про права жінок і дівчат
"Білим по білому" Марти Богачевської-Хом‘як: що читати перед Жіночим маршем
"Рівність – наша традиційна цінність": Лариса Кобелянська про роль жінки у суспільстві