Укрзалізниця визначила пасажирські перевезення не пріоритетним питанням – Віктор Медвідь про скорочення напрямків залізничного сполучення

Укрзалізниця визначила пасажирські перевезення не пріоритетним питанням – Віктор Медвідь про скорочення напрямків залізничного сполучення

Про те, чому в залізничному сполученні України лідирує російський напрямок, що не так із внутрішніми перевезеннями та чому неможлива оптимізація тарифів на пасажирські перевезення в ефірі Українського радіо розповідає директор консалтингової компанії "Вільям Інвест Експерт" Віктор Медвідь.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

За інформацією прес-служби Укрзалізниці в 2019 році найприбутковішим потягом міжнародного напрямку був потяг "Київ-Москва" з показником прибутку 145, 2 млн грн, на другому місці – "Кривий Ріг-Москва", а на третьому – "Одеса-Москва". "Річ у тім, що кількість перевезень залежить від масштабу міст. Дуже багато людей мають сімейні чи трудові відносини з жителями Росії. Безумовно кількість людей, яка подорожує стала значно меншою у зв’язку з воєнною агресією РФ, однак досить високий відсоток українців все ж таки продовжують їздити до Росії", – зазначає експерт і додає: "Така висока прибутковість потягів зі сполученням до Москви, пов’язана також із забороною прямого авіасполучення між Україною та РФ. Звісно є ще автобусні рейси, проте вони надто виснажливі та тривалі. Тому люди використовують переважно залізничний транспорт". 

Слід зазначити, що найзбитковішим у минулому році виявився потяг "Львів-Бахмут", на другому місці – "Ужгород-Лисичанськ", на третьому  – "Маріуполь Львів". «Це пов’язано з високими цінами на квитки, тому цей пасажиропотік переходить на автобусні рейси. Ціни на квитки зросли подекуди на 60 %, тому на деякі напрямки більш доцільні саме автобусні сполучення", – пояснює експерт. 

На питання щодо перегляду цін на залізні перевезення Віктор Медвідь зазначає: "Укрзалізниця визначила пасажирські перевезення не пріоритетним питанням і ставиться до нього, як до додаткового напрямку діяльності. Їх зовсім не розвивають, а навпаки скорочують різні напрямки та якість послуг, натомість тільки підвищують прибутковість, щоб покращити свої фінансові показники. Тому питання щодо оптимізації тарифів не стоїть". 

Віктор Медвідь пояснює, чому Укрзалізниці не вигідно перевозити людей: "Це питання пов’язано з державною фінансовою політикою, тому що транспорт є досить високоамортизаційний. За рік зношується близько 20 % рухомого складу.  Якби у нас був відсоток на кредитування інфраструктури 5-6 %, а не 20%, це дозволило б зменшувати вартість пасажирських перевезень, оновлювати транспорт і робити його конкурентним".

На фото: Віктор Медвідь ASPI